Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » De Speelwagen » 1953 » No. 9 » pagina 280

Een Middeleeuwse looipot in Hoogwoud

Eerder verschenen in 'De Speelwagen', 8e jaargang, 1953, No. 9, pagina 280.
Uitgave: Historische Genootschappen in Hollands Noorderkwartier.

Bij de hoeve „West-Frisia”, aan de oude Koningspade bij Hoogwoud staat een grote stenen kruik. Ongeveer honderd jaar geleden was deze kruik het eigendom van de veehouder F. de Beurs, te Aartswoud. Volgens overlevering is de kruik afkomstig van het voormalige Vestingklooster aldaar. Dit klooster moet gestaan hebben op de plaats van de Ned. Herv. Kerk.

In de Middeleeuwen heeft de pot dienst gedaan voor het looien van huiden en is vermoedelijk ter plaatse door reizende pottenbakkers vervaardigd.
Eeuwen later, toen de looipot uit de grond te voorschijn was gehaald, werd deze eerst gebruikt als... hondenhok, later als regenton en nog later als bergplaats voor strooizand.

De tegenwoordige eigenaar, de heer Adr. Donker te Hoogwoud, bewaart deze zeldzame historische herinnering nu zorgvuldig en heeft er een plaatsje voor gereserveerd in de tuin.

Middeleeuwse looipot in Hoogwoud (Foto Adr. Donker)
Middeleeuwse looipot in Hoogwoud
(Foto Adr. Donker)

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.