Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2001 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 2001

1 juni
Petten De 39 grafstenen, die de vloer vormden van de in 1705 gebouwde en in 1943 door de Duitse bezetter afgebroken kerk, zijn gerestaureerd en – beschermd door een glazen plaat – gepromoveerd tot monument. Wethouder B. Blonk van Zijpe onthult het infobord aan de Bergeendstraat bij de begraafplaats in Petten-West. Het vierde dorp Petten telt nog slechts één woning die vóór 1940 werd gebouwd.

Schagen Provinciecommissaris Jos van Kemenade heeft Godfried van den Heuvel (63) en lid van het CDA, van 1989 tot september 2000 directeur van het havenbedrijf van Amsterdam, aangesteld tot waarnemend burgemeester.

Schermer De provinciecommissaris moet op zoek naar een nieuwe chef van zijn kabinet. Don Bijl (48), lid van de VVD, heeft hij namelijk benoemd tot waarnemend burgemeester.

2 juni
Abbekerk De medaille van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Zwembond wordt uitgereikt aan Tonny Aukema, de Westfriese schoonspringster, die inmiddels de leeftijd van 80 jaar is gepasseerd! Zij traint ondermeer in Amsterdam, Grootebroek en Abbekerk.

3 juni
Venhuizen Afra Pronk-Tol (79), al bijna 40 jaar organiste van de St. Lucaskerk, krijgt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice opgespeld. In 1985 ontving zij de gouden Gregoriuspenning reeds.

7 juni
Bennemeer Burgemeester Nic. Dorrestijn van Noorder-Koggenland onthult een bord, waarop wordt aangekondigd dat de gemeente hier een rechtstreekse aansluiting krijgt op de A7. “Het begin is er”.

Wognum Het station van de museumspoorlijn Hoorn-Medemblik krijgt een perron met authentieke lantaarnpalen. Deze geven een uitstraling uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Ook komen er bedienbare slagbomen bij de Oosteinderweg. Van 1887 tot 1935 reden op deze lijn personentreinen en -trams.

9 juni
Nibbixwoud In een bomvolle sporthal De Opvang in Zwaag legt het damesteam van Zeeman Vastgoed / SEW beslag op de nationale handbaltitel. Het Haagse Hellas wordt in de laatste wedstrijd van een best-of-five met 22-16 aan de kant gezet.

Alkmaar Het olieverwerkingsbedrijf Unil Jong aan de Noorderkade gaat in de avonduren in een vlammenzee ten onder. Pas nadat er drie vliegtuigbrandbestrijdingsvoertuigen zijn ingezet kan na vijf uur brandbestrijding door 125 man het vuur onder een dik schuim tapijt worden gesmoord. Een kilometer hoge zwarte rookkolom waarin een temperatuur tot 1000 graden Celcius wordt gemeten, is in heel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal zichtbaar.

Hoorn De Vereniging Botterbehoud houdt hier haar zomerreünie. Tekenleraar Peter Dorleijn (64), bezield strijder voor het behoud van historische vissersschepen en beschrijver van de voormalige Zuiderzeecultuur, krijgt op zijn T-shirt door burgemeester Pierre Janssens de versierselen opgespeld, behorend bij zijn benoeming tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

11 juni
Hoorn TNO-Bouw uit Delft heeft zijn oordeel uitgesproken over de oorzaak van het instorten van de stalen toneeltoren van de in aanbouw zijnde nieuwe Parkschouwburg. “Te licht, te zwak en bovendien is een onjuiste staalsoort verwerkt”, zo luidt de uitspraak.

13 juni
Zwaagdijk Oost Theo Omerzu (57) zoon van een Westfriese tuinder, heeft afscheid genomen als directeur van de Rabobank Westfriesland Oost. Hij wordt opgevolgd door Kees Jasperse.

Zwaagdijk Oost Zestig jaar geleden stortte een Engelse bommenwerper neer op het land van tuinder Antoon Langedijk Na ruiming plaatste men een eenvoudig houten kruis. Dat is nu aan vervanging toe. Men heeft er een sokkel geplaatst met een propeller van het vliegtuig. Jarenlang werd bij het rooien van de aardappels om het kruis heen gerooid.

16 juni
Wieringermeer In Frans J. Spekreijse (47), tot dan wethouder van de gemeente Wisch, wordt de nieuwe eerste burger verwelkomd. In Wisch vertegenwoordigt hij de groepering Gemeentebelangen. In zijn nieuwe gemeente zal hij zich als lid van de VVD presenteren.

Opperdoes Het heeft bijna 80 jaar geduurd, maar nu heeft het dorp weer een eigen kermis. Niet zo'n grote, maar hij is er! Dat het zo lang heeft geduurd ligt in het feit dat de bewoners overwegend gereformeerd zijn. Maar de tijdgeest is wat soepeler geworden.

Hoorn Sinds 1 april mag ieder gratis, voor niemendal, het Westfries Museum bezoeken. Over de maanden april en mei telde men 60% meer bezoekers in vergelijking met dezelfde maanden in 2000.

18 juni
Opperdoes U kunt thans van Medemblik naar Opperdoes varen, of omgekeerd. Hiermee is de eerste stap gezet in het vaarrouteproject in oostelijk West-Friesland. Vijf boten met vertegenwoordigers van een aantal hierbij betrokken instellingen maakten de ‘maiden-trip’.

Lutjebroek In zijn woonplaats Uitgeest overlijdt Jacobus Joseph – Jaap – Jak (76). Van 1959 tot eind 1983 als leraar en nadien als directeur verbonden aan de Odulphus Mavo. Hij was de grote inspirator voor het voortgezet onderwijs in De Streek.

23 juni
Abbekerk In de 17e eeuw heeft Abbekerk een heus heksenproces gekend. De toneelvereniging “Het Veldviooltje” brengt dit proces tot leven op het Dorpsplein in een toneelbewerking. Hoofdrolspeelster is Aagt Germondsdr. Verloor zij drie baby's door toedoen van valse hersenspinsels of door een valse vroedvrouw? Of was zij werkelijk een heks?

28 juni
Enkhuizen Vandaag wordt een nieuwe haven in gebruik genomen, de Gependam. De dam is van alle gemakken voorzien. Aan beide zijden kan de Bruine Vloot nu afmeren. Hierdoor wordt de gemeentehaven ontlast. Er komen nog een havengebouwen een uitkijkpost. De haven is gesitueerd aan de andere zijde van de voormalige Spoorhaven.

30 juni
Hoogkarspel Op 95-jarige leeftijd overlijdt Wilhelmina Maria Adrichem-Admiraal: van 1928 tot 1972 verloskundige in deze voormalige gemeente en ridder in de orde van Oranje Nassau.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.