Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 2002

5 mei
Eenigenburg Met de onthulling van een beeldje van Willem Klaas van Schooneveld voor zijn gerestaureerde huisje is in dit pandje een museum geopend. Dat gebeurde in tegenwoordigheid van de Amerikanen Merrit Bethig en Jill Eenigenburg: nakomelingen van enkele families, die in 1849 uit Eenigenburg naar Amerika emigreerden.

6 mei
Enkhuizen In zijn woonplaats overlijdt Harry Bedijs (86). Gedurende 36 jaar -tot 1981- legde hij o.m voor de Enkhuizer Courant het leven in ‘zijn’ stad en omgeving vast in foto's. Hij werd wel ‘de fotograaf met het trapje’ genoemd, omdat hij altijd een goed standpunt wilde innemen.

7 mei
Opmeer Vandaag start met 235 deelnemers de 25e Opmeerse Fietsvierdaagse. Eén van de deelnemers is de 100-jarige Rink Wierda. En hij fietst voor de 19e keer mee!

9 mei
Langedijk In het verpleeghuis Zuyder Waert in Heerhugowaard overlijdt Fulps -Fup- Berkhouwer (87). Hij was sedert 1945 als bestuurder nauw betrokken bij de ruilverkavelingen van de Ringpolder en het Geestmerambacht én bij de vorming van het waterschap GrootGeestmerambacht. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

19 mei
Benningbroek Twintig jaar geleden werd besloten dat de uit 1584 daterende Ned. Herv. Kerk behouden moest worden. De bevolking heeft woord gehouden. Vandaag werd met een eredienst -de eerste na jaren- de restauratie afgesloten. Bertus Bontekoning (78) neemt nu na vijftig jaren kerkewerk afscheid. ‘Dat ik dit nog mag meemaken’.

22 mei
Hoorn J. de Lange wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is 26 jaar bestuurslid geweest van de Zwaagse Operettevereniging, stimuleert het kunstleven en is bestuurder van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Burgemeester P. Janssens reikte een zelfde onderscheiding uit aan P. Elenbaas, bestuurslid van de bedrijfsregio en van de Kamer van Koophandel.

24 mei
Hoorn Schermer Wijnkopers, het oudste bedrijf in Hoorn -het bestaat 220 jaar-, mag zich voortaan Hofleverancier noemen. Burgemeester Janssens onthult aan het nu aan de Geldelozeweg gevestigde bedrijf het daarbij behorende ereteken. De directie wordt gevoerd door Paul en Joke Blom. (Zie ook Hans Rijswijk's artikel over deze firma in de 49e bundel, 1982, blz. 142-154).

Schagen Het einde van een tijdperk. De laatste afdeling heeft het voormalige gemeentehuis aan de Markt ontruimd. Het gemeentebestuur is thans in zijn geheel gehuisvest in het nieuw gebouwde stadskantoor aan de Laan.

25 mei
Heerhugowaard Het EHBO-team, bestaande uit Loek Bleeker, Paul Schipper, René Versteege en coach Peter van der Hulst mag zich kampioen van Nederland noemen. De Noord-Hollandse titel hadden ze al.

30 mei
Zwaagdijk-Oost Het gehele veilingcomplex van de The Greenery staat voor 36 miljoen euro te koop. Daar heeft men dan 32 ha grond voor, alsmede een bebouwing van 70.000 m2. Oorspronkelijk kostte dit alles in de jaren 80 van de 20e eeuw 70 miljoen gulden. Fusies met andere veilingen, dalende aanvoer van groente en fruit, plus het stilzetten van de veilingklok zijn de oorzaken van het te koop zetten.

31 mei
Andijk Met een koninklijke onderscheiding nemen Piet den Hartog en Piet Rusting afscheid van het brandweerkorps. Den Hartog vertrekt om gezondheidsredenen en Rusting wegens het bereiken van de ‘functionele leeftijd’.

Hoorn De in Rotterdam geboren en in Winkel opgegroeide Mathieu Wagemaker mag zich de nieuwe deken van oostelijk West-Friesland noemen. Hij fungeert tevens als waarnemend pastoor voor tien parochies.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.