Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » WFON » 1996 » Pagina 64

Venhuizer Jan Rood (1825-1901) eerste van zes generaties bakkers Rood (5/14)

Cees Rood (1858-1909) en Cornelia Dekker (1864-1928)

Cees Rood (1858-1909), de eerste bakker Rood in Heerhugowaard.
(Foto: van G. de Boer-Weel)

Cornelia Dekker (1864-1928), de tweede vrouw van Cees Rood.
(Foto: van G. de Boer-Weel)

Achtduizend gulden
Cees Rood vestigde zich in januari 1881 in Heerhugowaard, oud 22 jaar. Op de 22ste van die maand werd ten kantore van notaris Andreas Joannes Haarselhorst te Obdam de koop gesloten van twee percelen in Heerhugowaard, totaal 75 are en 20 centiare. Voor de prijs van 8.000 gulden rond. Op een van de percelen stond een huis, aan de Middenweg. Dit was de bakkerij die broodbakker Cornelis de Haan verkocht. Voor de minderjarige Cees Rood werd de koop aangenomen door vader Jan Rood, landman te Hem. Het begin van bakker Rood in Heerhugowaard. Kort na de aankoop trouwde Cees Rood met Maria Dekker, geboren in Lutjewinkel.

Broodbakker Cornelis de Haan vertrok na de verkoop van zijn zaak naar Blokker. Hij had de bakkerij in 1879 overgenomen van een collega. Dat was Arie Overtoom, de eerste broodbakker als eigenaar van het pand. Dat was gebouwd in 1868 op een stuk weiland dat kort daarvoor Maarten Klaver en Dirk Poland, timmerlieden te Heerhugowaard, hadden gekocht van landman Arien Volkers. Die zat op een nabij gelegen - en al lang verdwenen - boerenplaats aan de Middenweg.

De bouwers Maarten Klaver en Dirk Poland - laatstgenoemde is de grondlegger van het bekende Heerhugowaardse molenmakersbedrijf Poland - verkochten zeven jaar na de bouw het pand aan Cornelis Appelman, landman te Hensbroek, schoonvader van de genoemde Heerhugowaardse broodbakker Arie Overtoom.

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.