Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 1995 » Pagina 61

Het molenmakersbedrijf Poland:
een ambachtelijke traditie van 130 jaar in Heerhugowaard (4/9)

Voor de bouw van de Buikslotermolen waren er vijftien inschrijvers, onder wie Simon Wijte uit Hensbroek. Die wilde de klus aannemen voor ƒ 18.110. Het karwei werd gegund aan Poland, die inschreef op ƒ 18.050. Voor het timmerwerk waren benodigd veertien bindstijlen, drie wiggen, een eiken windpeluw en voor de roeden achttien vurenhouten klompen.

Dirk Poland, geboren op 21 april 1831 te Heerhugowaard, was getrouwd met Antje Klaver uit Rustenburg. Zij was geboren op 23 juli 1836 en is op 15 februari 1911 overleden in Heerhugowaard. Zij was acht jaar weduwe. Het echtpaar Dirk Poland en Antje Klaver kreeg zeven kinderen, van wie zes zoons. Vijf van hen volgden in vaders voetsporen. Dat waren Jan, Cees, Wouter, Wijert en Engel.

De andere zoon was Klaas, de oudste van de zeven kinderen van Dirk en Antje. Hij was al vroeg de deur uit. Klaas ging 'liever poppetjes tekenen dan vader helpen'. De Heerhugowaarder (1862-1949) werd kunstschilder. Hij is nog geboren in strijkmolen L. bij Rustenburg. Deze strijkmolens behoorden eeuwenlang tot het grondgebied van Heerhugowaard. Vanaf 1 januari 1993 staan ze in de gemeente Schermer.

Aanvankelijk zetten drie zoons het bedrijf van vader Dirk voort. Dat waren Jan (1867- 1912), Cees (1872-1956) en Wouter (1876-1956). Ze woonden samen in het ouderlijk huis aan de Draai aan de Oostdijk, een stolpje, waar ze allen ook zijn geboren. Deze drie zoons bleven ongehuwd. Zij werkten vanuit de houten werkplaats achter het stolpje. Op de werkplaats stond een kleine wiphoutzaagmolen. Omstreeks de Eerste Wereldoorlog is de windkracht vervangen door een petroleummotor, waarna van het molentje nog een tijd de ondertoren is blijven staan.

Gehuwde zoon Wijert Poland (1865-1961) voegde zich rond 1910 bij zijn drie broers aan de Draai. Hij had eerst elders in de molenmakerij gewerkt, onder andere als bedrijfsleider in Warmond. Via Uitgeest en Akersloot keerde hij terug in Heerhugowaard. Ook Wijert gold als een vakman.

Weemoed

De vier broers Poland richtten zich niet alleen op molens. Zij bouwden als timmerman ook nieuwe boerderijen en huizen. Vanaf 1912 waren de gebroeders Poland met z'n drieën. In dat jaar overleed Jan. Een jaar eerder, in 1911, was hij benoemd tot lid-secretatis van de polder Heerhugowaard. De naam Poland komt vaker voor in de bestuurlijke historie van de polder Heerhugowaard. Broer Cees werd in 1916 hoofdingeland.

De gebroeders Poland - Cees, Wouter en Wijert - sloopten soms molens. Hierbij was het hen vooral te doen om de onderdelen. Zo sloopten zij in 1928 de molen van de Groetpolder bij Winkel. De taak van de molen was al in 1912 overgenomen door een nieuw dieselgemaal. De hoge kosten verhinderden dat de molen kon worden behouden als aandenken van de droogmaking van deze polder, ingedijkt in 1844. Bij inschrijving werd de molen in 1928 zonder fundering voor ƒ 125,- verkocht aan de gebroeders Poland.

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.