Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2004 » april

Kroniek van West-Friesland - april 2004

1 april
De Goorn Op 1 mei 1966 begon meester Chiel Lagerwey op de Agnesschool. Hij wilde toen graag trouwen en in De Goom was er voor de onderwijzer een huis beschikbaar. In zijn geboorteplaats Den Haag was dat niet het geval. Hij bleef het basisonderwijs in De Goom trouw. En nu na achtendertig jaar vindt hij het welletjes en wordt meester Chiel op grootse wijze uitgezwaaid.

6 april
Hoorn Het beeld ‘Maria van Hoorn’ is aangewezen als rijksmonument. Het bevindt zich in de Koepelkerk. Het beeld dateert uit de tweede helft van de 15’ eeuwen stelt een piëta voor: Maria met de dode Jezus.

Twisk Burgemeester IJsselmuiden decoreert met een koninklijke onderscheiding - lid in de orde van Oranje Nassau - Klaas Metselaar en Sjaak Visser. Dat vindt plaats tijdens de jaarvergadering van het verenigingsleven. Metselaar is vooral actief op het gebied van de ijssport en bestuurslid van de fanfare. Ook Visser is actief in de ijssport en bekleedt in Twisk diverse bestuursfuncties in verenigingen.

9 april
Schagen In de haven duikt een bruinvis op. Een primeur. Enkele dagen later is het dier dood. Een bruinvis houdt het in zoet water niet lang vol.

23 april
Kolhorn Twee turf schuren zijn aangewezen als regionaal historisch museum. Voor de Stichting De Turfschuur een goede gelegenheid om haar collectie daar onder te brengen. Dat zijn niet alleen archeologische vondsten uit de omgeving, maar ook voorwerpen uit particulier bezit worden er opgesteld.

De Goorn Burgemeester Nico Groot (62) neemt na zestien jaar afscheid van Wester-Koggenland. Hij ontvangt de gouden erepenning van de gemeente. Hij is onder meer van 1986 tot 1994 voorzitter geweest van het SOW. Van 1982 tot 16 april 1988 was hij wethouder in Enkhuizen en werkzaam in het onderwijs.

29 april
Hoorn Enkele mensen, die zich op het terrein van het behoud van het culturele erfgoed van West-Friesland bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt, staan in de ‘lintjesregen’. Rita Bax-van Altena, onder meer voorzitter van de Stichting Stadsherstel Hoorn en Joop van der Ros, van 1971 tot 2003 directeur van de GGD West-Friesland maar onder meer ook voorzitter van de Stichting Koepelkerk in Hoorn: beiden ridder in de orde van Oranje Nassau. Simon Groot, directeur van de Zaadunie maar onder meer ook mede-oprichter van de Stichting Stadsherstel Enkhuizen officier in de Orde van Oranje Nassau. Drs. Jan T. Bremer te Wieringerwaard, de geschiedschrijver van de Noordkop, ridder in de orde van Oranje Nassau. Henk Komen te Nieuwe Niedorp, de waakhond over het monumenten! stolpen bestand in de Heerhugowaard, lid van de orde van Oranje Nassau. De beide laatsten kennen we ook als auteurs van het jaarboek van het Genootschap.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.