Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2001 » december

Kroniek van West-Friesland - december 2001

10 december
Hoorn In een goed bezette Koepelkerk wordt pastoraal werkster Tineke van der Zel officieel als zodanig aangesteld. Voor het pastorale team is zij een welkome aanvulling.

Zwaagdijk-Oost Het Amsterdams Archeologisch Centrum is al enkele weken bezig met het in kaart brengen van een stuk grond tussen het bedrijventerrein en de Zwaagdijk. Volgens de leidster van het onderzoek is de bodem van een hoge archeologische waarde. Er was hier al eerder onderzoek gedaan, het huidige veldwerk rechtvaardigde een vervolg.

12 december
Anna Paulowna De stichting ‘Erfgoed Gelders Huisje’, ontvangt de Gouden Koe, televisieprijs van TV Noord-Holland. De stichting heeft zich sterk gemaakt voor het behoud van het laatste Gelderse huisje; een van de 34 woninkjes, die in 1846 bij de Molenvaart werden gebouwd en die werden bewoond door Gelderse kolonisten, die de polder moesten ontginnen.

15 december
Onderdijk Het gemengd zangkoor Westfrisia Cantat, 75 jaar geleden als St. Cecilia opgericht, wordt onderscheiden met de koninklijke erepenning.

21 december
Twisk Aan de vooravond van zijn 61e verjaardag neemt Jack Brouwer afscheid van de Klaverweid, de basisschool, waaraan hij 35 jaar als ‘meester’ verbonden is geweest. Een paar jaar was hij directeur, ‘maar toen kwam ik aan lesgeven – wat ik heerlijk vind – niet meer toe’.

Alkmaar In zijn woonplaats overlijdt oud staatssecretaris van CRM en PvdA Tweede Kamerlid Cees Egas (88). Een man met visie die velen wist te inspireren en die zich tot op hoge leeftijd voor de samenleving heeft ingezet. Hij was een van de leden van de Commissie van Acht. (Zie: ‘Zeven mannen en een vrouw schudden West-Friesland wakker’ door Volkert J. Nobel in de 66e bundel WFON 1999, blz. 35-40). Hij was ridder in de orde van de Nederlandse Leeuwen commandeur in de orde van Oranje Nassau.

24 december
Enkhuizen Met een concert in de Zuiderkerk viert Hannie Wagter haar zilveren jubileum als dirigente van het Kerkkoor Hervormd Enkhuizen.

31 december
Hoorn Nederland sluit een tijdperk af, het gulden-tijdperk. Op de drempel van het nieuwe jaar wacht ons de euro. De portemonnee moet opnieuw worden ingericht.

De euromunt moet rollen,
in Twisk en Schellinkhout,
in Sijbekarspel en de Weere,
in Blokker en Oostwoud.

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.