Westfries Genootschap
Bouwhistorie
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bouwhistorische Commissie » Projecten

Projecten

Hieronder de projecten vanaf 2011.
Het meest recente project staat bovenaan.
Klik op het adres voor uitgebreide informatie.
Bij de projecten tot en met 2019-5 wordt een PDF geopend met meer tekst, tekeningen en foto's.
Bij de projecten vanaf 2019-6 kan geklikt worden op de link Lees verder ».

Project 2022-3 - Schuur - Oostwouderdorpsstraat 45 - Oostwoud.
Project 2022-3 - Schuur - Oostwouderdorpsstraat 45 - Oostwoud
Verscholen achter de stolp aan de Oostwouderdorpsstraat 45 in Oostwoud staat deze grote schuur, haaks op de brede sloot die achter de boerderijen en huizen loopt. De boerderij dateert uit circa 1750, de schuur is naar schatting ongeveer honderd jaar oud. Lees verder »
Project 2022-2 - Schuur, Obdammerdijk 1, Obdam.
Project 2022-2 - Schuur - Obdammerdijk 1 - Obdam
Deze schuur aan de Obdammerdijk is gebouwd in 1939 nadat de vorige schuren op dezelfde plaats verbrandden. Daarbij bleef het woonhuis, dat ervoor stond, gespaard.
Opdrachtgever voor de nieuwe schuur was Marijtje Wester-van Schagen, de weduwe van Jan Wester. De schuur werd gebruikt voor opslag van producten en als veestal. In 1949 nam haar zoon Cor het bedrijf over, anno 2022 zijn Tom en Gerda Wester eigenaar van de schuur en de ervoor liggende woning die dateert uit 2001. Lees verder »
Project 2022-1 - Boerderij, De Stompekamp, Wateringskant 1, Lutjewinkel.
Project 2022-1 - Boerderij - De Stompekamp - Wateringskant 1 - Lutjewinkel
In het weidse landelijk gebied tussen Moerbeek en Lutjewinkel prijkt De Stompekamp: een karakteristieke robuuste boerderij en stolpschuur met een tussenbouw. Daarachter staat een tamelijk vervallen varkensschuur.
De boerderij dateert uit 1874 en de stolpschuur is gezet in 1892. De beide panden liggen aan een oprijpad en hebben de darsdeuren aan de achterkant. Onder andere hieruit is af te leiden dat het van origine Noord-Hollandse stolpen zijn. Lees verder »
Project 2021-9 - Timmerwerkplaats en houtloods - Ooievaarsweg 23 - Nieuwe Niedorp.
Project 2021-9 - Timmerwerkplaats en houtloods - Ooievaarsweg 23 - Nieuwe Niedorp
Op de hoek van de Ooievaarsweg en de Langereis in Nieuwe Niedorp staat dit complex van schuren en huizen, dat halverwege de vorige eeuw gebouwd is door aannemer Jan van den Kommer. De schuren behoren anno 2021 toe aan de voormalige bollenkwekers Gebroeders Deen. Lees verder »
Project 2021-8 - Schoenmakerij Niele - Dorpsstraat 184 - Obdam.
Project 2021-8 - Schoenmakerij Niele - Dorpsstraat 184 - Obdam
Verscholen tussen de huizen aan de westzijde van de Dorpsstraat in Obdam bevindt zich een kleine schoenmakerij, tenminste dat woord staat op de voorgevel geschreven. Voor je het weet, ben je er voorbij gereden. Maar als je beter kijkt, zie je een fraai vormgegeven pandje dat destijds een volwaardige schoenmakerswerkplaats herbergde. Bij nader onderzoek blijkt het gebouwd te zijn in 1939. Lees verder »
Project 2021-7 - Bakkerij De Korenschoof - Spanbroekerweg 43 - Spanbroek.
Project 2021-7 - Bakkerij De Korenschoof - Spanbroekerweg 43 - Spanbroek
Op de hoek van de Hertog Willemweg en de Spanbroekerweg op nr. 43 is bakkerij De Korenschoof van de familie Bes gevestigd. De bakkerij, gebouwd in 1926, bestaat uit enkele woonruimten, de bakkerij en aan de voorzijde een winkeltje. De bakkerij staat bekend om zijn smakelijke producten en is vermaard om de originele West-Friese krentenmikken. Lees verder »
Project 2021-6 - Veeschuur - Koggeweg 6 - Zuidermeer.
Project 2021-6 - Veeschuur - Koggeweg 6 - Zuidermeer
Klein maar fijn, zou je kunnen zeggen bij het zien van deze veeschuur waar anno 2021 een paar pony's in en uit scharrelen. Vermoedelijk heeft het gebouwtje zijn eeuwfeest al gevierd. De boerderij aan de Koggeweg stamt volgens de inventarisatie van de Boerderijenstichting uit 1905, wellicht is dit ook het bouwjaar van haar kleine achterbuur. Lees verder »
Project 2021-5 - Veeschuur - Zwaagdijk Oost 194 - Zwaagdijk-Oost.
