Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 2001 » Pagina 94-95

Op zoek

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 68e bundel, pagina 94-95.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2001.
Auteur: Peter Ruitenberg.

Zeuven jaar leden kreeg ik 'r een nuwe hobby bai: foto's make. Dat kwam deurdat ik 'n maand in China was en later thuis met de albums op skoot nag 'rs geniete wou van de sfeer van 't vreemde land.
Niet lang d'rnei ging ik ok met me fototoestel deur West-Friesland an de reed om mooie plekkies vast te leggen. Op de fiets deur de durpe in de buurt of met de auto nei plase die verderop legge. Al is de lucht mooi blauw en droive d'r bonkige witte wolke langs 't zontje, den kroig ik 'n onrustig gevoel in me loif en moet ik de woid uit as 't ken. Zukke luchte geve foto's namelijk gratis meerwaarde. Raaiendevort koik ik den nei links en rechs of achterom of ik erges ouwerwisse hoekies zien die 't waard benne om as plaatjes bewaard te worren. De durpsweg van Skellinkhout met groengêle berme en bloesemende boume, grazende skeipe op de doik met fluitekruid of bloeiend koôlzeid, kleurige dahlia's voor 'n pittig huisie in Hauwert, wasgoed an de klereloin bai 'n boereplaas in Lammertskaag, of zwane met pulle in 'n flouk sloôtje met doppieskroôs an de Ouwedik. Maar ok: droumerige peerde bai appelebloesems met op de achtergrond rose en witte tulpepracht, kalvere op 'n stiktrapte wallekant met hullie spiegelbeêld in sloôt, de Venhuizender protestantse kerk met op de voorgrond 'n veld vol peerdeblomme, de Broekerhavender overhaal met 'n blauwe roiger op 't witte kop end van 'n dukdalf, 'n baan rooie koôl achter de huize van Opperdoes, ronde skoorstiene in Twisk of 'n werkmanshuisie in Grosthuizen met 'n achterendje en 'n blauwselde ondermuur. As je goed zoeke en d'r een beetje koik op hewwe, is 'r nag wel wat moois te vinden, zoas skeipe op 'n wurft met kapberg in Benningbroek, 'n môlen an de Zeumerdoik, treurwilge bai 'n oud bouwersspultje in Ierswoud en boerderaie met 'n mooie dakspiegel, klokgevel of dooiedeur of 'n goit op z'n nachthok. Maar 't alderliefst zet ik oôze zwartbonte koeie op de kiek. Voordat ik over 't damhek klim, koik ik vezelf eerst sekuur of 'r gien bul bai loupt. Om de koeie moin kant op koike te leiten fluit ik altemet. Zoekendevort zwurf ik deur heêl West-Friesland, van Andoik tot Kolhorn. Hew ik wat op skot, den bekoik ik deur de zoeker eerst de boel van verskaiene kante, soms gaan ik zelfs op kniese of op me buk legge. Ok loup ik welders 'n tuin in, 'n pad op of ik sjouw over land van are en as 't ken perbeer ik 'n foto met takke of zuks wat artistiekerighoid te geven. Met veul geduld wacht ik tot auto's, fietsers of loupers uit beêld benne.

Ieder kiekie het zo z'n oigen verhaal. Nag lucht ik bevobbeld die zoetige lucht van die lappe peerse en gêle tulpevelde tussen Binnenwoizend en Westwoud. In Lutjebroek sting ik puur zo'n toidje midden op streit om de huizesliert met die droigende donderbuilucht voor later vast te leggen. En 't bloift niet enkeld bai 't foto's maken. Ze worre soms ok gebruikt voor kelenders en boeke, den ken 'n aar d'r ok van geniete. We benne in West-Friesland al 'n zoôt moois kwoitraakt en d'r zel de kommende toid ok nag veul van vroeger verrinneweerd worre, toch benne d'r gelukkig nag alderhande mooie plekkies, as je 't maar zien wulle.

Peter Ruitenberg, Bovenkarspel

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.