Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2005 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 2005

2 mei
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt Elias Dirk - Dick - Wit (75): van 1966 tot 1978 voor de VVD lid van de gemeenteraad en in de periode 1967-'73 wethouder van financiën en sportzaken. Ridder in de Orde van Oranje Nassau en onderscheiden met de zilveren legpenning van de gemeente. Hij was dè motor achter de bouw van het overdekte zwembad Vredehof.

Alkmaar AZ IN EUROPA. In de strijd om de UEFA-Cup (seizoen 2004-2005) bereikt AZ onder trainer Co Adriaanse de halve finale. Tegenstander daarin is Sporting Clube de Portugal: kortweg Sporting Lissabon.
De uitwedstrijd gaat met 2-1 verloren. De return is op donderdagavond 5 mei: Bevrijdingsdag.
Na 90 minuten staat er 2-1 op het scorebord in de Alkmaarder Hout. Dat betekent verlenging.
In de achttiende minuut prikt Kew Jaliens de bal achter de Portugese doelman. (3-1). AZ staat met èèn been in de finale. De klok tikt door. Er zijn - in blessuretijd - nog 24 seconden te spelen! De Portugezen mogen een corner nemen. En opeens ligt de bal achter doelman Henk Timmer: (3-2)!
Het Europese avontuur voor AZ is voorbij.

Bevrijdingsdag. 05-05-05 Een historische dag. Maar voor AZ eentje met een wrange bijsmaak.

In de nationale competitie eindigt AZ met 64 punten op de derde plaats. Een nieuw Europees cupavontuur wacht. Ditmaal onder trainer Louis van Gaal. Dat eindigt al op 23 februari 2006 in de Alkmaarder Hout. Weliswaar wordt Real Betis Sevilla met 2-1 geklopt, maar de uitwedstrijd was met 3-1 verloren.
Rest één troost: in de Alkmaarder Hout heeft AZ geen enkele Europese wedstrijd verloren!

6 mei
Oostwoud Burgemeester Frank IJsselmuiden onthult aan de Broerdijk een monument, dat de herinnering levend houdt aan de hier gesneuvelde verzetsstrijder Jan Roosje. Het vervangt een houten kruis dat hier jaren heeft gestaan.

10 mei
Lutjebroek De gouden KNVB-speld wordt uitgereikt aan Koos Mekkelholt, die al 35 jaar de penningen van de voetbalclub Zouaven beheert.

12 mei
Schagen Vier burgemeesters - Lont, Spekreijse, Brommet en Westerink - openen met het hijsen van hun gemeentevlag de nieuwbouw van de Magnushof. De capaciteit van het zorgcentrum bedraagt nu 220 bedden.

Heerhugowaard Aan de caravanboulevard op het bedrijventerrein De Zandhorst verwoest een vuurzee een loods met ongeveer 100 caravans, toebehorend aan het caravanbedrijf Theo Stet. De naast gelegen nieuw gebouwde showroom van Mijts Caravans, die vorig jaar afbrandde, wordt over 14 dagen geopend.

15 mei
Lambertschaag Vreugde in het dorp. Willem Wit (48) en zijn vrouw Yvonne durven het avontuur aan. Chauffeurscafé 't Wagenwiel gaat weer open. In de geest van Tante Martje. (Zie 12 januari).

Opmeer Sinds 15 juni 2004 mag Gert Jan Nijpels (53 en lid van de VVD) zich waarnemend burgemeester noemen, maar vanaf vandaag is hij de echte.

21 mei
Hoorn De afd. West-Friesland van de Nederlandse Vereniging van Postzegelverzamelaars viert het eeuwfeest. De afdeling Hoorn is met 86 leden de grootste filatelieclub in West-Friesland.

22 mei
Alkmaar Na 32 maanden vertrekt trainer Co Adriaanse (57) uit de Alkmaarder Hout. Als lid van verdienste van AZ en met de zilveren legpenning van de gemeente Alkmaar. „Jij hebt Alkmaar nationaal en internationaal op de kaart gezet. Daar kan geen promotieteam tegenop”, zei burgemeester Marie van Rossen.

25 mei
Wester-Koggenland Quirinus Rood - en ‘Q’ in de wandeling - zet een punt achter bijna 45 jaar werken in overheidsdienst. Sinds de geboorte van Wester-Koggenland op 1 januari 1979 als gemeentesecretaris. Hij vertrekt als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

26 mei
Etersheim De Etersheimerbraak heeft weer een molen. Sinds 1930 stond er een molenstomp, maar de restauratie-inspanningen hebben succes opgeleverd. De gerestaureerde en tot bezoekerscentrum ingerichte molen is meteen tot rijksmonument bevorderd.

31 mei
Wieringen Provinciale Staten stemmen in met het plan om Wieringen zijn eilandstatus terug te geven. De gemeenteraden van Wieringen en Wieringermeer hadden hun instemming al met het plan betuigd. Er wordt een Wieringerrandmeer gecreëerd. Daaromheen komen 1845 woningen, enkele bedrijventerreinen en 600 hectare natuur: Geraamde kosten: 361 miljoen euro. In 2030 moet het plan zijn gerealiseerd. Daartoe moeten 30 boerenbedrijven wijken: 15 in de Wieringermeer en 15 in de polder Waard-Nieuwland op Wieringen.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.