Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 2003

1 oktober
Bovenkarspel De gemeentelijke commissie bezwaarschriften heeft alle bezwaren tegen de sloop van het voormalig postkantoor ongegrond verklaard. De argumenten van de bezwaarmakers waren niet steekhoudend genoeg. (Zie ook 28 juni en 27 augustus)

3 oktober
Andijk In zijn woonplaats Wassenaar overlijdt op 82-jarige leeftijd J.A. Bakker. Van 1955 tot in 1959 was hij burgemeester van deze gemeente. In de jaren 1967-1971 was hij voor de ARP minister van Verkeer en Waterstaat. Eerder, 1966-1967 was hij minister van Economische Zaken.

4 oktober
Midwoud Jan en Annie Geel van het museum De Baan ontvangen voor hun vele werk voor behoud van de cultuurhistorie ‘een boogie’. Dit is een nieuwe onderscheiding van de jonge historische vereniging Midwoud-Oostwoud.

5 oktober
Nibbixwoud Pastor Gerard Koning zegent de Cunerakerk in. De kerk werd op 12 augustus 2002 ernstig beschadigd door brand. De festiviteiten rond het 125-jarig bestaan van het kerkgebouw kunnen worden gevierd. Vice-voorzitter van het kerkbestuur Tiny Immen: ‘Een druk jaar, maar ik had het voor geen goud willen missen’.

11 oktober
Winkel De 18-jarige Kai Reus behaalt in het Canadese Hamilton bij het wielrennen voor junioren de wereldtitel. De gouden medaille en de regenboogtrui zijn voor hem. Enige dagen later is hij het stralend middelpunt van een receptie in het gemeentehuis.

17 oktober
Alkmaar De op 10 juli 1966 in gebruik genomen wielerbaan – een betonnen baan van 250 meter lengte – is omgetoverd tot een heus wielerstadion: Sportpaleis Alcmaria. In acht maanden tijd is het 4,3 miljoen euro kostende project gerealiseerd, naar een ontwerp van architect-wielefanaat Sander Douma. Alcmaria-voorzitter Jos Louter spreekt van ‘een multifunctioneel stadion, waarin men kan wielrennen, tennissen en handballen.’

18 oktober
Winkel Verenigingsman Piet Hartmans, onder meer al veertig jaar bloemeninkoper voor het Winkeler Corso, wordt onderscheiden met de erepenning van de gemeente Niedorp.

21 oktober
Medemblik De raden van Medemblik en Wieringermeer besluiten dat beide gemeenten als één verder gaan. De Westfriese Omringdijk niet langer als scheiding. (De gemeenteraad van Wieringermeer trok in februari 2004 het besluit tot samenvoeging in, waardoor fusie van de baan was.)

22 oktober
Hoorn B. Haring Interieurverzorging en al 82 jaar lang een vertrouwde naam op het Kleine Noord, gaat sluiten. Gerard Haring, sinds 1973 in de meubelwinkel, heeft geen opvolger. Zijn grootvader begon in 1913 met een schoenenwinkel, zijn vader startte in het ernaast gelegen pand een meubelzaak. In 1939 werden beide panden tot één verenigd en ontstond er ruimte voor het maken van de Claes Molenaarsgang langs de Noorderkerk.

24 oktober
Den Helder Het aantal zonuren in deze plaats komt vandaag op een totaal van 2017. Het oude record stond op een totaal van 2012 in één geheel jaar. (Zie ook 11 december)

Opmeer Klaas Beunder, de vertrekkende commandant van de brandweer, wordt benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau. In zijn woonplaats Aartswoud was hij van 1992-1998 voorzitter van de dorpsraad.

25 oktober
Broek op Langedijk Renske Endel (20) heeft een punt gezet achter het wedstrijd-turnen. In 2001 won zij zilver bij de wereldkampioenschappen in Gent. Ze mist de motivatie om door te gaan na een mislukte kwalificatie voor de Olympische Spelen in Athene in 2004.

Enkhuizen Een kleinzoon van dokter Corts richt uit eerbetoon aan zijn grootvader de Christiaan Cornelis Cortsstichting op. Deze stichting wordt eigenaar van het uit 1617 daterende monumentale pand Westerstraat 158 en Oud Enkhuizen krijgt het beheer erover. Deze vereniging hoopt in 2004 het pand te betrekken. Dokter Corts was huisarts in Enkhuizen van 1919 tot 1929.

27 oktober
Oosterblokker Het bestuur van de Stichting Behoud Kerk Oosterblokker laat uit veiligheidsoverwegingen het smeedijzeren kruis van de spits van de toren van de Pancratiuskerk verwijderen. Een ingrijpende restauratie van het monumentale gebouw is noodzakelijk.

30 oktober
Onderdijk Er komt een nieuw gebouw voor de Gerardus Majellaschool. De kosten bedragen 1,6 miljoen euro. De oudste leerling (12) en de jongste (4) slaan samen de eerste paal.

31 oktober
Abbekerk Het dorpsplein krijgt een naam: Burgemeester P. Kromplein. Een eerbetoon aan de op 1 februari overleden ereburger. Zijn twee dochters onthullen het straatnaambord. (Zie ook 1 februari)

Medemblik Burgemeester Hans Smit (60), geïnstalleerd op 1 februari 1993, vertrekt. Hij wordt directeur van Waalborg, een stichting voor dienstverlening aan verstandelijk gehandicapten. Met de gouden eremedaille van de gemeente wordt Smit uitgeluid.

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.