Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2004 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 2004

2 augustus
Opmeer De 95e Landbouwtentoonstelling is de laatste onder het regime van voorzitter Aris Appel (65). Hij treedt na 20 jaar terug. In december geeft hij de hamer over aan Nico Vriend, nu nog vice-voorzitter.

7 augustus
Oosterblokker Vandaag gaat de rouw- en trouwdeur van de boerderij De Waecker weer open. Johannes Koster tilt zijn bruid Martine van Gaalen over de drempel. Dat gebeurde ook in 1991 en 1995. Toen voor zijn twee zusters: Tyra en Bea. Een oude Westfriese traditie. (zie ook 59e jaarboek - 1992 - blz. 101).

14 augustus
Medemblik Maarten van der Weijden (23) uit Warmenhuizen is de winnaar van de IJsselmeermarathon Staveren-Medemblik (25 km). Hij legt de afstand af in 4 uur 20 min. 58 sec. Dat is een nieuw record op deze afstand. Hij zwom bovendien voor een goed doel: het Koningin Wilhelmina Fonds voor de kankerbestrijding. Het brengt 30.000 euro op. Drie jaar geleden leed hij zelf aan lymfatische leukemie en genas daarvan.

15 augustus
Hoorn Na eerst het Angelusgebed te hebben uitgesproken wordt door deken Matthieu Wagenaar het Angelusklokje in de Cyriacuskerk weer in gebruik gesteld. Om 9, 12 en 18 uur worden de gelovigen opgeroepen tot het uitspreken van dit gebed, dat nog uit de Middeleeuwen stamt. Sedert de Duitse bezetting was het klokje niet meer gehoord. Het werd met de andere klokken geroofd.

20 augustus
Haringhuizen Bestaat niet meer, althans op papier. De gemeente heeft de naam uit het officiële adressenbestand geschrapt. Maar stel u gerust: de plaatsnaamborden en die van de ANWB blijven gehandhaafd.

27 augustus
Andijk Oud-burgemeester Hans Dittner neemt in het Buurtjeskerk-restaurant Meijer's afscheid. De Andijker bevolking laat het, evenals VVD-wethouder Majolée, afweten. Klaas Ootes spreekt enkele waarderende woorden ten afscheid.

28 augustus
Wervershoof Burgemeester Floris Vletter slaat, onder toezicht van gedeputeerde Meijdam, in het recreatiepark De Vlietlanden de 18-holes golfbaan open, de eerste in Noord-Holland. Een baan, die door de gebroeders Jan en Rob van Vliet tegen de ambtelijke en politiek bestuurlijke stroom inroeiend, in vijf jaar tijd is gerealiseerd. De bungalows in het park mogen van een meerderheid van de raad nu ook permanent worden bewoond.

31 augustus
Medemblik Het Stoommachinemuseum is verrijkt met een stoombaggermolen. Hij ligt nu nog in het Overlekerkanaal, maar er wordt gezocht naar een definitieve plek bij het museum.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.