Project 2021-5 - Veeschuur - Zwaagdijk Oost 194 - Zwaagdijk-Oost
Achter de monumentale stolpboerderij Land en Veelust ten westen van de katholieke kerk van Zwaagdijk-Oost staat deze veeschuur. Hout en stenen voor de bouw van de schuur zijn afkomstig van de boerderij die op deze plaats vóór de huidige stolp stond. Die boerderij werd in 1881 gesloopt. De veeboet is waarschijnlijk niet lang daarna neergezet. Lees verder »
Project 2021-4 - Kippenschuren - Zandwerven 9 - Zandwerven.
Project 2021-4 - Kippenschuren - Zandwerven 9 - Zandwerven
Deze twee lange kippenschuren staan haaks op de weg in Zandwerven. De eerste is gezet in 1966, de tweede, die dubbel zo lang is, in 1969. Githa en Gerard Klaver (1935-2017) lieten deze karakteristieke schuren bouwen met als doel meer inkomsten te genereren in die krappe tijd. Lees verder »
Project 2021-3 - Boet - Kluiten 30 - Opperdoes.
Project 2021-3 - Boet - Kluiten 30 - Opperdoes
Deze boet aan het Kluiten 30 verkeert niet meer in originele staat, maar is wel een voorbeeld van een type boet waarvan er veel in Opperdoes gestaan hebben. Voorbeelden van inmiddels gesloopte vergelijkbare types zijn te zien op bijgaande foto's.
Het adres Kluiten 30 is kadastraal bekend gemeente Noorder-Koggenland sectie T nummer 2546. Het bouwjaar van deze boet ligt rond 1928. Dit is ongeveer gelijk aan dat van een inmiddels gesloopt vergelijkbaar type van de buren. Lees verder »
Project 2021-2 - Woning - Kerkebuurt 188 - Berkhout.
Project 2021-2 - Woning - Kerkebuurt 188 - Berkhout
Aan de Kerkebuurt 188 in Berkhout staat deze karakteristieke woning die dateert uit 1914. Op de beide blauwdrukken uit het Westfries Archief is te zien dat de opdrachtgever was D. Slagter Tz., veehouder en burgemeester van Berkhout van 1897 tot 1919. Aan het exterieur van het pand is in ruim honderd jaar weinig veranderd en ook inwendig is het grotendeels ongeschonden. In 1963 zijn er op de verdieping drie slaapkamers gecreëerd.
In 2019 kwam de woning te koop en wellicht veranderen de nieuwe eigenaren het een en ander. Reden voor de commissie om het huis eind 2019 vast te leggen. Lees verder »
Project 2021-1 - Varkensschuur - Tramweg 3 - Wognum.
Project 2021-1 - Varkensschuur - Tramweg 3 - Wognum
Deze varkensschuur is aangebouwd aan een kleine stolp aan de Tramweg in Wognum. De schuur staat tegen de noordmuur van de boerderij. Het metselwerk van deze muur en de drie muren van de schuur zijn van een verschillende steensoort. In de ‘boerderijmuur’ zijn de koe-raampjes nog aanwezig, te zien aan de binnenkant van de varkensschuur.
Die schuur is bijna vier meter naar achter gebouwd, waarschijnlijk om het bedstee-raampje in de stolp vrij te houden. Aansluitend aan de achterkant van de varkensschuur is een schuur gezet voor vaarzen en een paard. Lees verder »
Project 2020-5, Bouwersschuur, Kleingouw 60, Andijk.
Project 2020-5 - Bouwersschuur - Kleingouw 60 - Andijk
Op de schilderachtige plek op de hoek van de Kleingouw en de Kleiakker staat dit authentieke ensemble van een woning met schuitenhok, boeten en een stenen schuur.
De oudste boet is gelijktijdig met de woning gezet rond 1920. De wand aan de zijde van het huis bestaat uit een halfsteensmuur met stucwerk aan de binnenzijde, de andere drie wanden zijn van hergebruikt hout met een gemetselde opstand. Het hout is vermoedelijk afkomstig uit een gesloopt huis gezien de kleuren blauw en rood waarin het geverfd is. Onder de drie ramen staat een tafel waarop tulpenbollen werden gepeld. Deze eerste boet meet 5.50 meter in het vierkant, de hoogte tot de hanenbalk is 2.27 meter. Lees verder »
Project 2020-4, Bollenschuur, Kleingouw 35, Andijk.
Project 2020-4 - Bollenschuur - Kleingouw 35 - Andijk
Deze karakteristieke bollenbouwerschuur staat naast de bijbehorende woning aan de Kleingouw in Andijk, haaks op de weg. Het huis staat in de lengte langs de Kleingouw. Tussen woning en schuur is een smalle steeg met een beton-pad.
