Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2001 » november

Kroniek van West-Friesland - november 2001

1 november
Hoorn Ons land neemt afscheid van de warmste maand oktober sinds 1709. De temperatuur bedroeg gemiddeld 14.2 tegen normaal 10.2 graden. Zelfs september was koeler.

Hoorn Honderdvijftig jaar geleden werd de Koninklijke Zangvereniging Sappho, als Liedertafel voor Mannen, opgericht. Ter gelegenheid hiervan is er een jubileumconcert in de Oosterkerk met werken van Mozart, Vivaldi, Bach en Haydn. Wethouder Jaap Schaper overhandigt de Eenhoornzegel – 2000 gulden waard – aan voorzitter Vera Commandeur. Jannie van der Schuit zingt al een derde deel van het bestaan van Sappho mee en krijgt een gouden speld van de Koninklijke Bond van Zang- en Oratoriumvereniging. Er zijn nu nog 39 leden, onder hen 10 mannen.

Andijk Jaap Groot (60) neemt twee maanden voor zijn zilveren jubileum als gemeentesecretaris afscheid. Zijn opvolger is Jaap Klaver, voor de VVD lid van de gemeenteraad van zijn woonplaats Alkmaar.

2 november
Zwaagdijk Vandaag draait de veilingklok van The Greenery voor het laatst. Jan Kok is de laatste afslager geworden. Na ruim een eeuw valt het doek voor het Noordhollandse veilingwezen voor tuinbouwproducten, dat op 29 juli 1887 in Broek op Langedijk begon. De prijs van de Noordhollandse producten wordt voortaan bepaald op de veiling in Barendrecht.

Enkhuizen Willem Bloemendaal vertrekt als brandweercommandant en wordt benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Zijn opvolger is Gert van der Kruk. De scheidende commnadant was de laatste van acht opeenvolgende generaties Bloemendaal, die de Enkhuizer vrijwillege brandweer hebben gediend.

3 november
Broek op Langedijk Renske Endel (18) behaalt bij de in Gent gehouden wereldkampioenschappen turnen (brug) het zilver. In 35 WK-afleveringen is zij de eerste Nederlandse die het erepodium mag beklimmen. Renske begon haar turnloopbaan bij DVV (Noord-Scharwoude) en via Kracht en Vriendschap (Opmeer) belandde ze bij de Hartenkamp, een turninternaat in Nijmegen.

4 november
Oosterblokker De pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice wordt uitgereikt aan dirigent J. Vlaar: als eerbetoon voor zijn verdiensten voor de kerkmuziek.

7 november
Opmeer Na dertig jaar krijgt Opmeer zijn grenspaal terug. Deze markeerde ooit de grens tussen de gemeenten Opmeer en Hoogwoud. De paal verdween bij rioleringswerkzaamheden in de zeventiger jaren van de vorige eeuw.

Schagen In zijn woonplaats overlijdt Cornelis Petrus Jong (83). Van september 1953 tot juli 1972 maakte hij voor de KVP deel uit van de gemeenteraad, vanaf 1966 als wethouder. Als bankdirecteur realiseerde hij in januari 1973 de eerste Rabo-bank in ons land in Schagen. Hij was ridder in de orde van Oranje Nassau en drager van de gouden speld met briljant van de Coöp. Centrale Raiffeisenbank.

10 november
Wervershoof IJsclub De Noord bestaat 100 jaar en viert dat met een receptie. Op 20 februari 1963 hield de club een toertocht voor zo'n 1000 auto's over het bevroren IJsselmeer. De tocht voerde langs Workum, Stavoren, Hindeloopen en Medemblik. De club telt zo'n 500 leden. Op 28 december wordt de club onderscheiden met de koninklijke erepenning.

12 november
Wervershoof De raad wijst de komst van een asielzoekerscentrum af. De uitslag van de stemming was acht tegen en vijf voor. De burger behoeft zich nu niet meer uit te spreken.

14 november
Hoorn Op de najaarskoemarkt worden alleen maar taaikoeien verhandeld. Levend vee mag niet worden aangevoerd als gevolg van de nasleep van de MKZ-crisis.

18 november
Medemblik De niet-katholiek Dick Opdam ontvangt het pauselijk ereteken Bene Merenti. Hij leidt al vijfentwintig jaar het gemengd koor van de Martinusparochie en bovendien dirigeert hij het koor van de Martinusparochie in 't Veld.

19 november
Hoogwoud Mevrouw De Leeuw, echtgenote van de burgemeester, vervangt haar zieke man bij het plaatsen van een gedenkteken in een gerestaureerde boerderij. De Leeuw had zich voor het herstel daarvan ingespannen. Zijn naam is op een steen vermeld.

22 november
Enkhuizen Kerkvoogd C. Visser slaat de eerste paal voor de restauratie van de Zuiderkerk. Een speciale heitechniek moet zorgen voor een verbetering van de fundering. Kosten ongeveer zes miljoen gulden. Staatssecretaris Rick van der Ploeg stelde 3&frac11; miljoen gulden beschikbaar uit de zogenoemde Kanjerpot. De kerkdiensten gaan gewoon door, zij het dat het gedeelte waar de restauratie wordt uitgevoerd voor het publiek is afgesloten.

Hoorn De gemeente heeft de firma Heddes, bouwer van de nieuwe Parkschouwburg, beschuldigd van wanprestatie bij de bouw. De firm a ontkent dat echter. Enige dagen later verbreekt de gemeente de samenwerking met de hoofdaannemer.

25 november
Ursem Joep de Vos krijgt de onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice opgespeld door zijn vrouw. Hij kreeg het pauselijk ereteken voor zijn vrijwilligerswerk op velerlei terrein.

26 november
Alkmaar De Kamer van Koophandel Noordwest Holland betrekt langs de westelijke ringweg aan de Comeniusstraat het nieuw gebouwde hoofdkantoor.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.