Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Westflinge » 2006 » 8 november

'We krijgen duinwater aan per tram’

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag het nieuwe jaarboek van Stichting Hoochhoutwout.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 8 november 2006.)

Door Ed Dekker

HOOGWOUD – De vrouw van Cornelis Klaver te Sijbekarspel, T. Sijp, is overleden op 2 juni 1922. Zij was 56 jaar. Op dezelfde dag stierf Cornelis Berkhout uit Benningbroek. Beiden waren op dezelfde dag geboren.

Twee West-Friezen van exact dezelfde leeftijd zijn gestorven op dezelfde dag en werden ook dezelfde dag begraven. Olfert Schermer uit Hoogwoud noteerde het trouw in zijn kroniek. Als kastelein wist hij veel. Allerlei dagelijkse nieuwtjes uit West-Friesland en daarbuiten noteerde hij jarenlang. Stichting Hoochhoutwout publiceert in delen de kroniek in haar jaarboek.

Jaren 1877-1938

Het nieuwe jaarboek behandelt de jaren 1922 en 1923. De volledige kroniek beslaat de periode van 1877 tot en met 9 mei 1938. Het jaarboek 2006 bevat het achtste deel. Het eerste deel werd gepubliceerd in het jaarboek 1999.
Erik Mooij en Louis Groen hebben de kroniek bewerkt voor publicatie. Zij noemen de kroniek een ‘uitgebreid werkstuk dat consistent is bijgehouden en blijk geeft van opmerkzaamheid van de auteur’. Door zijn werk als caféhouder kwamen hem veel dingen ter ore. Olfert Schermer was een man met een brede maatschappelijke belangstelling. Zijn kroniek is een waardevolle bron voor historisch onderzoek.

Duinwater per tram

Het overlijden van Cornelis Berkhout en de vrouw van Cornelis Klaver waren niet de enige nieuwtjes van 2 juni 1922. Ook ‘de kaas loopt terug’. De prijs bleef steken tussen de 25 en 40 gulden. Op 10 juni noteerde hij: ‘Voor 't eerst een stofregentje, maar daarop een koude noordwesten wind’. Vier dagen later: ‘Het is altijd maar geen regen en krijgen duinwater per tram’.
Juli 1923 was een heel warme maand. ‘Het wordt al heter’, schreef Olfert Schermer. ‘Van 11 tot 13 juli zo heet dat vele mensen zijn bezweken. In de courant stonden wel vijftig mensen overleden vanwege de hitte. In Hoogwoud zijn drie mensen flauw gevallen’.
Stichting Hoochhoutwout heeft haar jaarboek 2006 afgelopen zaterdag gepresenteerd. De nieuwe uitgave heeft als titel ‘Boeiende West-Friezen!’ en telt 56 pagina's op A4-formaat. Diverse onderwerpen uit de historie van Hoogwoud worden belicht. De nadruk ligt op de plaatselijke middenstand.

Glas Autobedrijf

Uitgebreid komt Piet Glas (geboren in 1923) aan het woord. Hij is de oprichter van Glas Autobedrijf aan de Gouwe. Een dochter heeft zijn levensverhaal opgetekend. Hoe een visserszoon van fietsenmaker garagehouder werd. In 2004 is het 55-jarig bestaan van het bedrijf gevierd.
Oud-Hoogwouder Martien Hoogland schreef een mooi verhaal over de gezusters Kaijer, Mien en Tiny. ‘Twee bijzondere vrouwen uit een bijzonder gezin’, concludeert hij terecht. Als je praat met Mien en Tiny Kaijer, begint de auteur, trekt het maatschappelijk en kerkelijk leven van Hoogwoud van vooral de jaren twintig, dertig en veertig van de vorige eeuw aan je voorbij.
De zussen, geboren in 1922 en 1925, speelden een hoofdrol in vele organisaties, zoals de Katholieke Actie en EHBO. Verder waren ze de drijvende krachten achter de textielzaak van Kaijer. Moeder Veronica Meijer begon in 1937 met deze zaak. Zij heeft een dagboek bijgehouden.
In het artikel over Mien en Tiny Kaijer is veelvuldig geput uit dit dagboek.

Schilder Autoschade

P.C. Schilder Autoschade staat in een ander artikel centraal. Dit verhaal belicht een bedrijf van zestig jaar opbouw en ontwikkeling.
Kees Commandeur en zijn vrouw Afie Schilder hadden een kruidenierswinkel, De Rijstvogel. Op zijn transportfiets bracht hij boodschappen naar zijn klanten. Rijdend op deze fiets is hij op 23 april 1945 doodgeschoten door de Landwacht.

Kroonwinkel

Oudste zoon Piet zette het ‘levensmiddelenbedrijf’ aan De Boekel (nu Burgemeester Hoogenboomlaan) voort, samen met zijn vrouw Trien Maurits.
Piet Commandeur betrok in 1959 een nieuw pand. Als Kroonwinkel werd De Rijstvogel toen de eerste zelfbedieningszaak in Hoogwoud. Leden van voetbalclub HFC en korfbalclub UDI bij elkaar op het veldbalveld, een aantal jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Het voetbalveld van Hoogwoud werd geopend in de jaren twintig, Olfert Schermer noteerde dat in zijn kroniek. Het veld lag aan de Westerboekelweg.
De personen zijn vlnr. achter: Cor de Boer, Niek de Boer, Cor Koorn, Rens Pool, Henk de Boer, Piet Dirkmaat, Piet de Boer, Dirk Breebaart, Piet Sterk, Cor Dekker en Jo Koning. Voor: Jaap Appel, Jo Appel, Jan Donker, Jannetje Appel, Gon Bos, Marie Brouwer, Jo Bossen, Marie Benit, Mien Bood, Trien Hollenberg, Jan Bakker en Aris Appel.

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.