De afmeting bedraagt 10.50 bij 5 meter. Aangebouwd aan de rechterzijde is een schuitenhok van 7 bij 4 meter, dat niet meer als zodanig wordt gebruikt. Lees verder »

Project 2020-3 - Hooivijzels: prominente bouwwerken op het boerenerf (PDF)

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 87e jaarboek, pagina 72-85.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2020.
Auteur: Ina Broekhuizen-Slot.

Dankzij de hoge palen en het piramidedak zijn ze goed zichtbaar op het erf van een boerderij: hooivijzels of vijzelbergen1. Hooivijzels met ijzeren of betonnen palen werden in Westfriesland voornamelijk geplaatst in de tweede helft van de vorige eeuw. Maar lang daarvoor werd het principe al in praktijk gebracht. Agrarisch erfgoed dus? Jazeker, maar verrassend is dat er in de 21e eeuw nog steeds hooivijzels worden gekocht en verplaatst en dat er ook nieuwe vijzels worden gebouwd. Lees verder, PDF »

Boerderij - Dorpsstraat 318 - Zwaag.
Project 2020-1 - Boerderij - Dorpsstraat 318 - Zwaag
De boerderij aan de Dorpsstraat 318 in Zwaag is een gemeentelijk monument. Het pand heeft een dubbel vierkant en was eertijds vanwege zijn grootte een indrukwekkende stolp. In later jaren is de boerderij ernstig in verval geraakt. Lees verder »
Boerderij - Buurtje 26 - Andijk.
Project 2019-7 - Boerderij - Buurtje 26 - Andijk
Deze karakteristieke boerderij aan het zogenoemde Padland, dat loopt van 't Buurtje naar Munnikay, zou omstreeks 1790 gebouwd zijn. De stolp is bewoond geweest tot 1963 en is daarna gebruikt als veestalling en hooiopslag. In deze boerderij zijn nog een aantal oude elementen terug te vinden. Lees verder »
Boerderij Jacob Hoeve - Midwouderdorpsstraat 28 - Midwoud.
Project 2019-6 - Boerderij Jacob Hoeve - Midwouderdorpsstraat 28 - Midwoud
Aan de zuidzijde van de Midwouderdorpsstraat ligt deze indrukwekkende stolp, een rijksmonument. De boerderij is gebouwd in 1849, in 1875 is het voorstuk aangepast, de boerderij kreeg daardoor een rijkere uitstraling. Het vierkant is ouder en bestaat onder andere uit kerkbalken. De boerderij droeg de naam Jacob Hoeve.
In 2009 kochten de heer en mevrouw Keemink- Meijers de stolp. Ze verbouwden het achterste deel tot woonruimte. De voorste kamers en de zolderkamer bleven gehandhaafd. Lees verder »
Boerderij - Langereis 98 - Nieuwe Niedorp.
Boerderij - Langereis 98 - Nieuwe Niedorp
Deze stolp wordt op den duur gesloopt en geeft anno 2019 een bijzonder trieste aanblik.
De afmetingen zijn 10 bij 12 meter met een aanbouw aan de achterzijde van 2 meter. PDF »
Boerderij - Noordeinde 36 - Lambertschaag.
Boerderij - Noordeinde 36 - Lambertschaag
De stolpboerderij aan het Noordeinde 36 in Lambertschaag is een mooi groot exemplaar van circa 17,8 bij 16 meter, maar op het eerste gezicht niet heel oud. Maar zoals vaak het geval is bij stolpboerderijen: schijn bedriegt! Het gaat hier namelijk om een 17e eeuwse boerderij met een interessante bouwgeschiedenis. De stolp werd in 2017 afgebroken. PDF »
Schilderswerkplaats - Oosterboekelweg 14 - Hoogwoud.
Schilderswerkplaats - Oosterboekelweg 14 - Hoogwoud
Het betreft een aan de woning aangebouwde voormalige schilderswerkplaats.
Deze schilderswerkplaats en de naastgelegen woning zijn tientallen jaren in het bezit geweest van de familie Speets. In de woning was voor aan de weg een kruidenierswinkel gevestigd. In 1975 verkocht Jacob Speets de panden. PDF »
Voersilo's.
Voersilo's
Ze vallen onder de noemer agrarisch erfgoed, de tientallen betonnen voersilo's die verscholen staan op de erven van boerderijen in de Nederlandse grasstreken. Verreweg de meeste zijn gebouwd door de firma A. Appel, Silo- en kelderbouw uit Spanbroek. Van 1934 tot 1972 zijn door deze firma ruim drieduizend silo's geplaatst in heel Nederland.
Dit project verhaalt over het ontstaan en de ontwikkeling van deze silo's. PDF »
Slagerij - Dorpsweg 190 - Twisk.
