Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » WFON » 1996 » Pagina 68

Venhuizer Jan Rood (1825-1901) eerste van zes generaties bakkers Rood (9/14)

Het - verbouwde - bakkerspand aan de Heerhugowaardse Middenweg Het - verbouwde - bakkerspand aan de Heerhugowaardse Middenweg zoals dat in 1963 werd gesloopt om plaats te maken voor de huidige bakkerij. (Foto: van Jan Rood)

Drie emigranten
Als enige van de zes zoons van Cor Rood en Geertje Weel werd Cees (1927-1948) geen zelfstandig bakker. Hij werkte in Alkmaar bij banketbakkerij Huiskamp, later Soecker. Cees kwam jong om het leven na een val.

Drie broers Rood emigreerden en bouwden allen in Nieuw-Zeeland, het beloofde land, een zelfstandig bestaan als bakker op: Peter, Henk en Nico. Peter (1928-1965) waagde als eerste de oversteek, in het begin van de jaren vijftig. Onder de vier zonen zat geen opvolger voor de bakkerij in Upper Hutt.

Henk (1936), emigrant nummer twee, heeft inmiddels zijn 'high class cake-shop' in Wellington verkocht aan zoon Robert (1964). In zijn luxe zaak verkoopt Robert - behorend tot de vijfde generatie bakker Rood - een 'grote selectie Hollandse koekjes'. Zijn broer Peter (1970) opent komende herfst een eigen bakkerij in Auckland.

'For a taste of the continent on the kapital coast'. Onder deze slogan prijst Philip Rood (1965) zijn 'Tulip Cake Shop' in Waikanae aan. Philip zette de bakkerszaak voort die zijn vader Nico (1933-1995) in Trentharn begon na het vertrek uit Heerhugowaard. Angela (1971) en Andrew (1974), de twee jongste kinderen van Nico, werken in een bakkerij. Het bakkersbloed Rood kruipt waar het niet gaan kan. Waar ook ter wereld.

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.