Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2004 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 2004

1 februari
Schagen Nelly Verloop (75) neemt afscheid als organiste van de Christoforuskerk. Zij ontvangt een oorkonde en de zilveren speld van de Gregoriusvereniging. Zij begeleidt nog wel de diensten in Magnushof en de Doopsgezinde gemeente. Ook leidt zij nog het parochiekoor tijdens rouw- en trouwdiensten. Hoewel niet katholiek doet ze dit al 33 jaar.

7 februari
Zwaagdijk Na de uitvoering van de toneelvereniging WIK, zijn kluppie, wordt Piet Vermeulen vanwege zijn 50-jarigjubileum als ‘lichtman’ in de schijnwerper gezet. De 65 nadert hij en hij wil het wat kalmer aan gaan doen. Hij was in de provincie bij zo'n 2000 voorstellingen als lichtman betrokken. Van de Bond ontvangt hij de gouden speld met bijbehorende oorkonde.

Wognum De leden van de Floraliavereniging ontvangen een uitnodiging met een rouwrandje voor de viering van het 85-jarig bestaan. Na afloop van het feest wordt de club opgeheven. ‘De club leeft niet meer.’.br>
8 februari
Schagen Op 75-jarige leeftijd overlijdt Piet Pannekeet, eigenaar van het café aan de Markt dat zijn naam draagt. Hij was één van de grondleggers van de steppenrace tijdens de kermis. In zijn café werd ook de basis gelegd voor de cursus ‘Wat doe je met je Westfries?’ Dat resulteerde weer in de eerste Westfriese Skroifgroep en uiteindelijk in de Stichting Creatief Westfries.

13 februari
Wervershoof. Waarnemend burgemeester Hanneke van Wel-Karbet (52) neemt afscheid. Zij heeft 31/2 jaar de functie van eerste burger vervuld. Lovende woorden vielen haar ten deel.

16 februari
Wieringerwerf De eerste vrouw doet haar intrede bij het korps vrijwillige brandweer. Het is de 28-jarige Ria van der Veen.

Wervershoof In Floris Vletter (54), lid van de VVD, wethouder van Rijnsburg en afkomstig uit de bloemensector, begroet de gemeente weer een ‘echte’ burgemeester.

17 februari
Zwaagdijk In drie tenten op het terrein van de Proeftuin is de 71e editie van het Holland Flowers Festival - tot voor kort de Westfriese Flora - ondergebracht. De bloemenshow blijft slechts zes dagen voor het publiek geopend. De Zilveren Tulp is voor het bedrijf van Jan de Wit en Zn. te Bovenkarspel, de Zilveren Molen voor de afdeling Harenkarspel van Bloembollencultuur, de Zilveren Schuit voor de firma Groot - Vriend te Lutjebroek. Het Festival trekt slechts 17.500 bezoekers.

19 februari
Hoorn. De Westfriese Ondernemingsprijs 2003 wordt door oud-gedeputeerde Bob Verburg uitgereikt aan Jan Dirk Ooms, directeur van Ooms Avenhorn B.V., opgericht in 1913 en gevestigd in Scharwoude.

20 februari
Enkhuizen Commissaris van de koningin H. Borghouts heropent de gerestaureerde Zuiderkerk met de onthulling van een plaquette. Drie jaar duurde de restauratie. De kosten bedroegen 2,7 miljoen euro. Tijdens de openingsfestiviteiten wordt door wnd. burgemeester Hans Ouwerkerk de erepenning van de stad aan Jaap en Loes Swier overhandigd. Zij zijn jarenlang in en voor de kerk actief geweest. Op 15 februari werd er de eerste kerkdienst weer gehouden.

Hoorn Weer verdwijnt er een gerenommeerde naam van het lijstje pure Hoornse middenstanders: P.M. van Wijk van het Grote Noord. (Zie ook 1 maart in de Kroniek 2000: 68e jaarboek, 2001, blz 156).

23 februari
St. Pancras Op zijn honderdste verjaardag krijgt het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente aan de Bovenweg een naam: Kerkelijk Centrum De Regenboog. In 1904 begon de gemeente met 20 gezinnen. In 1970 werd op dezelfde plek een nieuw kerkgebouw gesticht. Vijf oud-predikanten geven aan de eeuwfeestviering een speciaal cachet.

24 februari
Den Oever Het standbeeld van ir. Cornelis Lely aan de kop van de Afsluitdijk is van zijn standplaats verwijderd. Er zal een replica van worden gegoten en die zal worden aangeboden aan Lelystad dat dit jaar 25 jaar bestaat. Daar komt het te staan op een 35 m. hoge zuil. Het oorspronkelijke beeld krijgt daarna een andere plek in verband met de verkeersveiligheid op de dijk. Daartegen is nogal wat kritiek ontstaan. Lely was de grondlegger van het Zuiderzeeproject.

26 februari
Wieringermeer En om de maand met een slepende zaak te beëindigen: de voorgenomen fusie tussen Medemblik en de Wieringermeer gaat niet door. Allerlei verwikkelingen tussen de betrokken partijen zijn er de oorzaak van dat de fusie door de gemeenteraad van de polder met 12 tegen 2 stemmen is afgeblazen.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.