Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2001 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 2001

11 mei
Edam Dijkgraaf Hans van der Vlist neemt afscheid van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier. Hij zet zijn loopbaan voort als secretaris-generaal op het ministerie van VROM. Hij krijgt geen opvolger. In 2003 moet er in het land boven het IJ nog slechts één waterschap zijn. Tot dan zal vice-dijkgraaf Nico Dorrestijn de bestuurlijke kar trekken.

Alkmaar Rector Nico Grooteman van het Han Fortmanncollege vertrekt. Sinds de oprichting van de school in 1973 is hij er aan verbonden: eerst als gymleraar, sinds 1975 als conrector en de laatste vijf jaar als rector.

Obdam Oud-burgemeester Magda Berndsen stelt het gerenoveerde kerkje aan de Braken als multifunctioneel gebouw in gebruik. In 1991 werd het gekocht door de Stichting Kerkgebouw aan de Braken voor de som van één gulden. Het voor het uit 1880 daterende gebouw opgestelde tienjarenplan is gerealiseerd. Mede dankzij dik 7000 niet betaalde werkuren. Oud-aannemer Niek Mulder, de motor achter dit plan, krijgt de versierselen opgespeld van lid van de Orde van Oranje Nassau. “Nu het orgel nog even opknappen”.

15 mei
Andijk Dirk Jan Groot, die 21 jaar geleden in een schuur achter zijn woning begon met Dorkas, een christelijke stichting voor hulp aan gewetensvervolgden en inmiddels directeur van Dorcas Aid International waarbij 21 hulporganisaties zijn aangesloten, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

22 mei
Hoorn Stichting-voorzitter Arie Sijm begroet in mevr. A. Klay de twee miljoenste bezoeker van het vijf jaar geleden in gebruik genomen zwembad de Waterhoorn aan de Holenweg. Zij houdt er een badjas, een handdoek, een fles wijn en een 24 badenkaart aan over.

28 mei
Schagen Burgemeester John van den Langenberg (50) en lid van de PvdA, op 16 mei 1993 ingehaald, wordt hartelijk uitgeluid. Per 1 juni begint hij als voorzitter van het college van bestuur van het ROC Horizon College, met vestigingen in Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard en Hoorn. Een scholengemeenschap met dik 15.000 leerlingen en 1500 man personeel.

29 mei
Medemblik Cees van Zijverden (62), al 27 jaar gemeentesecretaris, houdt het voor gezien. Hij ontvangt de gouden penning van de gemeente. Als “secretaris in buitengewone dienst” blijft hij nog één dag per week de herindelingsproblematiek volgen. Als secretaris wordt hij opgevolgd door Ruud Mulder (43) uit Warmenhuizen.

30 mei
Grootebroek In zijn woonplaats Doetinchem overlijdt de heer P.J. Cramwinckel (88): van januari 1947 tot maart 1958 burgemeester van de gemeente Grootebroek. “Een bestuurder met visie”.

Schermer Burgemeester Tine van der Stroom-van Ewijk (59), lid van de VVD – per 15 april 1994 ingehaald – wordt met de erepenning van de gemeente uitgeluid. Per 1 juni begint zij als burgemeester van Heemstede.

31 mei
Niedorp Secretaris Frans van der Lee (58) heeft 40 ambtelijke jaren vol gemaakt. Via Wervershoof, Nibbixwoud en Abbekerk/Twisk belandde deze tuinderszoon uit Hoorn op 1 maart 1971 als chef financi&eeuml;n in Niedorp. In 1983 werd bij “bevorderd” tot gemeentesecretaris. Hij vertrekt met de erepenning van de gemeente. Hij wordt opgevolgd door Hans Buis (49): tot dan gemeentesecretaris van Graft-De Rijp.

Broek op Langedijk Otto's Kantoorcentrum, sinds 1995 gevestigd in een nieuw pand op het bedrijventerrein Broeker Werf, mag het predikaat Koninklijk gaan voeren. Een geschenk bij het 125-jarig bestaan. Op 26 mei 1876 werd het bedrijf gesticht door Piet Otto. Inmiddels staat de vierde generatie – Karel Otto – aan het roer van deze onderneming met 20 mensen op de loonlijst.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.