Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » De Speelwagen » 1952 » No. 2 » pagina 33-34

Een scherfje van ons verleden

Eerder verschenen in 'De Speelwagen', 7e jaargang, 1952, No. 2, pagina 33-34.
Uitgave: Historische Genootschappen in Hollands Noorderkwartier.

Noordeinde van Graft bezit in dit oude huis een scherfje van een rijk verleden. Voor een jaar of wat was het nog een bakkerij met een winkeltje links en een opkamer rechts en u zou al een verstokte kieskauwer geweest moeten zijn als u hier niet ging provianderen, al ware het slechts om even nieuwsgierig binnen te kunnen klauteren langs de houten drietree over de hoge uitgesleten blauwe stoepsteen. U had met een vriendelijk praatje ook de schouw in de kamer, de kelderen de zolder, de bakkerij en de koeien op stal in 't achterhuis mogen bekijken.
Nu is de oven koud, de stal is gesloopt en het bordje „onbewoonbaar verklaard” bant brood en leven.

Een scherfje van ons verleden
Een scherfje van ons verleden

Noordeinde deelde in vroeger dagen mee in de goede vangsten van haringreders en walvisvaarders uit de Rijp en Graft, er was zelfs een touwbaan voor eigen tuigage en menige jongen, die op de stoep van dit huis uit het vuistje de honger heeft gestild, zag meer van de wijde wereld dan menig reisgenoot van onze Speelwagen.
Door de groene ruitjes in glas en lood gevat hebben ogen gegluurd als de mennistenvermaander met slecht nieuws naar een van de zusters stapte, maar in het winkeltje zijn goede zaken gedaan als na behouden thuiskomst het geld moest rollen.
Nu is Noordeinde van Graft een bijna vergeten gehucht en wie van de historie niet weet, fietst er fluitend voorbij. Maar wie wat beter werd ingelicht zoekt hier niet tevergeefs naar scherven en geluk.
Dat geluk heeft u als het oog mocht vallen op dit unieke monumentje van 17e eeuwse landelijke bouwkunst, – dit scherfje van onze Gouden Eeuw.
Wie zal het bewaren!?

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.