Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2006 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 2006

1 juni
Wieringermeer Ria Beens-Jansen (61), lid van Groen Links en oud-wethouder van Beverwijk, begint als waarnemend burgemeester. Zij volgt Loes de Zeeuw-Lases op, die is benoemd tot burgemeester van Neerijnen.

Hoorn Directeur Wim Reijs van de Sociale Werkvoorziening Op/maat vertrekt met vut. Hij turnde de instelling van een schip van bijleg om tot een winstgevend bedrijf, maar kwam in botsing met personeel en bestuur toen hij de vestiging in Stede Broec wilde sluiten.

3 juni
Andijk Nicoline de Kroon (47), die vijftien jaar geleden de hulporganisatie Motherhood begon, neemt afscheid van haar stichting. De nieuwe leiding verruilt de schuur achter haar woning voor een kantoor in Amsterdam.

4 juni
Grootebroek In zijn woonplaats overlijdt Jan Wijbrandus Haanstra (69). Van 1 mei 1981 tot 1 januari 2004 burgemeester van Stede Broec. Hij kreeg landelijke bekendheid door de legionella uitbraak op de Westfriese Flora in 1999 en toen hij in april 2001 een aanslag overleefde. Voor zijn woning werd hij in zijn wang geschoten.

10 juni
Wijdenes In zijn woonplaats Bilthoven overlijdt prof. dr. ir. Cor Koeman (87). De in Wijdenes geboren tuinderszoon verwierf internationale faam als hoogleraar in de historische cartografie. (Zie ook: Cornelis Koeman uit Wijdenes. Grondlegger van historische cartografie als wetenschap, door ing. N.J. - Koos - Groot, in 67e jaarboek - 2000 -, blz. 70 - 74).

11 juni
Wieringen In een ziekenhuis in Deventer overlijdt op 95-jarige leeftijd dr. Jo Daan. In 1939 gepromoveerd op het proefschrift ‘Wieringer land en leven in de taal’, dat 50 jaar later een tweede druk beleefde. Een reeks van jaren heeft zij deel uitgemaakt van de redactiecommissie van ons jaarboek.

13 juni
Den Haag De Tweede Kamer stemt in met het per 1januari 2007 vormen van twee nieuwe gemeenten in West-Friesland: Koggenland (Wester-Koggenland en Obdam) en Medemblik (Wognum, Noorder-Koggenland en Medemblik). Hoorn krijgt er ruim 100 ha bij van Wognum t.b.v. uitbreiding van het bedrijventerrein Westfrisia.

17 juni
Enkhuizen In het kader van de festiviteiten rond het 650-jarig bestaan van de stad wordt de overval door de Broekers nagespeeld. Verstopt onder hooi varen zij de stad binnen. Er volgt een heuse slag op het Spaansleger die duizenden bezoekers trekt. Uiteindelijk tekenen de schouten Baas (burgemeester van Enkhuizen) en Eggermont (zijn collega van Stede Broec) de Acte van Vrede, waarna 800 bezoekers zich verenigen rond een middeleeuwse dis aan de waterkant.

25 juni
Onderdijk Op het parochiekerkhof wordt een monument onthuld voor de ongedoopt overleden kinderen, die vroeger in ongewijde aarde werden begraven. ‘Een vorm van excuus voor de manier waarop vroeger met deze kinderen werd omgegaan’, aldus pastor Maria Voss bij de onthulling.

28 juni
Oosterblokker De 130 zwartbonten van een van Neerlands beroemdste fokbedrijven, de Woudhoeve, worden geveild. Joris Ruyter vestigde zich in 1898 vanuit Nibbixwoud in Oosterblokker. Zijn zoons Arie en Kees, de laatste begon nadien voor zichzelf in Bobeldijk, bouwden de internationale faam van de Woudhoeve als fokbedrijf uit. George, de derde generatie, werd in 1995 uitgeroepen tot zwartbont-fokker van het jaar, maar diens zoon Jan, de vierde generatie, moet nu om gezondheidsredenen de vlag strijken. Een bedrijfsopvolger is er niet.

Andijk Dorcas Aid International bouwt een nieuw hoofdkantoor. De genodigden mogen elk een blok celbeton neerleggen en vastklikken. Dorcas ondersteunt 150 projecten in de wereld.

30 juni
Obdam Waterberging, natuurreservaat, recreatiegebied. Het project Weijdemeer, zestien ha groot waarvan elf ha water, wordt opgeleverd. Kosten twee miljoen euro.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.