Slagerij - Dorpsweg 190 - Twisk
Op de hoek van de Noorderweg en de Dorpsweg in Twisk, op nummer K190, staat het woonhuis van Piet en Riet Zee-Rentenaar met inpandig de slagerswinkel en de slachtplaats. Rond 1860 begon Allewijn Ott hier al als caféhouder, slager en veehandelaar. Tot 1997 is hier een slagerij gevestigd, toen legde de laatste slager Piet Zee het bijltje erbij neer.
PDF »

Zie ook Archief: Bouwhistorische commissie legt karakteristieke panden vast (video) (13-1-2019).
Smederij - Hauwert 55 - Hauwert.
Smederij - Hauwert 55 - Hauwert
In Hauwert staat deze smederij, die in oorsprong dateert uit 1852.
Het gebouw herbergt de smederij en de woning, hierachter is in 1954 een loods/werkplaats gebouwd en aan de linkerzijde naderhand een winkelruimte.
Vanaf 1898 tot heden (2018) is de smederij in handen van de familie Blokker. PDF »
Woning - Dorpsstraat 45 - Wervershoof.
Woning - Dorpsstraat 45 - Wervershoof
Deze woning dateert uit 1908. Op de betonnen palen van de fraaie poort staat het jaartal 1916. In 1936 kwamen Simon en Marie Dekker met hun gezin hier wonen.
Hun jongste zoon Piet Dekker is de laatste bewoner, hij overlijdt op 28 december 2016.
Anno 2018 staat het pand leeg. PDF »
Café De Roode Leeuw - Oosterstraat 38 - Benningbroek.
Café De Roode Leeuw - Oosterstraat 38 - Benningbroek
Op de hoek van Oosterstraat en Kerkelaan in Benningbroek staat het café De Roode Leeuw. Het is een imposant gebouw op een prominente plek, gesitueerd voor de voorgevelrooilijn van de bebouwing van de Oosterstraat.
Het pand is gebouwd rond 1875.
In het voorjaar van 2018 is café De Roode Leeuw verkocht. Het plan is om de voorzijde van het voorcafé te behouden terwijl de zaal en de keuken/bijkeuken-aanbouw worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. PDF »
Tuindershuis - Schapenland 14 - Broek op Langedijk.
Tuindershuis - Schapenland 14 - Broek op Langedijk
In 1901 werd dit tuindershuis gezet voor Klaas Wagenaar en Aaltje Pasterkamp. Het pand bestaat uit een woongedeelte (links) en een schuur (rechts) gezien vanaf de weg. Het bedrijfsgedeelte is grotendeels origineel. PDF »
Koolboet - Westkade 8 - Waarland.
Koolboet - Westkade 8 - Waarland
De schuur dateert uit 1928 en is gebouwd in opdracht van Jan Noordstrand (1895-1981). In de breedte is hij 12 meter en in de lengte 14 meter. Ieder deel is dus 4 meter breed met een deur in het midden. PDF »
Koolboet - Oostkade 11 - Waarland.
Koolboet - Oostkade 11 - Waarland
Tuinder Jacob Pater (1890-1967) kocht het huis dat links van de koolboet staat in 1924 op een openbare veiling. Na een goed kooljaar is de boet waarschijnlijk in 1927 gezet. De houten buitenkant was zwart geteerd, de kleine ramen zijn origineel. PDF »
Koolhuis - Oostwal 47 - Warmenhuizen.
Koolhuis - Oostwal 47 - Warmenhuizen
Dit pand werd gebouwd in 1917. Het bevatte vooraan een woongedeelte en achteraan een bedrijfsgedeelte. De buitenkant van de woning is grotendeels in originele staat. PDF »
Koolboet - Stroet 49 - Sint Maarten.
Koolboet - Stroet 49 - Sint Maarten
Deze omvangrijke koolboet staat dicht aan de weg op het erf van een grote boerderij. Het betreft een koolboet uit 1928 met twee verdiepingen uitgevoerd in een rode vormbaksteen en gedekt door gesmoorde blauwe muldenpan. PDF »
Koolhuis - Rijperweg 1 - Sint Maarten.
Koolhuis - Rijperweg 1 - Sint Maarten
Fier prijkt dit koolhuis met gebroken kap op de driesprong aan het begin van 't Rijpje. Het werd gebouwd in 1927 in opdracht van het bestuur van het Genootschap Sint Maarten. Het kruis op de gevel herinnert hieraan. PDF »
Koolschuur - Selschardijk 20 - Eenigenburg.
Koolschuur - Selschardijk 20 - Eenigenburg
Vlak aan de Selschardijk staat deze karakteristieke koolschuur. Gebouwd in 1926 voor Pieter Blom. Het jaartal staat in het betonvloer geschreven bij de deur aan de westkant. PDF »
Koolboet - Hoek 12 - Wervershoof.
