Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2001 » september

Kroniek van West-Friesland - september 2001

1 september
Midwoud Provinciecommissaris Jos van Kemenade plaatst mr. Frank IJsselmuiden, die na de noodlottige café-brand in de nacht van oud op nieuw in Volendam vrijwillig als eerste burger van de gemeente Edam-Volendam opstapte, als waarnemend burgemeester in Noorder-Koggenland.

4 september
Wognum In de strijd om de Supercup verslaat landskampioen Zeeman Vastgoed SEW het Haagse Hellas (bekerwinnaar) met 28-24. Het was de enige grote prijs die nog ontbrak in de prijzenkast van SEW.

6 september
Wijdenes Wethouder Bregman slaat de eerste paal voor de nieuwe Roelof van Wienesseschool. Ondoelmatigheid en groot onderhoud rechtvaardigden nieuwbouw.

8 september
Sint Pancras Oud-tuinder Siem Wognum onthult in het plantsoen voor de Molenhoeve een door de Alkmaarse beeldhouwer John Bier vervaardigd beeld van een kloetende tuinder. Een geschenk van het 25-jarige Kossen-Leyen (dorps)fonds aan het voormalige tuindersdorp.

9 september
Alkmaar De stad en haar buurgemeenten worden om 8.58 uur getroffen door een aardschok. Tien tot vijftien seconden trilde de aarde; de kracht van de schok was 3,2 op de schaal van Richter. Er waren geen persoonlijke ongelukken. Een dag later volgde een nieuwe – lichtere – aardschok. Vermoedelijk rommelt het weer – net als in 1994 – in het aardgasveld onder de stad.

11 september
Venhuizen Alie Haan-Bleeker neemt na dertien jaar voorzitterschap afscheid van de WLTO. Simon Ruiter, voorzitter van de kring West-Friesland van de WLTO, overhandigt haar een boeket bloemen. De erespeld van de organisatie wordt later uitgereikt.

21 september
Alkmaar Staatssecretaris Gijs de Vries van Binnenlandse Zaken stelt het nieuw gebouwde stadskantoor officieel in gebruik. Zo'n 48% van de bevolking vindt het gebouw, door burgemeester Marie van Rossen aangeduid als ‘een moderne stadspoort’, niet mooi. De gemeentelijke administratie zit echter nu wel onder één dak.

22 september
Opmeer Burgemeester Wim de Leeuw ontvangt de legpenning van de Kamer van Koophandel voor de regio Noordwest Holland. Hij krijgt de penning tijdens het muziekgala in Hoogwoud ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als burgemeester.

24 september
Broek op Langedijk Jankees Oyevaar (88) krijgt een speciaal voor hem geslagen zilveren penning van de Koninklijke Nederlandse Christelijke Zangersbond. Zeventig jaar geleden meldde hij zich lid van het christelijk gemengd koor Halleluja en nu zingt hij nog altijd in het koor van de oratoriumvereniging Langedijk De vereniging is in 1963 ontstaan uit een fusie van Halleluja met Crescendo uit Noord-Scharwoude.

27 september
Lambertschaag In een opslagplaats van grasdrogerij Hartog breekt een hevige brand uit. Twintigduizend balen gedroogd gras van 500 kg per stuk, gaan verloren. Het blussen en nablussen door twaalf korpsen van omliggende gemeenten, heeft dagenlang geduurd. De schade, zo'n 10 miljoen gulden. “Stiekem droom je altijd wel eens van een dergelijke brand”, aldus commandant Cees Nooij van het korps Noorder-Koggenland.

Grootebroek Rector Jaap Molenaar (61) van het Martinus College houdt het voor gezien. Hij kwam in 1974 toen het nog uit een maquette bestond en Marcus College zou gaan heten. Fusies volgden met De Hoeksteen en de Odulphus Mavo, waaruit het Martinus College ontstond. Kortom: Jaap Molenaar heeft er een onderwijsinstelling neergezet! Jan Tim volgt hem als rector op.

29 september
Langedijk Burgemeester Han ter Heegde stelt de gymvereniging Hercules Hygi&eeuml;a, een fusieclub, in het bezit van de koninklijke erepenning. Op 12 oktober is het honderd jaar geleden dat Langedijk een gymclub rijk werd.

30 september
Wijdenes Trien Koetsier – bijna 88 – deelt rake klappen uit bij het Nederlands kampioenschap kolven te Andijk. In de superklasse behaalde zij 142 punten en werd daarmee Nederlands kampioen.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.