Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » De Speelwagen » 1946 » No. 1 » pagina 1

De Speelwagen - De Reis vangt aan

Eerder verschenen in 'De Speelwagen', 1e jaargang, 1946, No. 1, pagina 1.
Uitgave: Historische Genootschappen in Hollands Noorderkwartier.

De Speelwagen is reisvaardig en de darsdeuren gaan open. We lopen voor de zoveelste maal om de wagen en kijken of de riempjes van het hoge achterkret wel dichtgegespt zijn, alle lenzen voor de wielen zitten, de zijladders en opzetten niet omhoog kunnen wippen, de buik recht op de schamels ligt en of er tóch geen worm in de houten rongen zit.
In orde.

We spannen het paard in en haken de spoorstok met een versleten hoefijzer aan de dissel. Op de oogkleppen van het hoofdstel zijn door één van de vrouwen twee paardekoppen geborduurd, terwijl Bruin voor deze eerste reis roosjes in de manen heeft.

De mannen trekken hun vuistwanten aan en de vrouwen zetten de kapers op in de warme stal, want het zal een koud reisje worden in deze tijd van het jaar, vrezen zij; maar de oude baas, die het weten kan, verzekert dat je op een boerenwagen niet veel last hebt, dus stappen zij vol goede moed in en klimmen over de bankjes naar hun plaatsen, waarna ook wij op de dissel stappen en naast elkaar op het kret gaan zitten.

Een archivaris en een schoolmeester... , de baas moet lachen, want hij gelooft nog niet dat wij beiden oud boerenbloed in de aderen hebben, dat kruipt waar 't niet gaan kan.

Wij demonstreren hem even ter overtuiging, hoe je met de rechtervoet op de dissel en de linker op een paardebil erger kunt voorkomen...., wat hem meevalt en geruststelt.

Maar wat zal de practijk ons leren, - laten we er het beste van hopen; we gaan vol moed "an de reed"; U kijkt uit of we al komen en wachten duurt lang.

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.