Koolboet - Hoek 12 - Wervershoof
Verscholen achter het woonhuis Hoek 12 staat deze zwarte gepotdekselde boet van 8.50 bij 5.70 meter. Aan de achterkant is water: een inham van de Kromme Leek. PDF »
Koolboet - Zwartepad 7 - Opperdoes.
Koolboet - Zwartepad 7 - Opperdoes
Aan het Zwartepad staat deze originele koolboet. PDF »
Koolboet - Nieuweweg 21 - Opperdoes.
Koolboet - Nieuweweg 21 - Opperdoes
Deze grote schuur met gebroken kap is deels ingegraven zodat het pand op dezelfde hoogte staat als het waterpeil in de sloot. PDF »
Koolboet - Nieuweweg 27 - Opperdoes.
Koolboet - Nieuweweg 27 - Opperdoes
Het huis met de schuur aan de Nieuweweg is in 1930 gezet door tuinder Jan Meurs. Van de stoep aan de sloot tot aan de boet liep een smalspoor. De kool werd per schuit aangevoerd en gelost op een lorrie. PDF »
Koolboet - Zuiderpad 2 - Opperdoes.
Koolboet - Zuiderpad 2 - Opperdoes
Deze oudste koolboet van Opperdoes is grotendeels ingegraven om de afstand tussen de schuit met producten en de schuuringang zo kort mogelijk te houden. Het hoogteverschil met het naastgelegen pad is behoorlijk groot. PDF »
Koolboet - Kluiten 8A - Opperdoes.
Koolboet - Kluiten 8A - Opperdoes
De enige koolboet in Westfriesland met het predicaat Provinciaal Monument. PDF »

Koolschuur - Dorpsstraat 618 - Noord-Scharwoude.

Koolschuur - Dorpsstraat 618 - Noord-Scharwoude
Een rijk tuindersspul staat aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Het is in 1892 gezet voor de familie Opperdoes. De eerste steen in de voorgevel herinnert daaraan. De koolschuur achter het voorname huis is robuust en hoog. Pal achter de schuur loopt de Achterburggracht. PDF »
Boerderij - Zomerdijk 12 - Spanbroek.
Boerderij - Zomerdijk 12 - Spanbroek
Deze boerderij stamt uit 1866. De afmetingen zijn 16m x 18,5m, met gemetselde gevels en met riet gedekt. Het vierkant is van rondhout met een overkragend gedeelte aan de achterzijde. Het pand is in 2016 gesloopt. PDF »
Stolp - Spanbroekerweg 23 - Spanbroek.
Stolp - Spanbroekerweg 23 - Spanbroek
Deze boerderij staat op een oude bewoningsplek, dicht bij de Nederlands Hervormde kerk van Spanbroek en op een hooggelegen terrein. Het vierkant is samengesteld uit oude eiken balken en recentere grenen balken. De eiken onderdelen zijn waarschijnlijk van voor 1600. Waarschijnlijk zijn ze afkomstig van een ouder vierkant en hergebruikt. PDF »
Woonhuis - Herenweg 64 - Hoogwoud.
Woonhuis - Herenweg 64 - Hoogwoud
Dit woonhuis staat op de hoek van de Herenweg en de Oosterboekelweg op het hoogste gedeelte van het dorp Hoogwoud. Het betreft hier een zeer oude woonsituatie. Dit is onder meer te zien aan het circa driehonderd jaar oude metselwerk. De woning heeft een symmetrische indeling met een gang/hal in het midden. PDF »

Zie ook: Uitgebreid rapport van Archeologie West-Friesland
Hooivijzel - Driestedeweg - De Were.
Hooivijzel - Driestedeweg - De Were
Een hooivijzel in De Were. PDF »

Boerderij - Dorpsweg 162 - Twisk.

Boerderij - Dorpsweg 162 - Twisk
Deze boerderij is een rijksmonument, gebouwd in 1886, dit jaartal staat in de schoorsteen. Op het perceel stond voor 1886 al een oudere stolp. Die was anders georiënteerd en bevindt zich half onder de huidige boerderij.
Het interieur van de stolp dateert grotendeels origineel uit 1886.
In 2016 is gestart met de verbouwing, waarbij het interieur wordt gewijzigd en de zijgevels en de achtergevel opnieuw worden opgetrokken. PDF »
Boerderij - Oosteinde 42 - Oostwoud.
Boerderij - Oosteinde 42 - Oostwoud
Deze boerderij staat op een markante plek midden in het dorp, naast de kerk. Opmerkelijk is de hoge ligging. De stolp staat op spaarbogen. Die zijn aan de voorzijde duidelijk zichtbaar, ze steken boven het maaiveld uit. In de hoog opgemetselde voorgevel vallen de fraaie zesruiters op. Eigenaar Jan Nes vertelt: ‘Volgens zeggen dateert de stolp uit 1680. PDF »
Warenhuis en ketelhuis - Koewijzend 4 - Blokker.
