Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Stemmen Molenprijs Lastdrager.

Archivering » WFON » 1996 » Pagina 61

Venhuizer Jan Rood (1825-1901) eerste van zes generaties bakkers Rood (2/14)

Terug naar het begin, naar Jan als eerste bakker Rood, geboren in 1825 te Venhuizen. Vader Cornelis (Cor) boerde aan het Weiver. Na hem was deze boerenplaats van Pieter Pieterszoon Krijnsen, nadien zat er zoon Jan Krijnsen. Op deze plek, schuin tegenover de rooms-katholieke Sint Lucaskerk, staat nu de woonstolp Westeinde 7 en 7a. Op nummer 7 wonen Peter Vroling en Wendy Dekker, op 7a Mark Dinjens en Mylène Kuiper, met zoontje Mike.

Jan Rood was al uit huis toen vader Cor in 1851 overleed op 51-jarige leeftijd. Jan, de oudste zoon uit het tweede huwelijk van de Venhuizer landman, was een jaar eerder, mei 1850, vertrokken naar Sijbekarspel om op 25-jarige leeftijd voor zichzelf te beginnen. Als bakker. De eerste Rood als bakker. Vele nazaten volgden zijn voorbeeld.

Buurman was bakker
Vader Cor Rood trouwde twee keer. Aaf)e Tamisdochter Ruyter (1801-1822) schonk hem één kind, een dochter. Aafje stierf in het kraambed. Uit het huwelijk met Pietertje Rentenier werden zes kinderen geboren. Na de dood van zijn broer Adrianus (1835-1856) bleef Jan als enige jongen over.

Een belangrijke plek in de geschiedenis Een belangrijke plek in de geschiedenis van het bakkersgeslacht Rood: het Westeinde in Venhuizen. Links de woonstolp 7 en 7a. De verdwenen boerderij op deze plek was het ouderlijk huis van Jan Rood (1825-1901), de eerste bakker Rood. Het woonhuis Westeinde 14 schuin aan de overzijde (rechts) was vroeger een bakkerij. Daar heeft boerenzoon Jan Rood het vak geleerd. (Foto: Martin Mooij)

Waarom werd Jan Rood, van boerenafkomst, bakker? Het antwoord geeft het bevolkingsregister van Venhuizen. Daaruit blijkt dat hij dienstbode was bij Klaas Berkhout in Venhuizen, voordat hij in 1850 verhuisde naar Sijbekarspel om daar op eigen benen te staan. Klaas Berkhout was de overbuurman van de familie Rood. Aan het Weiver, zoals het Westeinde van Venhuizen toen werd genoemd, was hij... bakker.

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.