Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Thema's » Drechterland

Drechterland: Historie

De gemeente Drechterland is per 1 januari 1979 door een gemeentelijke herindeling gevormd door samenvoeging van delen van de voormalige gemeenten Hoogkarspel, Westwoud en Blokker.

Drechterland heeft een totale oppervlakte van 2.408 ha. met daarop (peildatum 01-01-2000) 3.461 woningen. Het inwonertal bedraagt per 1 januari 2000 9.882 waarvan 1.525 woonachtig in Oosterblokker, 1.664 in Westwoud en 6.693 in Hoogkarspel.

Drechterland is een landelijke gemeente tussen de stedelijke agglomeraties Hoorn en Stedebroec, met in het westelijke gedeelte (Oosterblokker en Westvvoud) hoofdzakelijk fruit- en veeteeltbedrijven en in het oostelijke gedeelte (Hoogkarspel) groente- en bloernbollenteelt.
De woningbouw vindt in hoofdzaak plaats in Hoogkarspel.

De naam Drechterland is van oorsprong de naam van een polderschap (Drechtingher ambacht of Drechterland). Dit polderschap is inmiddels opgeheven, maar is bij de gemeentelijke herindeling in ere hersteld.

Bovenstaande tekst is overgenomen uit de gemeentegids van Drechterland (editie 2000-2001).

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.