Warenhuis en ketelhuis - Koewijzend 4 - Blokker
Achterin de langgerekte tuin van de woning aan de Koewijzend 4 bevinden zich een oud warenhuis en een ketelhuis. Eventuele sloop in verband met woningbouw is zeer waarschijnlijk, vandaar de opmeting die plaatsvond in het najaar van 2015.
Het warenhuis is hier in 1943-1944 geplaatst, het was afkomstig uit Oudendijk.
Ernaast staat het ketelhuis dat dateert uit 1943. PDF »
Boerderij - Binnenwijzend 102 - Hoogkarspel.
Boerderij - Binnenwijzend 102 - Hoogkarspel
De Noord-Hollandse stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23.
De geschiedenissen van de boerderijen Binnenwijzend 100 en Binnenwijzend 102 zijn deels met elkaar verbonden. Zeker is dat beide stolpen op oude bewoningsplekken stonden. PDF »
Schuitenwerf Botman - Broekerhavenweg 172 - Broekerhaven.
Schuitenwerf Botman - Broekerhavenweg 172 - Broekerhaven
Willem Botman vestigde in 1903 op deze plek zijn bedrijf. Op een kwitantie uit 1912 staat: W.BOTMAN Mr. Timmerman IJzerschuitmakerij, rijwielhandel en herstelplaats voor rijwielen. Tot 2013 werden hier schuiten gemaakt, naast tal van andere activiteiten (o.a. tuinbouwmachines, benzinepomp, rijwielhandel).
Al die jaren was het bedrijf in handen van de familie Botman. De laatste eigenaar Gerrit Botman overleed in 2015. PDF »
Boerderij - Zwaagdijk-Oost 196 - Zwaagijk-Oost.
Boerderij - Zwaagdijk-Oost 196 - Zwaagijk-Oost
Deze boerderij, met de naam Ons Thuis, is voorzien van een witte stuclaag, waardoor de ouderdom niet opvalt. In 1938 is de stolp gemoderniseerd in Art Deco-stijl. Delen uit het vierkant dateren mogelijk uit de zestiende eeuw. De boerderij wordt gesloopt. PDF »
Stolpje - A.C. de Graafweg 4 - Heerhugowaard.
Stolpje - A.C. de Graafweg 4 - Heerhugowaard
Dit is een heel klein boerderijtje met een vierkant waarvan de afmetingen hart op hart 1.70 mtr. bij 2.40 mtr. zijn.
Toch was alles erin ondergebracht, zoals dors, hooiberging, stalling en woongedeelte. PDF »
Boerderij Blokhuizen - Provinciale weg 5 - Zijdewind.
Boerderij Blokhuizen - Provinciale weg 5 - Zijdewind
Tot 1934 lag deze boerderij aan een smalle grindweg met een beklinkerd pad voor de paarden in een buurtje dat Blokhuizen werd genoemd.
Waarschijnlijk is het woord Blokhuizen ontstaan uit het West-Germaanse Bi-Luka, in de betekenis van ingesloten land of een stuk land dat begrensd was door greppels, heiningen en water.
Voor de aanleg van een ‘tractorweg’ en een nieuw fietspad moet de boerderij wijken.

Na archeologisch onderzoek door Hollandia Archeologen b.v. te Zaandijk is er het volgende bekend geworden:
Op het erf van de familie Wit zijn betredingssporen uit de prehistorie, ontginningssporen uit de veronderstelde vroege middeleeuwen (specifiek Karolingische tijd), betredingssporen uit de late middeleeuwen en onder de gesloopte boerderij de restanten van tenminste drie boerderijen aangetroffen. De oudste boerderij kan in de periode 1450-1550 worden gedateerd. De overige twee in de periode 1550-1650 en 1650-1850. Langs de boerderijen en op het erf lagen sloten waarin men het afval deponeerde. PDF »
Bakkerij Vriend - P.J. Jongstraat 120 - Lutjebroek.
Bakkerij Vriend - P.J. Jongstraat 120 - Lutjebroek
Deze boerderij dateert waarschijnlijk uit 1868. Sinds 1926 is er een bakkerij in gevestigd. Hier beoefenden drie generaties Vriend het bakkers vak. Na 1986 wordt de stolp niet meer bewoond. Op 31 december 2011 sluiten de bakkerij en de winkel wegens gebrek aan opvolgers. Honderd jaar bakker Vriend komt hiermee ten einde. De laatste bakkers, de broers Koos en Jos Vriend, bakken anno 2014 nog wel hun befaamde roggenbrood. PDF »
Boerderij - Zuiderzeestraat 4 - Aartswoud.
