Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2004 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 2004

1 oktober
Langedijk Erik Annaert (41) begint zijn werkzaamheden als gemeentesecretaris. Sinds 1998 was hij in gelijke functie in de gemeente Wieringermeer werkzaam. Hij volgt in Langedijk Evert Gijtenbeek op, die het per 1 mei wel genoeg vond.

2 oktober
Westwoud Huisarts Piet Bakker werkt 25 jaar in deze gemeente. Reden voor zijn patiënten hem te fêteren in het dorpshuis De Schalm. Hoogtepunt was het interview door tv-presentatrice Hanneke Groenteman.

Schagen Gré Praat wordt geëerd met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Zij heeft zich ingezet voor haar werk in de Mariakapel aan de Keins, even buiten Schagen.

De Goorn Het parochiale Dominicuskoor huldigt 5 jubilarissen. Gerard de Lange spant de kroon. Hij zingt al 50 jaar mee. De overigen hebben er minder ‘dienstjaren’ op zitten.

12 oktober
Hoorn De kleinschalige drukkerij, die in 1952 door opa Johan Klaassen gekocht werd van ene Posthuma, die het bedrijfje in 1904 begonnen was, besteedt deze maand aandacht aan het eeuwfeest. Tot 2000 was het bedrijf aan het Grote Oost gevestigd, daarna kwam er een nieuw onderkomen voor de vier personeelsleden aan de Factorij. Inmiddels staat kleinzoon Bart Klaassen aan het roer.

Abbekerk Cees Vlaar (57) van de vrijwillige brandweer Midwoud wordt door burgemeester IJsselmuiden koninklijk onderscheiden. Bijna dertig jaar was hij lid van het korps.

16 oktober
Heerhugowaard Han ter Heegde (46) begint aan een nieuwe klus. De VVD'er is als eerste burger van Langedijk uitgezwaaid en begint nu bij de buurgemeente Heerhugowaard. Hij volgt de PvdA-er Evert Vermeer op.

Zandwerven Ooit zijn ze hier begonnen: het Hoebe-koor. Elf kinderen uit één gezin vieren hun 25-jarig bestaan als koor. Vader en moeder Hoebe, beiden muzikaal, hebben hun kinderen leren zingen. Zij vieren het jubileum met een uitvoering in de Pancratiuskerk in Oosterblokker.

Hoorn Het overbodig geworden Streekziekenhuis aan de Wabenstraat ligt tegen de vlakte. Het werd op 16 mei 1968 door burgemeester Canneman geopend.

18 oktober
Schagen In zijn woonplaats overlijdt Henk de Wilde (87): van 16 oktober 1970 tot 1 augustus 1982 burgemeester van deze gemeente. In zijn ambtsperiode kwamen het Makadocentrum, de S3, de nieuwbouwwijk Waldervaart tot stand en werd de haven gerenoveerd. Op onderwijsgebied heeft hij in Schagen speciaal onderwijs gerealiseerd: een lom-school en een school voor slechthorende en slechtziende kinderen. Hij was ridder in de orde van Oranje Nassau en ereburger van de gemeente.

19 oktober
Venhuizen In de toren van de hervormde kerk hangt weer een nieuwe luidklok, (859 kg). De vorige was bij de brand in 2003 naar beneden gevallen en niet meer bruikbaar.

23 oktober
Venhuizen P. Bakker en J. Vreeland van de brandweer krijgen een koninklijke onderscheiding bij hun afscheid als leden van het korps, beiden zijn 25 jaar lid geweest van de brandweer.

25 oktober
Barsingerhorn Op 56-jarige leeftijd overlijdt Fred Velle: regisseur van veel Westfriese toneelverenigingen. Verder is hij opgetreden met de groten uit de TV-wereld. Daar kon hij echter zijn draai niet vinden; hij voelde zich niet altijd correct behandeld.

Wieringerwaard In het windmolenpark Waardpolder valt een turbine met wieken van een windmolen. In 2000 sloeg door een constructiefout ook al eens een molen tegen de vlakte.

27 oktober
Andijk De Vakgroep Agrarisch Onroerend Goed van de NVM heeft de 57-jarige Jaap Kwantes uitgeroepen tot Agrarisch Makelaar van het jaar 2004.

28 oktober
Wieringen Het standbeeld van ir. Cornelis Lely zal worden geplaatst bij het Monument op de Msluitdijk. Rijkswaterstaat wil het niet terug plaatsen op de kop van de dijk. Te gevaarlijk voor het verkeer zegt men, het zou teveel afleiden. Maar Wieringen is niet blij met de nieuwe plek.

Hensbroek De onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice wordt uitgereikt aan Gerard Mol. Hij is ondermeer koster van de kerk en verder actief in het parochiewerk.

Middenmeer Mevrouw Remmers en Marjan Berk onthullen samen het monument dat herinnert aan de moeder-mavo. Wijlen Anton Remmers, eens directeur van de Ariëns-mavo, stichtte hier de eerste moeder-mavo in Nederland. Het beeld, een griffioen op een sokkel, sierde ooit de muur van de inmiddels gesloopte Ariëns-mavo.

oktober
Abbekerk Joop van Gelder (69), bijna 30 jaar betrokken bij het zwembad als ‘directeur-duizendpoot’ De Spetter, overlijdt in het bad aan een hartaanval. Hij was o.a. trainer van de 83-jarige schoonspringster Tony Aukema.

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.