Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 1995 » Pagina 65

Het molenmakersbedrijf Poland:
een ambachtelijke traditie van 130 jaar in Heerhugowaard (8/9)

Inmiddels zijn twee zoons van Jan Poland toegetreden tot het bedrijf aan de Oostdijk. Dit zijn Jan (1965) en Norbert (1969), de vijfde generatie Poland als molenmaker. Het driemansbedrijf is thans onder meer bezig met de restauratie van molen De Hoop in Wieringerwaard.

Molen van Sloten

Dirk en Cees Poland, de twee andere zoons van Jan Poland en Anna Stanek, begonnen in 1976 voor zichzelf. In 1979 vestigden zij zich in Oterleek aan de Polderweg als aannemers en molenmakers. Zij zitten deels ook in het burgerwerk, in tegenstelling tot hun broer Jan aan de Oostdijk. Momenteel werken Dirk en Cees onder andere aan de vervallen Held Josua in Zaandam. Dit moet weer een werkende paltrokmolen worden.

De vierde en vijfde generatie molenmakers Poland bij het bedrijf aan de Oostdijk in Heerhugowaard, waar het in 1865 - 130 jaar geleden - begon. Het molenmakerspand (links) is na de bouw in 1862 enkele malen verbouwd. Jan Poland wordt geflankeerd door zijn zoons Jan (links) en Norbert.
Het vangstuk (voorgrond) is bestemd voor molen De Hoop in het Zeeuwse Wolphaartsdijk. (foto Martin Mooij)

De vierde en vijfde generatie molenmakers Poland bij het bedrijf aan de Oostdijk in Heerhugowaard...

De broers Cees (links) en Dirk Poland vestigden zich in 1979 aan de Polderweg in Oterleek als aannemer-molenmaker. Op de foto staan zij bij een nieuw wiekenkruis voor de Robonsbosmolen in Alkmaar. (foto Martin Mooij)

De broers Cees (links) en Dirk Poland vestigden zich in 1979 aan de Polderweg in Oterleek als aannemer-molenmaker.

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.