Boerderij - Zuiderzeestraat 4 - Aartswoud
Het betreft hier een stolp met een achter aangebouwde staart. De gevels bestaan uit een rode machinaal vervaardigde handvorm baksteen met een gesneden voeg. Het vierkant is aan de voorzijde overhangend.
De stolp zal overeenkomstig het jaartal op de herdenkingsteen in de muur gebouwd zijn in 1890. In 1964 is de boerderij geheel vernieuwd. Daardoor is het historische karakter verloren gegaan. PDF »
Werkmanshuis - Koningspade 24 - Hoogwoud.
Werkmanshuis - Koningspade 24 - Hoogwoud
Een werkmanshuis is een kleinschalig huis van één bouwlaag met een zolderverdieping met veelal houten topgevels. Op Koningspade 24 in Hoogwoud staat zo'n huisje. Het is een laat 19de-eeuwse arbeiderswoning gelegen op geruime afstand van de langhuisstolp in de noordelijke hoek van het erf.
Het geheel is enkele jaren terug als ensemble benoemd tot rijksmonument. PDF »
Boerderij - De Kreil 30 - Barsingerhorn.
Boerderij - De Kreil 30 - Barsingerhorn
De statige stolpboerderij van het (Noord-Hollandse) normaaltype is in zijn huidige vorm als melkveebedrijf en kaasmakerij gebouwd in 1863, middenin de bloeiperiode van de landbouw. De stolp heeft een dubbel vierkant met aan de voorzijde van het woongedeelte op het oosten een klein overstek. De dubbele vierkantconstructie is nog puntgaaf. PDF »
Dijkhuis - Zwaagdijk Oost 85 - Zwaagdijk Oost.
Dijkhuis - Zwaagdijk Oost 85 - Zwaagdijk Oost
In Zwaagdijk Oost, geklemd tussen dijk en dijksloot, ligt het eenvoudige huis van Joop Grent. Ooit stonden hier zes of zeven van dergelijke ‘dijkhuisjes’, de andere zijn gesloopt.
Aan de wegkant is geen raam, de enige deur bevindt zich aan de westkant, het enige grote raam is in de woonkamer aan de oostkant. Rondom de woning is een grasveld en een heg.
Het talud is vrij steil. Wie het pad afloopt of fietst moet zich inhouden, het paadje eindigt abrupt vlak voor de dijkgracht. PDF »
Timmermanswerkplaats - Dorpsstraat 69 - Winkel.
Timmermanswerkplaats - Dorpsstraat 69 - Winkel
De timmerwerkplaats aan de Dorpsstraat 69 in Winkel dateert uit 1925.
Het is een in hoofdvorm en detaillering gaaf bewaard gebleven werkplaats.
Kenmerkend zijn de vier- en zesruitvensters. Uiteraard is het hele pand uit hout opgetrokken. PDF »
Boerderij - Middelweg - Opmeer.
Boerderij - Middelweg - Opmeer
De voormalige veehouderij Fries en Vrij staat op de hoek van de Middelweg en de A. C. de Graafweg.
De al jaren leegstaande panden werden in 2014 gesloopt vanwege de uitbreiding van het daarachter gelegen industrieterrein. Het complex bestaat uit een Noord-Hollandse stolp met uitbouw, een vrijstaande veestal, een schuur en een open loods. PDF »
Boerderij - Blokdijk 18 - Wijdenes.
Boerderij - Blokdijk 18 - Wijdenes
Antje Tuinman kwam in 1871 ter wereld in Blokker. Ze was 26 jaar toen ze op 2 mei 1897 trouwde met de even oude Jacob Dekker uit Heerhugowaard.
Aan het begin van de twintigste eeuw hadden ze een boerenbedrijf aan de Blokdijk (toen nog vallend onder Oosterblokker). De boerderij, waar het gezin Dekker-Tuinman woonde, staat nog steeds aan de Blokdijk nummer 18, maar is vervallen en dient tegenwoordig als schuur van melkveebedrijf Caspers. PDF »
Boerderij - De Hout 68 - Venhuizen.
Boerderij - De Hout 68 - Venhuizen
Deze stolp werd in 1867 gebouwd voor Trijntje Winkel en Jan Brander (uit Hoogkarspel).
De boerderij, aan de Provinciale weg Hoorn-Enkhuizen, werd in 2013 gesloopt nadat het pand jarenlang was verwaarloosd. Daardoor waren er grote gaten in het dak ontstaan. PDF »
Boerderij - Dorpsstraat 210 - Zwaag.
Boerderij - Dorpsstraat 210 - Zwaag
Klaas van Diepen huwde in 1889 met Antje Schipper uit Zwaag. Het jonge paar vestigde zich op deze boerderij aan de Dorpsstraat in Zwaag.
