Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » West-Friesland toen en nu » Deel 15. Sport en spel » pagina 46-51

15.9 Regatta Center in Medemblik

Internationaal zeilevenement op IJsselmeer

Aan de Vooroever van Medemblik speelt zich sinds 1985 ieder jaar een groot internationaal zeilevenement af, waaraan zo'n duizend topzeilers met circa zevenhonderd boten uit bijna zestig landen deelnemen. Vele bootklassen die in Medemblik voor het eerst aan de start verschenen, kregen later een Olympische status.


Gezicht op het startstrand van het Regatta Center met het vertrek van de zeilers van de Lasers, een eenmansbootje van ongeveer zestig kilo, dat verschillende types kent. (Foto TM)

Op 15 augustus 1963 werd de Finn Gold Cup gevaren voor de kust van Medemblik, de eerste grote zeilregatta van de plaatselijke Zeil- en Roeivereniging Hollandia. Deze gold als een eenmalige wedstrijd ter voorbereiding van de Nederlandse zeilers voor de Olympische Spelen in Tokio in 1964, maar zou het begin worden van een lange reeks internationale zeilwedstrijden. De regatta voor de kust van Medemblik is al decennialang een begrip onder zeilers in verschillende Olympische zeilklassen. (Pc)

De geschiedenis van Medemblik als internationaal vermaard zeilcentrum begon in 1963. De plaatselijke Koninklijke Zeil- en Roeivereniging Hollandia werd dat jaar gevraagd een internationale zeilwedstrijd te organiseren voor de Olympische zeilequipe ter voorbereiding van de Spelen in Tokio in 1964. Aan de zeilwedstrijd, de Finn Gold Cup, deden 162 boten mee uit 22 landen.
Hierna zouden nog tal van andere nationale en internationale zeilwedstrijden volgen. Begin jaren tachtig bereikte de zeilafdeling van Hollandia een mijlpaal, toen het Koninklijk Nederlandse Watersport Verbond de vereniging vroeg de organisatie op zich te nemen van een groot internationaal zeilevenement voor uitsluitend Olympische bootklassen.


De heren 470 klasse voor de kust van Medemblik in 2009 met in het verschiet kasteel Radboud. De naam van de boot verwijst naar de lengte van 4,70 meter. (Delta Lloyd Press Centre)

Spa Regatta

Deze jaarlijks terugkerende wedstrijd stond bekend als de, naar de hoofdsponsor vernoemde, Spa Regatta. Het was aanvankelijk nog een voornamelijk Nederlandse aangelegenheid, maar door een intensieve internationale lobby groeide het evenement uit tot één van de belangrijkste zeilwedstrijden van Europa.
Aangemoedigd door het succes werd in Medemblik in 1998 voor het eerst op bestuurlijk niveau gedacht aan de aanleg van een jachthaven annex zeilwedstrijdcentrum. Voor ongeveer tien miljoen euro, gefinancierd uit gemeenschappelijke en private middelen, zou men een moderne zeilsportaccommodatie kunnen realiseren die zich kon meten met de top van Europa. Het project, het Regatta Center, kwam van de grond en voorziet onder meer in een groot zeilwedstrijdgebouw, een botenkraan, een golfbreker en een startstrand voor surfplanken en catamarans.
Hoewel nog niet alle Medemblikkers zijn overtuigd, is het Regatta Center de investering meer dan waard geweest. Jaarlijks komen meer dan 25.000 extra bezoekers naar Medemblik en de stad draait mee op het wereldtoneel van de zeilsport.

Proeftuin

In Medemblik werden meerdere malen belangrijke vernieuwingen geïntroduceerd die de zeilsport aantrekkelijker maakten voor de toeschouwers en in iedere regatta zijn ook alle elf Olympische zeilklassen vertegenwoordigd. Men kan zonder overdrijving stellen, dat de kust voor Medemblik de proeftuin is van de Spelen en het trainingswater voor de olympiërs.
Zo waren 22 van de 33 medaillewinnaars op de Spelen in Beijing in 2008 eerder in Medemblik aan de start verschenen. Onder hen bevonden zich ook Marcelien de Koning (1978) uit Hoorn en Lobke Berkhout (1980) uit Amsterdam. Ze veroverden zowel een zilveren medaille in de Yngling als in de 470-klasse. Aan de 26ste editie van de ‘Medemblikker’ regatta in mei 2010 namen meer dan duizendduizend boten deel en verschenen niet minder dan dertig Olympische medaillewinnaars aan de start.

West-Friese zeilers

Het duo Berkhout/De Koning is één van de succesvolste zeilteams geweest in de Nederlandse zeilgeschiedenis. In 2005 werd het tweetal voor het eerst wereldkampioen in de 470-klasse en in de twee daaropvolgende jaren prolongeerden ze deze titel.
Samen met de Hoornse windsurfer Stephan van den Berg, die in 1984 een gouden medaille haalde op een zeilnummer, kregen zij de eer die hun toekomt in kunstijsbaanhal De Westfries waar hun fotoportretten zijn opgenomen in de Wall of Fame. Kort na de Spelen viel het zeilduo Berkhout/De Koning uit elkaar. Berkhout ging verder in de 470-klasse met stuurvrouw Lisa Westerhof en werd met haar in 2009 en in 2010 wereldkampioen. De Koning maakte een overstap naar het windsurfen (RS:X). Ze bereidt zich voor op deelname aan de Olympische Spelen in 2012 in Londen om te proberen het gouden succes van Van den Berg te evenaren.

Delta Lloyd Regatta

Vanaf 2008 is de verzekeraar Delta Lloyd de hoofdsponsor van de Holland Regatta, zoals de jaarlijkse zeilwedstrijd in Medemblik officieel te boek staat. In 2007 werd de wedstrijd voor één keer als de Breitling Regatta geafficheerd, naar de horlogefabrikant Breitling. Bij de oudere zeilliefhebbers klinkt de naam Spa Regatta, naar het bronwatermerk dat de wedstrijd meer dan twintig jaar sponsorde, het meest vertrouwd in de oren. Spa is water en op water kun je zeilen.

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.