Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Westflinge » 2009 » 4 februari

Feest genootschap in teken van ‘veranderen’

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor de feestelijkheden rond het 85-jarig bestaan van het Westfries Genootschap.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 4 februari 2009.)

Door Ed Dekker

HOORN – ‘Veranderen’ is de rode draad in alle feestelijke activiteiten dit jaar van het Westfries Genootschap rond het 85-jarig bestaan. „Ook een historische vereniging moet veranderen. Dat is noodzakelijk om aansluiting te krijgen bij jongere generaties”, vertelt voorzitter Ina Broekhuizen-Slot.

Ina Broekhuizen zelf is het beste bewijs dat het Westfries Genootschap verandert. Sinds de oprichting van de vereniging in 1924 is zij de eerste vrouw als voorzitter. Ook haar rechterhand in het bestuur is een vrouw: vice-voorzitter Gerian Helder-Dekker uit Bobeldijk.
Met de naam heeft de vereniging (2800 leden) een verjongingskuur ondergaan. Van Historisch Genootschap Oud West-Friesland naar Westfries Genootschap. „Eigentijds. Zo willen we ons presenteren. Actief, enthousiast, creatief, met al het culturele erfgoed centraal.”

Eenheid

Niet alles hoeft te veranderen bij het Westfries Genootschap. Een van de belangrijkste taken blijft het uitdragen van de schoonheid van West-Friesland. „Het West-Friese gevoel wordt steeds sterker. Die eenheid in het gebied binnen de Westfriese Omringdijk was vooral afgelopen zomer heel goed merkbaar, bij de succesvolle wandelingen over de dijk”, zegt Ina Broekhuizen.
„Dergelijke saamhorigheid, het samen sterk staan, daar richten wij ons op”, vervolgt Gerian Helder „Met daarbij steeds een ktitische blik om de cultuur-historische waarde van West-Friesland intact te houden.”
Ook wijzen de beide vrouwen op het succes van het Westfrieslandspel. Van dit spel zijn bijna 10.000 exemplaren verkocht. Het Westfrieslandspel is een uitgave van de Stichting Creatief Westfries, die actief is onder de paraplu van het genootschap.
De veelzijdigheid van West-Friesland komt tot uiting in de festiviteiten van het genootschap rond het 85-jarig bestaan. ‘Markant West-Friesland’ is de titel van een nieuwe verjaardagskalender. De uitgave telt twaalf bladen met daarop twaalf kenmerken van de regio. Op ieder blad staan vier foto's met tekst en een gedicht in dialect. De kalender wordt op zaterdag 7 maart gepresenteerd in Hauwert. In dit dorp is de aanzet gegeven voor de oprichting van het genootschap. De kalender komt te koop.
Bestuursleden Hans van Kampen uit Schagen en Harold Bos uit Alkmaar wijzen in een lezing op de veranderingen in het exterieur van stolpboerderijen. Zij houden twee lezingen: op 8 maart in Wadway, op 13 maart in Schagen. Ook niet-leden zijn welkom.
Klapstuk van de feestelijke activiteiten wordt ‘Aarsom met de wiele’. Dit nieuwe West-Friese muziekspel wordt in april vijf keer opgevoerd in dorpshuis De Nieuwe Haven te Abbekerk: op zaterdag 4, zondag 5, vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 april. De aanvang op vrijdag en zaterdag is 20 uur, op zondag 14 uur. Kaarten kosten 15 euro.
‘Aarsom met de wiele’ is geschreven door genootschapvoorzitter Ina Broekhuizen, de muziek is gecomponeerd door juli vorig jaar overleden Cor Silver uit Berkhout. De regie heeft Eveline Groot uit Hoorn, Wil Luiken uit Medemblik verzorgt de muzikale begeleiding. De dertien spelers en zes zangers komen uit heel West-Friesland. ‘Aarsom met de wiele’ is het vierde toneelspel dat onder regie Van de Stichting Creatief Westfries wordt verwezenlijkt.

Veranderingen

Het spel is een toneelstuk met liedjes en gaat over veranderingen. Veranderingen in West-Friesland en in het leven van West-Friezen.
Later in het jaar volgen de voorjaarsstreekmiddag (op 16 mei in Schagen; met excursies en een lezing), de presentatie van het 76e jaarboek van het genootschap (eind juni), een tentoonstelling in het Westfries Museum (onderwerp nog niet bekend), de Westfriezendag (in september) en de Najaarsstreekmiddag (in november). Het Noord-Hollands Ouderenorkest voert op de Najaarsstreekmiddag een West-Friese rapsodie uit, bestaand uit een flink aantal West-Friese liedjes.
Met de feestelijke activiteiten hoopt het genootschap ook jongeren te bereiken. „Met diverse lopende projecten richten wij ons al sterk op deze groep”, aldus Ina Broekhuizen. „Zo nemen wij deel aan ‘Rondje Cultuur’, een initiatief van de provincie. Met dit ‘Rondje’ bezoeken we de scholen. Prachtig.”

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.