Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2004 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 2004

1 mei
Heerhugowaard Tafeltennisvereniging DOVlKlaver Lelie prolongeert via een 4-1 zege op NAK/Den Helder zijn landstitel, maar houdt tevens op te bestaan. Leliekweker Willem Klaver, de hoofdsponsor stopt ermee.

De Goorn Provinciecommissaris Borghouts heeft mevr. Leonie Sipkes-van Zijl (55) uit Voorburg benoemd tot waarnemend eerste burger van Wester-Koggenland: in afwachting van een eventueel samengaan met de gemeente Obdam. Mevr. Sipkes maakte van 1990 tot 1998 deel uit van de Tweede Kamerfractie van Groen Links.

5 mei
Nibbixwoud Op 60-jarige leeftijd overlijdt Jan Koopen: handbalcoach van Zeeman Vastgoed/SEW. Hij bracht dit team tot ongekende hoogten. Door zijn begeleiding promoveerde het in 1978/79 naar de eredivisie. In de Opgang in Zwaag wint het team met 25-22 van het Geleense V&L. Dat is de tweede landstitel op rij en de zesde in totaal.

7 mei
Langedijk Voor een bedrag van 15 miljoen euro is de rioolwaterzuiveringsinstallatie Geestmerambacht gemoderniseerd en vergroot. Een deel van het afvalwater van Alkmaar wordt hier nu ook gezuiverd.

10 mei
Heerhugowaard Een felle brand in winkelcentrum Middenwaard legt het cultureel centrum De Schakel en de ernaast gelegen bowlingbaan in de as. Acht brandweerkorpsen met totaal 120 man slaagden er in de rest van Middenwaard te behouden.

11 mei
Hoorn Prinses Margriet opent het nieuwe Westfries Gasthuis (530 bedden). Na 33 jaar heeft Hoorn nu één ziekenhuis, zo constateert directeur L. Timmer.

Grootebroek Na 27 jaar sluit Els Hamburg de deur van haar dansschool. Einde van een danstijdperk. Wethouder Hans van Amersfoort speldt haar de gouden speld van Stede Broec op. Haar man krijgt een gouden dasspeld.

13 mei
Andijk Burgemeester H. Dittner (59), lid van het CDA, heeft zijn ontslag ingediend. Hij wacht een herbenoeming voor een tweede termijn op 1 augustus niet af. Hij laat zich in het gemeentehuis niet meer zien.

14 mei
Hoorn De nieuwe sociale werkplaats Op/maat aan het Dampten wordt in gebruik genomen. Gerda Zwier, directiesecretaris, heeft van het begin de touwtjes in handen gehad en verricht de opening. Het sociale bedrijf bestaat inmiddels 50 jaar en telt 750 medewerkers.

Hoogkarspel In zijn woonplaats overlijdt de musicus Jacob Pieter - Jack - Ham (83). Als dirigent stond hij onder meer voor Concordia (Hoogkarspel) en De Herleving (Zwaag). Van beide verenigingen was hij erelid.

Heerhugowaard Met het leeggieten van een emmer water uit het nu gesloten zwembad De Horst, opent wethouder Boekei het nieuw gebouwde zwembad Waardergolf. Het nieuwe en rookvrije sportcomplex aan de Beukenlaan - bad en sporthal - wordt geëxploiteerd door een nieuw gevormde Stichting Binnensportaccommodaties Heerhugowaard.

15 mei
Wognum De historische vereniging De Cromme Leek opent aan de Grote Zomerdijk het gerestaureerde ‘Huis van Oud’. Het pand, een provinciaal monument, is een ongeschonden en bewaard gebleven agrarisch bedrijfje en laat de leefwijze zien aan het einde van de 19e eeuw.

Opmeer Ter afsluiting van een ingrijpende reconstructie van het centrum van het dorp - er is een geheel nieuw dorpshart met winkelcentrum gecreëerd - onthult mevrouw De Leeuw de naam van het centrale plein: Burgemeester de Leeuwplein. Een postuum eerbetoon.

Schagen ‘Meesterlijk Schagen’ is een expositie van schilderijen en prenten over Schagen en toont twee onbekende werken van de Schager schilder Cornelis Bok (1777-1836). Een landschap met koeien aan De Hoep en het interieur van de in 1895 verbrande oude kerk aan de Markt. Van dit interieur was tot op heden geen afbeelding bekend.

17 mei
Enkhuizen In een extra raadsvergadering, gehouden in de Westerkerk, hangt wethouder Franx de nieuw benoemde burgemeester Jan Baas (51) de ambtsketen om. Baas, lid van de PvdA, was eerste burger van de gemeente Wieringen. Aan hem de taak om wat eensgezindheid in de raad te brengen. De taak van waarnemend burgemeester Hans Ouwerkerk, die sedert 1 juli 2002 als zodanig fungeerde is ten einde.

Wieringen Marjan van Kampen-Nouwen (42), wethouder van Drechterland (lid van Gemeentebelangen Drechterland) is door provinciecommissaris Borghouts benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Wieringen. Na Drechterland haar tweede gemeente als waarnemend eerste burger. Veertien jaar politieke inzet, sinds 1998 als wethouder en waarnemend burgemeester, wordt beloond met de erepenning van de gemeente Drechterland.

21 mei
Opmeer Waarnemend burgemeester Hans Cornelisse (52) dient zijn ontslag in. "In de afgelopen twee jaar heb ik geprobeerd bij te dragen aan een beter bestuur, maar ben tot de conclusie gekomen dat ik daaraan geen zinnige bijdrage meer kan leveren. Het politieke klimaat is totaal verziekt."

Winkel Ter ere van Piet Bijhouwer (1915-2003), organisator van de Floralia en van het Bloemencorso Winkel van 1955-1969, wordt een straatnaambord onthuld.

23 mei
Bovenkarspel Harmonieorkest Crescendo bestaat 75 jaar en viert dat met een jubileumuitvoering. Oorspronkelijk was Crescendo een r.k. vereniging, maar de voormalige voorzitter Cees Vriend dacht daar anders over en bracht daar verandering in: ‘Muziek is voor iedereen’.

27 mei
Bovenkarspel Na de sloop van de kerk De Driesprong schenkt de ned. herv. gemeente de klokken uit de kerktoren aan de gemeente Stede Broec. In een daartoe gemaakt stalen constructie zullen de klokken bij het winkelcentrum De Streekhof een plaats krijgen en hun melodieën van 8 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s  avonds laten horen.

28 mei
Schellinkhout Eén van de laatste nutsvoorzieningen van het dorp is opgeheven. Met ingang van vandaag is het postagentschap gesloten. Ria Oud trekt de deur van de garage waarin het agentschap was gevestigd achter zich dicht.

Heerhugowaard Het zaalvoetbalteam van FC Marlène overwint in een zinderende finale met 5-4 (in de verlenging) het team FCK De Hommel uit St. Michielsgestel en behaalt hiermede het landskampioenschap. De uitwedstrijd was geëindigd in een 2-2 uitslag.

30 mei
Hoorn De oude Parkschouwburg sluit vanavond zijn deuren. Robert Long is de laatste artiest die er in optrad. Na 35 jaren valt het doek, de naam ‘Park’ is veel ouder. Die dateert uit 1852.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.