Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Thema's » Opmeer

Opmeer: Historie

Sinds 2000 jaar voor Christus blijken volgens opgravingen hier al mensen te hebben gewoond. De kleine leefgemeenschapjes hadden door de voortdurende dreiging van het water overigens maar een moeilijk bestaan. Met de opkomst van de zeevaart en de binnenvaart kwam in de oude dorpskernen van Aartswoud en Opmeer enige bedrijvigheid buiten het agrarisch vlak.

Tot plaatsen van enige omvang hebben de verschillende dorpen zich echter niet ontwikkeld. Rond 1850 woonden hier totaal ongeveer 3.500 mensen; in 1950 waren dat er ongeveer 5.000. De grote bevolkingstoename is vooral in de jaren '60 en '70 gekomen. Op 1 januari 2001 bedroeg het aantal inwoners: 11.239.

In 1959 werden Spanbroek en Opmeer samengevoegd tot een gemeente en in 1979 volgde de samenvoeging van Hoogwoud en Opmeer tot de huidige gemeente Opmeer. De gemeente Opmeer bestaat uit de kerkdorpen en buurtschappen Aartswoud, de Gouwe, Hoogwoud, Opmeer, Spanbroek, Zandwerven en Wadway.

Bovenstaande tekst is overgenomen uit een publicatie van de gemeente Opmeer (2001).

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.