Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » april

Kroniek van West-Friesland - april 2003

2 april
Waarland Veilingbedrijf The Greenery roept het telersbedrijf Pater & Co uit tot teler van het jaar. Het verbouwt 65 ha. ijsbergsla, vijftien ha. spitskool en vijf ha. gerst.

4 april
Enkhuizen De 245 leden van de plaatselijke VVV beslissen dat de afdeling zelfstandig blijft voortbestaan, als enige in West-Friesland. Het steunpunt Andijk in het Poldermuseum blijft open.

7 april
Beemster In Harry N.G. Brinkman (52), tot dan voorzitter van de CDA-raadsfractie van Purmerend en daarvoor wethouder, begroet de gemeente haar nieuwe burgemeester. De raad had hem als nummer één op de voordracht geplaatst.

8 april
Enkhuizen Het Franse cruiseschip Claude Monet heeft de eer als eerste door het naviduct te mogen varen. Met deze officieuze opening zijn de verkeersproblemen bij de Krabbersgatsluizen opgelost, na een investering van zeventig miljoen euro. Vier jaar geleden is begonnen met de bouw. (Zie ook 26 april)

11 april
Heerhugowaard Half oktober vorig jaar betrok het korps van de vrijwillige brandweer de nieuwe en drie verdiepingen tellende brandweerkazerne. De kosten bedroegen vier miljoen euro. ‘Alles functioneert’, constateerde commandant Joop Looijenga en maakte daarmee de weg vrij voor Noord-Hollands commissaris van de Koningin Harry Borghouts de kazerne officieel in gebruik te nemen.

12 april
Schagen Trijntje Broens-Kool viert in De Bron haar lOle verjaardag. Ze leest nog vier boeken per week! En ze is verzot op de televisieserie The Bold and the Beautiful.

Nibbixwoud Het damesteam van Zeeman Vastgoed/SEW klopt in Kwintsheul Quintus met 19-24 en behaalt met deze zege de derde Nederlandse zaalhandbaltitel in vijf jaar tijd.

14 april
Opmeer In zijn woonplaats overlijdt op 64-jarige leeftijd Wilhelmus Stephanus Petrus Paulus – Wim – de Leeuw; vanaf 1 juli 1976 burgemeester van Opmeer. In januari 2003 moest hij door ziekte afhaken. Een markant bestuurder met de gave van het woord, die onder meer extra glans gaf aan de Landbouwtentoonstelling annex concours hippique (op de eerste maandag van augustus) als agrarisch ontmoetingspunt voor Noord-Holland. Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ereburger van Opmeer, drager van de erepenning van de Kamer van Koophandel en drie Poolse onderscheidingen. Een gedreven bestuurder.

Warmenhuizen Op 86-jarige leeftijd overlijdt Jacobus – Jac – de Groot. Een tuinder, een pure West-Fries, die uitgroeide tot een zeer gewaardeerd bestuurder. Hij was van vele markten thuis en begiftigd met een groot natuurlijk gezag. Hij bracht het tot dagelijks bestuurder van het (voormalige) Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier en voorzitter van de tuindersvakbond van de LTB. Zijn grootste faam als bestuurder verwierf hij nadat hij in 1965 gedeputeerde ir. W.J.L.J. Merkx opvolgde als voorzitter van de plaatselijke commissie van de ruilverkaveling Geestmerambacht. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en drager van de zilveren penning van de provincie Noord-Holland.

15 april
Ursem Het voormalige café De Gouden Engel verdwijnt uit het dorpsbeeld. Het maakt plaats voor een appartementencomplex met twaalf woningen plus een twee-onder-één-kap woning.

Heerhugowaard Met een 1-4 zege op het Helderse Noordkop legt het eerste team van tafeltennisvereniging DOV Klaver Lelie beslag op de Nederlandse titel. Leliekweker Willem Klaver kan nu met ‘zijn’ meisjes Europa in. Maar dat avontuur duurt slechts kort.

23 april
Avenhorn Burgemeester Nico Groot van Wester-Koggenland stelt het nieuwe winkelcentrum Vijverhof in de nieuwbouwwijk Naamsloot in gebruik. Het complex bestaat uit veertien winkels en 46 woningen. Het vervangt het in 1987 gebouwde winkelcentrum De Dwingel in De Goorn.

24 april
Sijbekarspel Een koe van de familie Bontekoning (Juliana 240) levert in zestien jaar tijd een plas melk van 123.989 liter. De productie staat gelijk aan twaalf kilometer pakken melk. Een oorkonde en twee wandborden waren de beloning voor de familie.

25 april
Hoorn Onderwijsminister Maria van der Hoeven sluit met een bezoek en een handdruk de restauratie van de Noorderkerk af en draagt daarmee de kerk over aan de Nederlands Hervormde Gemeente. De restauratie heeft zeventien jaar in beslag genomen. Dankzij een zogeheten kanjersubsidie kon de restauratie worden voltooid.

26 april
Enkhuizen Minister van Verkeer en Waterstaat Roelf de Boer opent het naviduct. De betonnen vaarbak is 115 meter lang en hangt boven het wegdek. Het wegverkeer zakt naar een diepte van zeventien meter. (Zie ook 8 april)

29 april
Spierdijk Oud-dijkgraaf Johan Bruins Slot van het vroegere Waterschap Westfriesland komt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen.

Ursem Loek van Bronkhorst, directeur van de Pieter Raat Stichting die in Heerhugowaard twee verzorgingshuizen exploiteert, maar bij velen beter bekend als speaker op de Landbouwdag in Opmeer, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Schagen De Stichting Westfriese Folklore wordt drie koninklijk onderscheiden leden rijker. De gedecoreerden zijn Gré Doekes (secretaresse en verantwoordelijk voor het onderhoud van de kappen), Klaas Breederveld (al dik dertig jaar zorgend voor de paarden en koetsen) en Cor Schrijver (sinds 1973 drager van het vaandel in de donderdagse optocht). Allen zijn benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.