Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Westflinge » 2006 » 20 december

Van arbeiders tot zieke moeders in dik boek

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag een – vooral fotografische – indruk van een boek over de rooms-katholieke kerk van Enkhuizen.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 20 december 2006.)

Door Ed Dekker

ENKHUIZEN – Het begon met het 100-jarig bestaan van de rooms-katholieke kerk in Enkhuizen. Daar zette Jaap Braakman tien jaar geleden zijn tanden in. Het is geëindigd met een boek van 786 pagina's over vier eeuwen Franciscus Xaveriusgemeenschap.

De kerk op zich is maar een gebouw. Een bijzonder gebouw, zeker. De neogotische kerk aan de Westerstraat bepaalt voor een belangrijk deel het gezicht van Enkhuizen. Aan de bouw van de kerk is het een en ander vooraf gegaan.
Jaap Braakman heeft op zijn jarenlange speurtocht heel veel informatie uit de archieven boven water gehaald. Ook richt hij zich nadrukkelijk op allerlei organisaties die gaandeweg de vorige eeuw zijn voortgekomen uit de katholieke gemeenschap.
‘Gebouwd op schouders van het voorgeslacht’ is de titel van het kolossale boek, dat liefst 513 afbeeldingen telt. Braakman schetst een beeld van bijna veertig katholieke organisaties in Enkhuizen. Die variëren van de Katholieke Arbeidersbeweging en Sint Elisabethvereniging (voor kraamvrouwen en zieke moeders) tot De Graal (een spraakmakende meisjesvereniging) en de Maria-congregatie (voor meisjes en jongens).
Zeventig pagina's zijn gewijd aan het Sint Pancrasklooster en de zusters van O.L. Vrouw (1855-1997). Daartoe heeft Braakman het complete archief van de afdeling Enkhuizen van de congregatie van O.L. Vrouw van Amersfoort nauwgezet doorgenomen.
Ook schenkt de auteur veel aandacht aan de huidige activiteiten in de bloeiende katholieke gemeenschap. Het boek eindigt met een kroniek.
Met een aantal foto's geven wij een impressie van het indrukwekkende boek. ‘Gebouwd op schouders van het voorgeslacht’ is voor 32,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels.

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.