Archivering » West-Friesland toen en nu » Deel 3. Altijd bedrijvig » pagina 24-27
De Westfriese Omringdijk snijdt dwars door Krabbendam. Een dorpje met slechts
enkele tientallen huizen en nog geen 150 inwoners. Naast de gereformeerde kerk uit 1841 en de nabij
gelegen fundamenten van het middeleeuwse kasteel Nuwendoorn is er nog een derde bezienswaardigheid.
Want in welk West-Fries dorp vind je tegenwoordig nog een warme bakker? Krabbendam heeft er
één: al bijna zestig jaar verschuilt bakkerij Van den Berg en Zoon zich aan de voet van
de Westfriesedijk, op nummer 87.
Gelukkig meldt een bord aan het hek op de dijk, dat zich hier een warme bakker bevindt, want anders
rijd je er zo voorbij. Neem het trappetje naar beneden, laat de ouderwetse winkelbel rinkelen en stap
de sfeer van vervlogen jaren binnen. Waar bakkersvrouw Bep van den Berg het brood snijdt en ondertussen
een praatje maakt met de klanten.
Lekkere luxe broodjes van de warme bakker. (Foto TM)
De tijd, waarin elk dorp dergelijke bakkers-, slagers- en kruidenierswinkeltjes kende, ligt ver achter
ons. Maar laten we er vooral niet al te romantisch over denken, bakker Henk van den Berg weet er alles
van. Werkdagen van 's morgens vier uur tot 's avonds zeven uur kunnen je behoorlijk slopen.
Zeker als je er al bijna veertig jaar hebt opzitten.
Zeventien jaar was Henk van den Berg toen hij in 1972 bij zijn vader Yde in de bakkerij stapte. Die
had de zaak in 1951 van bakker Klok overgenomen. ‘Ook daarvoor was het al een bakkerij’,
zegt Van den Berg, ‘Maar hoever dat terug gaat, weet ik niet. Ik weet alleen dat het pand van
1889 dateert.’
Met 150 inwoners en wat passanten houd je geen bakkerij draaiende, dus doet Henk van den Berg er
nog het nodige bij. Zoals het brood bakken voor zijn tweede winkel, aan de Dorpsstraat 157 in
Warmenhuizen, die al 25 jaar door zijn zuster Hennie wordt bestierd.
’Als ik het alleen van Krabbendam moet hebben, dan kan ik wel ophouden’, meldt Henk, die
er ook nog elke dinsdag zelf op uit gaat om brood uit te venten in Eenigenburg, Burgerbrug, Burgervlotbrug
en Sint Maartensbrug. ‘Zo'n tweehonderd broden breng ik rond. Allemaal bij vaste klanten, waar
ik soms al tientallen jaren kom.’
Yde en Riek van den Berg met hun vijf kinderen en een nicht met haar
zoontje voor hun bakkerij in de zomer van 1958. (Foto fam. Van den Berg, Krabbendam)
Natuurlijk bestaat een bakkerij niet bij brood alleen. Henk draait zijn hand niet om voor roggebroden,
ontbijtkoeken, cake en streekproducten, zoals West-Friese krentenmikken en Abrahams voor vijftigjarige
mannen. Als 5 december nadert, komen er speculaas- en taaipoppen uit de ovens.
En in Warmenhuizen kunnen ze tijdens de jaarlijkse kermis rekenen op spouwers, de West-Friese
beschuitkadet met anijszaad. Voor gebak en taarten werkt Henk van den Berg samen met bakker Bakker in
Schoorl. ‘Die maakte ik voorheen ook nog zelf, maar dat werd me te gek.’
Bakker Yde van den Berg, de vader van Henk, in zijn winkel. De foto
dateert uit 1974. (Foto fam. Van den Berg, Krabbendam)
Hoe ziet de toekomst van Van den Berg en Zoon eruit? Want die zoon, die is er wel, maar heeft zijn heil
in de computerwereld gezocht. En ook de dochters kiezen niet voor het bakkersvak. ‘Dus voorlopig
gewoon doorgaan’, is de visie van het echtpaar Van den Berg. Ze verwachten niet dat er te zijner
tijd iemand staat te trappelen om de bakkerszaak over te nemen: ‘Wie is er nou zo gek om daar
brood in te zien?’
Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.