Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2001 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 2001

1 juli
Hoorn De Hoornse Cultuurprijs 2000 wordt door Jaap Schaper uitgereikt aan Aukje Broers. In de wereld van de klassieke muziek is zij actief op velerlei terreinen.

Opmeer Burgemeester Wim de Leeuw mag zich 25 jaar de eerste burger van deze gemeente noemen. Hij is daarmee de langst “zittende” burgemeester in ons land.

10 juli
Wieringen Voor de derde maal wordt een Vikingschat gevonden. De locatie is echter niet bekend gemaakt. De eerste vondst was in 1996, de tweede in 1999. De huidige schat bestaat uit 13 Karolingische en enkele Arabische munten en wat los zilver.

Benningbroek Jaap Gorter (70), sinds 1948 als vrijwilliger actief op het brede vlak van welzijn, onderwijs en cultuur – aanvankelijk in Enkhuizen – moet het wat kalmer aan doen. Burgemeester N. Dorrestijn deelt hem mee dat hij benoemd is tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

11 juli
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt Job Joseph Pronk (53). In 1973 kwam hij als opbouwwerker naar Hoorn. In 1982 was hij mede-oprichter en werd directeur van de Stichting Welzijn Ouderen West-Friesland, in welke functie hij het gezicht werd van het ouderenwerk in deze regio.

20 juli
Hoorn Joop Potgieser (54) is een ‘deurdouwer’. Vandaag be&eeuml;indigt hij zijn dertigste Nijmeegse Vierdaagse!

juli
Tuitjenhorn Op de hoek Dorpsstraat – Kuiperstraat onthult de uit Jakarta overgekomen Sylvia de Tombe een twee meter hoog, door de beeldhouwer Gosse Dam uit Oudwoude gemaakt bronzen beeld van haar vader: prof. dr. Gerard Pieter Kuiper; de Vader van de Moderne Astronomie. (Zie Gerard P. Kuiper uit Tuitjenhorn (1905 – 1973): de grote man achter de maanlandingen, door Jaap Beemsterboer, in de 67e bundel WFON, blz. 81-86).

28 juli
Bovenkarspel Op de wielerbaan in het Amerikaanse Trexlertown ruilt de 17-jarige Vera Koedooder haar vorig jaar veroverde regenboogtrui bij de puntenkoers in voor een ander exemplaar. Zij legt nu beslag op de wereldtitel-junioren bij de 2000 meter achtervolging.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.