Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 2001 » Pagina 82

Oôsterdel

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 68e bundel, pagina 82.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2001.
Auteur: Marius de Haas.

Ik ben geboren en opgroeid in Broek op Langedijk. Toendertoid was dat nag een echt ouwerwis tuindersdurpie met een hêle zoot water. Dat kon ok meist niet aars want 't lag in de middend van 't Roik der Duizend Oilande. Nou weunde wai in de nuwbouw an 't zuidend en dat grensde an 't kenaal Alkmaar-Kolhorn. Wai ware in 't roike bezit van een grote tweipersoons kano. Gien wedstroidmedel 'oor, maar een breie. Die deed ok niet zo gauw omkiepere. Met die kano ginge m'n broer en ik verskaaiene kere in de week vare over 't kenaal. Den tilde we 't polyesther boôtje bai 't sluisie van Broek uit 't water over de doik. Deer liete we 'm weer te water zakke in 't gebied dat ik 't aldermooiste plekkie van de hêle wereld vond en nou nag vind: 't Oôsterdel.
We konne de er ure ronddobbere en stiekem nei alle veugels koike: de koete, de fute, de eende. We genôte in dat stille boôtje van de prachtige oilandjes met 't wuivende riet, de lisdodde en are oeverplante. We gliste kalmpiesan deur 't water langs akkers met koôl, piepers, uien of wortele. Op sommige akkers stonde koeie of peerde te grazen. Alle kere zag 't landskap 'r weer aars uit. As een tuinder z'n akker net ploegd had, den vloge d'r altoid een hêle zoôt meêuwe omheen. De molen van Zwaantje sierde de achtergrond en maakte d'r een echt prentje van. Keek je de are kant op den zag je in de veerte de Koogerkerk op Zuid Skerwoud boven de akkers uitsteken.
We hielde zo groot van deuze plek dat we oplesten thuis hêlegaar een zoôt velle pepier an mekaar plakte. Deer tekende we 't hêle Oôsterdelgebied op uit. Meist alle akkers stonde d'r op. Alle weke moste we wel zo'n drie of vier keer de streek in de rondte vare om te koiken en bai te houwen wat voor soort veugels op wat voor plase neste maakt hadde. Ok telde we hoeveul aiere ze loid hadde en hoeveul jonge d'r oplest overbleven ware as ze niet deur rotte of snoeke opvreten ware. Dat werd allegaar op oôze kaart baihouwen en in een skriffie skreven.
Jaarsternei werd 'r een grote streit anloid. Dwars over en deur 't Oôsterdelgebied. Je konne kwalijk voorbai 't endje van Broek meer komme met je boôtje. De boel most verkaveld worre. 't Noôst m'n nag as ik denk an die skuivers die de slôte kat achter kat dichtskove.

As ik nou weer d'rs vare gaan, deur 't leste endje dat van 't Oôsterdelgebied over is, den kroig ik weer dat gevoel dat ik de er as kloin joôntje ok altoid kreeg. Zo'n oigen, warm gevoel.
Een thuisgevoel.

Marius de Haas, Broek op Langedijk

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.