Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Verkiezing mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland

Bibliotheek » WFON » 1987 » Pagina 130

De inbindersjongen

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 54e bundel, pagina 130.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1987.
Auteur: Geert Koedoder.

Inbindersjongen. Een inmiddels vergeten beroep uit de jaren twintig van deze eeuw. Nog het best te vergelijken met dat van rietdekkersleerling.
Op 17 april 1909 werd ik in Zwaag geboren. Als 14-jarige werd ik inbindersjongen. Er moest gewerkt worden en geld verdiend.
Zo'n inbindersjongen deed méér dan de bossen riet naar boven sjouwen. Hij moest aan de binnenkant van het dak ó´k het nodige trekwerk verrichten. Hoe werkte destijds een rietdekker wanneer er een nieuwe zij moest worden gelegd?
Allereerst werd een houten steiger tot goothoogte gebouwd. Vervolgens werd het oude riet tot vierkantshoogte van het dak verwijderd. Eventuele sparren en latten, die in slechte staat verkeerden, werden door nieuwe vervangen. Daaróp werd een onderlaag van vlechtriet - ook wel eens van stucadoorsriet - gelegd. Riet van zo mogelijk een lengte van twee tot drie meter, dat in de Biesbosch werd geoogst. Die onderlaag werd met haringen en latten vastgezet. Op de onderlaag kwam de deklaag en dan kwam ook de inbindersjongen in actie. Hij werkte binnen. Dikwijls vanaf een hangsteiger. Zeker als de te vernieuwen zij boven de dars was gelegen.
De rietdekker werkte in die jaren nog met ropen om het dekriet vast te leggen. Ropen waren driedelig gevlochten biezen, afkomstig uit Vollenhove en omgeving. De rietdekker stak de aan een dikke naald bevestigde roop naar binnen, door het riet heen. De inbindersjongen trok de roop stevig aan, schoof de roop vervolgens weer door het oog van de naald en prikte de naald terug door het riet (haal, bind). De roop werd later vervangen door bindtouwen nog weer later schakelde de rietdekker over op staaldraad. Bovendien werd de rechte naald vervangen door een kromme en die maakte het beroep van inbindersjongen meteen overbodig. De rietdekker kon het voortaan alleen af.

Geert Koedoder

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.