Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 2001 » Pagina 91

Het was er nog

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 68e bundel, pagina 91.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2001.
Auteur: H. Stapel.

‘Moin mooiste plekkie’ stoelt op een herinnering. Ik ben geboren in Sijbekarspel, maar in 1915 vertrok ik met mijn jonge ouders uit West-Friesland naar Amsterdam. In 1994 kwamen mijn vrouwen ik na vele jaren weer terug in West-Friesland.
Kort geleden reden we samen met de auto naar Hoogwoud. Daar ligt voor mij de kern van ons familieleven. Een foto maken van de molen, vroeger de halte van de stoomtram Hoorn-Schagen. We reden verder – maar in mijn jeugd liepen we – door de hoofdstraat en dan de lange weg af naar de Gouw, nu Gouwe. Even linksaf lag het grote, oude huis van mijn grootouders aan de Weel. Het huis is allang weg, maar ik heb er een grote foto van uit 1902 waarop voor het huis mijn vader van zestien jaar staat tussen zijn ouders Hartman Stapel en Aaltje Jes. Op hun oude dag verhuisden opa en oma Stapel naar een klein huisje wat hogerop op de Gouwe. Op een oude foto uit 1923 sta ik daar naast mijn opa. Dat huisje staat er nog, haast onveranderd! In oktober 2000, dus 77 jaar later, heb ik het opnieuw gefotografeerd. Dit is mijn mooiste plekje van West-Friesland.

H. Stapel, Alkmaar

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.