Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2004 » september

Kroniek van West-Friesland - september 2004

1 september
Andijk Vandaag gaat voor de eerste maal de weekmarkt van start. De markt wordt geopend door burgemeester Hans Cornelisse. De belangstelling is groot. Voor de weekmarkt in Enkhuizen is de interesse tanende; er verdwijnen steeds meer kramen.

Hoorn Matthieu Wagemaker (36), sinds 1 april 2002 deken van Hoorn en pastoor van Medemblik, houdt het voor gezien. Hij treedt als monnik in in het klooster van de Benedictijnen te Egmond-Binnen. Deken Ed Moltzer van Den Helder/Schagen, ziet zijn werkgebied met 27 parochies in oostelijk West-Friesland uitgebreid.

Wervershoof Augustus 2004 gaat als de natste augustusmaand sinds 1901 de geschiedenis in. Wervershoof was het natste plekje van Noord-Holland met 263 mm regenwater.

6 september
Ursem Met de geboorte van Dina Schipper, dochter van Cees Schipper en Anneke Kalis, komt het inwonertal van de gemeente Wester-Koggenland op 14.000. Waarnemend burgemeester Sipkes, op kraambezoek, heeft een spaarbankboekje mee, met daarop een saldo van 14.000 eurocent.

7 september
Opmeer Wethouder Alex Kaltoff stelt de aan de Meibloem nieuw gebouwde gymzaal in gebruik. In december 2002 ging de oude gymzaal door brandstichting verloren. De nieuw te bouwen accommodatie voor Kracht en Vriendschap wordt gecombineerd met de sporthal op het recreatieterrein De Weijver.

9 september
Niedorp Bij de laatste gemeenteraadsverkiezing was hij goed voor 1200 stemmen (20% van het totale aantal), maar een meerderheid van de raad zegt vanavond het vertrouwen in Jan Mastemaker wel op. In een interview had hij laten weten dat hij ‘moeite had met het dualisme’. De liberalen namen hem dat nogal kwalijk. ‘De Mast’, hèt schoolhoofd van Oude Niedorp, vertegenwoordigde de PvdA ruim 25 jaar in het college van B en W. Ook als vice-voorzitter van het Gewest Kop van Noord-Holland stapt hij op.

11 september
Bovenkarspel Wil Stelling wordt onderscheiden met de Zilveren Maan, vernoemd naar een bijna uitgestorven vlinder, voor haar werk en inzet voor de Vereniging Natuur- en Milieueducatie. Door haar toedoen maakten onder meer 2500 kinderen van de basisscholen kennis met de natuur en het milieu.

14 september
Hoorn Het postkantoor aan het Grote Oost sluit met ingang van vandaag zijn deuren. De klanten moeten nu naar de Primerawinkel aan de Veemarkt. Postbusbezitters kunnen hun post ophalen bij het TPG-punt in de Huesmolen.

Schagen Honderdvijfendertig jaar oud zijn en dan nog op straat komen te staan. Dat overkwam de Schager Harmonie met zijn tachtig leden. Het Muziekcentrum dat onderdak aan het orkest verleende heeft zelf de ruimte nodig waar het orkest zijn instrumentarium opsloeg. Een vervangende ruimte is nog niet gevonden.

15 september
Schermer Anja Schouten (35) was toe aan een nieuwe uitdaging. Ze begint als gemeentesecretaris als de opvolgster van Lubbo Blauw. Zij was werkzaam bij het MCA, de brandweer Alkmaar en de gemeente Heiloo.

16 september
Enkhuizen De Zuiderkerk kent fragmenten van muurschilderingen. Tijdens de restauratieperiode van de afgelopen jaren is een nieuw fragment ontdekt, dat zich nog in vrij goede staat bevindt. De schildering wordt momenteel gerestaureerd.

Spierdijk Het woonzorgcentrum De Oever, bestaande uit 19 huur-, 8 koop- en 4 groepswoningen en gebouwd op de plek van het afgebroken verzorgingshuis Oeverland, wordt door de eerste bewoners in gebruik genomen. Zij willen niet wachten op de officiële opening. Het complex valt onder de zorginstantie De Omring.

18 september
Alkmaar In zijn woonplaats overlijdt Arend C. Lind (83), In 1972 richtte hij de politieke partij Stadsbelang op en ruim 30 jaar was hij de angel in het bestuur van de Kaasstad. Maar bij zijn afscheid als raadslid werd hij onderscheiden met de penning van verdienste van de stad Alkmaar en werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Benningbroek West-Friesland krijgt er weer een heuse stolpboerderij bij met een houten vierkant, stalraampjes en een houten wagenschot. Aannemersbedrijf Wit uit Wognum bouwt de stolp op de plek waar de inmiddels afgebroken r.k. noodkerk 35 jaar geleden werd gebouwd. De stolp zal twee gezinnen onderdak geven en krijgt de naam Petrushoeve.

19 september
Hoogwoud Dethlev Redeker van TOGIDO uit Krommenie legt met een puntentotaal van 163 op de nieuw aangelegde baan in Het Huis van Egmond beslag op de nationale kolftitel. Bij de dames was de titel voor Ina Groenewoud van Klap An, die op haar thuisbaan met 159 punten de sterkste was.

24 september
Heerhugowaard De oud-journaalpresentatrice Eugènie Herlaar wordt de derde ereburger van Heerhugowaard. Zij is als vrijwilligster op cultureel terrein al 25 jaar actief. Burgemeester Evert Vermeer overhandigt haar de erepenning. Het is zijn laatste officiële daad als eerste burger van de gemeente. ‘Een hele mooie afsluiting’.

Heerhugowaard Het Stationsplein en het Raadhuisplein worden verrijkt met een door de Amsterdamse kunstenaar Adriaan Rees ontworpen carillon. Op het Stationsplein trekt een zakenman aan de touwtjes, op het Raadhuisplein staat een boer met een dorsvlegel. Op het dak van het gemeentehuis aan het nog te ontwikkelen nieuwe stadshart van Middenwaard laat het carillon, dat eens het oude gemeentehuis sierde, zich al geruime tijd horen. ‘De drie belangrijke pleinen in de gemeente zijn nu blijvend symbolisch met elkaar verbonden’, concludeert de wethouder van cultuur Wim Boekel.

27 september
Benningbroek De WLTO schat de waterschade in West-Friesland op ruim 2 miljoen euro. De schade aan de landbouwgewassen is groot. In de maand augustus is er in drie weken tijd veel regen gevallen.

30 september
Heerhugowaard Evert Vermeer, sinds 16 juli 1994 burgemeester van deze gemeente vindt het welletjes. Hij gaat zich meer bezig houden met het Noordhollandse Landschap en de Boerderijenstichting: ‘Zaken die ik echt leuk vind’. Vermeer, lid van de PvdA, is 61 jaar.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.