Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Westflinge » 2006 » 18 oktober

De dure stenen van ‘het gele kantoor’

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor ‘het gele kantoor’ aan het Westeinde te Enkhuizen.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 18 oktober 2006.)

Door Ed Dekker

ENKHUIZEN – Het is een opvallend gebouw aan het Westeinde in Enkhuizen. In de volksmond wordt het pand ‘het gele kantoor’ genoemd. Het is onderdeel van het bedrijfscomplex van zaadbedrijf Seminis. Vereniging Oud Enkhuizen hoopt dat ‘het gele kantoor’ een monumentale status kan krijgen.

Het karakteristieke gebouw is bijna zeventig jaar geleden gebouwd. De geschiedenis van het pand wordt uitgelegd in ‘Steevast 2006’, het jongste jaarboek van Oud Enkhuizen. Auteur Henk de Jong gaat uitgebreid in op de historie. De titel van zijn artikel luidt: ‘Het gele kantoor van Gebroeders Sluis, later Royal Sluis en nu Seminis’. De bouwgeschiedenis kan niet los worden gezien van de geschiedenis van de zaadhandel in het algemeen en die van de Gebroeders Sluis in het bijzonder. Henk de Jong belicht deze geschiedenis dan ook in vogelvlucht.

Strak ontwerp

Het was Jacob Joostzn. Sluis (1888-1952) die in 1936 de jonge Enkhuizer architect Dirk Fleddérus opdracht gaf een tekening voor een nieuw kantoor te maken. Fleddérus, in 2002 overleden op 93-jarige leeftijd, tekende een strak ontwerp van gele stenen, rustend op een stevig betonnen fundament. De gemeente Enkhuizen verleende in juni 1937 de bouwvergunning. Bij inschrijving werd de bouw gegund aan de firma R. Kramer en Gebroeders De Graaf, aannemers te Enkhuizen. Kramer verzorgde de onderbouw. Gebr. De Graaf bouwde het overige gedeelte. Het imposante gebouw is opgetrokken uit strakke, gele stenen. Deze stenen kostten toen tien cent per stuk. De prijs van een normale metselsteen was 0,04 cent per stuk. Jacob Joostzn. Sluis wilde kennelijk een kantoorgebouw dat tegen een stootje kon. En daarin is hij geslaagd.

Hilversum

De creatie van Fleddérus aan het Westeinde toont opvallende gelijkenissen met het monumentale raadhuis in Hilversum, dat in 1931 werd gebouwd naar een ontwerp van Willem Marinus Dudok. Dezelfde kubusachtige elementen, waarvan de horizontale lijnen worden benadrukt door eenzelfde beeldbepalende toren. En ook dezelfde gele baksteen. Dudok was geïnspireerd door de kunst- en architectuurstroming De Stijl.
De eerste steen van het nieuwe kantoor legde Simon Jacob Sluis, in 1921 geboren als oudste zoon uit het tweede huwelijk van Jacob Joostzn. Sluis. Deze feestelijke gebeurtenis was op 2 september 1937. Het kantoorpersoneel betrok in de loop van 1938 de nieuwe ruimte.
Jacob Joostzn. Sluis en zijn broer Pieter leidden samen het bedrijf Gebroeders Sluis, van 1921 tot 1935. Na Pieters vertrek was Jacob de onbetwiste leider van Gebr. Sluis tot zijn dood in 1952. Zijn zoon Simon Jacob – die van de eerste steen in 1937 – nam het stokje over. Hij bleef directeur tot 1986. Na 46 dienstjaren trad Simon Jacob toen terug als directeur.
Het gele kantoor is voor Simon Sluis gedurende de jaren 1939-1986 zijn tweede huis geweest. Ontelbare overuren heeft hij er gemaakt, aldus Henk de Jong in zijn artikel. Dat was vooral toen Simon Sluis tegenover de zaak woonde.
Het gebouw verdient de status van gemeentelijk monument. Dit predikaat juicht de inmiddels 85-jarige Simon Sluis van harte toe.

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.