Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2001 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 2001

1 augustus
Winkel Frank Vunderink, geboren Amsterdammer, vestigde zich in 1970 als huisarts. Zijn vrouw Tuuk Wilschut deed de apotheek. Vandaag beleven zij hun eerste dag als ‘rustende burgers’. De pati&eeuml;nten bieden hen een reis naar Indonesi&eeuml; aan en Frank zelf ontvangt de gouden EHBO-speld.

6 augustus
Opmeer Vandaag wordt er voor het eerst in haar veeljarige geschiedenis geen Landbouwtentoonstelling gehouden. Reden van het niet doorgaan van het evenement op de eerste maandag van augustus: de nog altijd van kracht zijnde maatregelen rond de MKZ-crisis.

18 augustus
Wognum Edith van Dijk heeft in Ohrid – Macedoni&eeuml; – voor de tweede maal in successie de wereldbeker lange afstand-zwemmen afstand was 30 km.

21 augustus
Schagerbrug Tot opvolger van F. de Boo als gemeentesecretaris van Zijpe is benoemd H. van Dijk (44) uit Ten Boer. De functie werd tijdelijk vervuld door H. Haan.

27 augustus
Medemblik Met het opzetten van het haantje en het aanbrengen van het verlichte kruis is de restauratie van de Martinuskerk voltooid.

30 augustus
Noord-Scharwoude Dick Barten (70), oud directeur van Bejo Zaden BV, vewezenlijkt een jongensdroom. Aan de Universiteit van Amsterdam verdedigt hij met succes zijn proefschrift ‘Het muziekleven in de Langedijker dorpen 1860-1941’ en mag hij zich doctor in de muziekwetenschappen noemen.

Beemster De nog zelfstandige zuivelcoöperatie Cono, gevestigd aan de Rijperweg op de plek waar in 1930 de zuivelfabriek “De Tijd” in gebruik werd genomen, mag zich Hofleverancier noemen. Directeur E. Hulst: ‘Aan het Hof weten ze al lang hoe Beemster kaas smaakt’1.

31 augustus
Midwoud Burgemeester Nic. Dorrestijn neemt afscheid van de gemeente Noorder-Koggenland. ‘Hij heeft de gemeente door soms woelige tijden geloodst’, aldus loco Voc Kay. Dorrestijn was oorspronkelijk loods, maar koos voor de gemeentepolitiek. Hij ontvangt het Zilveren Koggeschip als gemeentelijke onderscheiding. Hij blijft wel aan als waarnemend dijkgraaf van Uitwaterende Sluizen in Edam.

« juli | september »

1 Het in 1901 gestichte bedrijf “De Toekomst” is opgegaan in de Coöperatieve Vereniging “De Tijd”, een van de vier bedrijven die “De Combinatie” met de handelsnaam CONO zijn gaan vormen. Het gebouw, waarin “De Toekomst” ooit als ‘zoetfabriek’ heeft gewerkt, staat nog op de hoek van de Middenweg/Zuiderweg.

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.