Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Westflinge » 2006 » 1 november

Heldere ogen en dorre bomen

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor het eerste jaarboek van de nieuwe Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 1 november 2006.)

Door Ed Dekker

HOOGKARSPEL – Prachtig, die contrasten. De kinderen van de openbare lagere school in Hoogkarspel kijken met heldere ogen verwachtingsvol de wereld in. Het is 1961, en juf Brandenburg ziet dat het goed is. Ernstige gezichten daarentegen bij de leden van het Westwouder kerkkoor. Een plechtstatige foto uit 1952.

Om rustig voor te gaan zitten, het eerste jaarboek van de nieuwe Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud. Het boek is ook aan te raden voor mensen die minder bekend zijn in beide dorpen. Alleen al de vele foto's maken de uitgave aantrekkelijk. Schoolkinderen en kerkzangers, veel dorpelingen uit Westwoud en Hoogkarspel uit de tijd van toen trekken voorbij op de tachtig glanzende pagina's op A4-formaat.
Het jaarboek is gevuld met artikelen die uiteenlopende facetten belichten uit de historie van Hoogkarspel en Westwoud. De uitgave is afgelopen maandag gepresenteerd op een feestelijke bijeenkomst in het Water en Vuurhuis te Hoogkarspel. Stichtingsvoorzitter Frans Brieffies reikte het eerste exemplaar uit aan wethouder D. te Grotenhuis van Drechterland.

Zes werkgroepen

Historisch Hoogkarspel-Westwoud is nog jong. De stichting is in juli 2005 opgericht. Verdeeld over zes werkgroepen zijn ruim dertig vrijwilligers enthousiast van start gegaan. De werkgroepen zijn 'bewoningsgeschiedenis en monumenten’, ‘verenigingen, scholen en bedrijven’, ‘tentoonstellingen en lezingen’, ‘genealogie en biografieën’, ‘redactie jaarboek’ en ‘foto en film’.
Een aantal activiteiten heeft al geleid tot tastbare resultaten. Zo beschikt de stichting in de openbare bibliotheek over een eigen kast. Daarin is allerlei documentatie opgeslagen over de geschiedenis van Hoogkarspel en Westwoud.
Een ander resultaat is de uitgave van het jaarboek, ‘Rondom De Leeuw’. Voorzitter Frans Brieffies verklaart in zijn eerste voorwoord de naam. Met ‘De Leeuw’ wordt het rijksmonument bedoeld dat de grens tussen de dorpen Westwoud en Hoogkarspel aangeeft. Het is ook een object met een lange geschiedenis. Dat blijkt uit ‘In de ban van De Leeuw’, een van de artikelen in het jaarboek. Frans Brieffies, wonend in Hoogkarspel, heeft dit verhaal geschreven.
Ellen Aker uit Westwoud belicht dr. W.J.F. (Willem) Nuyens (1823-1894), de plattelandsarts uit Westwoud die nationale bekendheid verwierf door zijn belangrijk geschiedkundig werk en zijn inzet voor de katholieke emancipatie.

Kerkklokken

De soms eeuwenoude klokken van de kerken in Hoogkarspel, Westwoud en Binnenwijzend staan keurig op een rijtje in een artikel van Ruud Hoogenboom uit Hoogkarspel. Het jaarboek biedt voorts artikelen over onder meer de 75 jaar bestaande voetbalvereniging Woudia, de dorpswapens en de vorig jaar gesloopte plattelandsherberg De Landbouw.
Een ander hoofdstuk is gewijd aan Hester Dijkstra-Klos (1844-1897). De interesse van de redactie in deze vrouw was gewekt door een eenvoudige gietijzeren gedenkplaat van haar grafmonument. Beheerder Klaas Brieffies van de openbare begraafplaats had de gedenkplaat rond 1970 gered van de gemeentelijke afvalcontainer.
Maar ook Klaas Brieffies wist niet wie Hester Dijkstra was. Zij blijkt de echtgenote van Johannes Dijkstra te zijn, jaren de hoofdonderwijzer van Hoogkarspel. Historisch Hoogkarspel-Westwoud wil de gedenkplaat overdragen aan familieleden, maar die zijn vooralsnog onvindbaar.
Een bijzondere maatregel van de nieuwe gemeente Drechterland was de aanleiding voor het artikel over de gemeentewapens van Hoogkarspel, Westwoud, Binnenwijzend, Bangert en Drechterland. De nieuwe gemeente heeft besloten om op officiële stukken geen gemeentewapen meer te voeren. Daarmee is een einde gemaakt aan een lange traditie die terugvoert tot in de middeleeuwen.

Dorre boom

Centraal in het gemeentewapen van Westwoud staat een dorre boom. Deze afbeelding komt vaker voor. Ook de wapens van Blokker, Midwoud, Schellinkhout, Opmeer, Venhuizen, Sijbekarspel en Benningbroek voeren een dorre boom. De boom in het algemeen wordt vanouds gezien als het symbool van de rechtplaats, waar recht gesproken werd. De boom gold daarmee als symbool van de stabiliteit en de groei van de gemeenschap.
‘De zeven groene bomen’ was de naam van een verdwenen café op de hoek Binnenwijzend en Dr. Wijtemalaan. De vroegere bestemming van deze plek zegt veel over de naam. Op de plaats van de herberg werd vroeger recht gesproken.
H.J. Bangert was ruim twintig jaar pastoor in Westwoud, van 1947 tot in 1968. Hij schreef in 1975 als 73-jarige zijn autobiografie. Hij heeft in 172 pagina's zijn levensverhaal zeer humoristisch beschreven, open en eerlijk, vol met anekdotes en gedichten. Zijn jaren in Westwoud beslaan twintig pagina's. In het jaarboek staat een samenvatting.
Het jaarboek van de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud kost € 17,50. Het correspondentieadres is Nieuweweg 101, 1616 BC Hoogkarspel. Meer informatie http://shhw.nl.eu.org. Historisch Hoogkarspel-Westwoud verkoopt zaterdag 4 november jaarboeken in winkelcentrum Reigerspassage te Hoogkarspel (9 tot 16 uur).

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.