De bouwstijl is die van de jaren tachtig uit 19e eeuw. Het vierkant laat zien dat de boerderij veel ouder is. De stolp kan, gezien de ligging in het centrum van het dorp en kort aan de weg, wel van rond 1700 zijn. PDF »
Kosterswoning - Oosterblokker 70 - Oosterblokker.
Kosterswoning - Oosterblokker 70 - Oosterblokker
Deze kosterswoning is veel later gebouwd dan de rooms-katholieke kerk waar het huis bij hoort. Van 1909 tot 1946 woonde hier koster Bernardus Hoek. Hij werd opgevolgd door koster Jan Koedooder. In 1967 kwam de familie Van Baarsen uit de Beemster hier wonen.
Dochter Nel van Baarsen bewoonde de woning tot haar overlijden in 2012. Het pand werd verkocht en in 2014 gesloopt. PDF »
Boerderij - Oostwouderdorpsstraat 69 - Oostwoud.
Boerderij - Oostwouderdorpsstraat 69 - Oostwoud
Op dit perceel stonden twee stolpboerderijen. De voorste boerderij dateerde uit de 17e eeuw. In 1881 werden beide boerderijen verenigd en verbouwd. In 1924/1925 vond onder leiding van architect Dirk Saal een verbouwing plaats van de voorste stolp in de stijl van Amsterdamse school. De beide boerderijen werden in 2013 gesloopt. PDF »
Timmermanswerkplaats - Grote Sloot 176 - Sint Maartensbrug.
Timmermanswerkplaats - Grote Sloot 176 - Sint Maartensbrug
De timmermanswerkplaats staat achter op het erf aan de Grote Sloot 176. Daarnaast staat de oude houtboet en daarvoor bevindt zich een woonhuis. Tot 1979 werkte Willem de Leeuw (1916-2000) hier als timmerman/aannemer.
In het boekje ‘Wat een pracht’ van L.F. van Loo wordt de werkplaats als volgt omschreven: timmermanswerkplaats met voormalig woongedeelte achterin (nog resten van de bedstede zichtbaar) uit circa 1850. Houten topgevel met gladde windveren en makelaar. De schuur ernaast is van hout op baksteen plint. PDF »
Stolpboerderij - Hogeland 11 - Benningbroek.
Stolpboerderij - Hogeland 11 - Benningbroek
Deze kolossale boerderij aan het Hoogeland 11 werd gebouwd in 1936 in opdracht van Simon Stins. De vorm komt overeen met die van boerderijen uit de Wieringermeer, inclusief de verbeterde Hollandse pan, maar dan de grijze variant. Het dak is erg steil, bij een storm kletteren de pannen ervan af, hetgeen inwatering tot gevolg heeft. PDF »
Smederij - Sint Maartensweg 80 - Sint Maartensbrug.
Smederij - Sint Maartensweg 80 - Sint Maartensbrug
Deze oude smederij staat pal aan de Sint Maartensweg. Leden van de smidsfamilie Den Hartog hebben hier ruim 130 jaar gewerkt. Dat waren achtereenvolgens: Willem, Jan, Willem en de broers Jan en Gerrit. Voor aan de weg, aan de linkerkant van de smederij was tot circa 1975 een winkeltje, waarin enkele fietsen te koop stonden. Voor de smederij stond een benzinepomp.
In 1984, toen Jan den Hartog 65 jaar was, stopte hij met het smidswerk. Het vuur werd gedoofd en de hele inventaris bleef staan tot 2014. PDF »
Schilderswerkplaats - Westerstraat 26 - Sijbekarspel.
Schilderswerkplaats - Westerstraat 26 - Sijbekarspel
Deze schilderswerkplaats verkeert grotendeels nog in de oorspronkelijke staat. Het pand heeft de kenmerkende ruitvormige ramen. Hier werken Jan Kuin, huisschilder, en later zijn zoon Piet Kuin. In de jaren tachtig stopte Piet met het bedrijf. PDF »
Stolpencomplex - Herenweg 98 - Hoogwoud.
Stolpencomplex - Herenweg 98 - Hoogwoud
Het complex op perceel Herenweg 98 te Hoogwoud bestaat in hoofdzaak uit twee stolpen waarvan de voorste is bewoond. De achterste stolp is kennelijk altijd in gebruik geweest als veestalling. De stolp is in zeer bouwvallige staat en wordt in 2013 gesloopt vanwege het instortingsgevaar. PDF »
Boerderij - Oudedijk 3 - Schagen.
Boerderij - Oudedijk 3 - Schagen
De boerderij ligt tegen de oprit naar de Westfriese Dijk en is de laatste jaren hevig in verval geraakt.
De boerderij is thans eigendom van een projectontwikkelaar en zal binnenkort wel gesloopt gaan worden. PDF »
Voorhuis en stolp - Herenweg 82 - Hoogwoud.
Voorhuis en stolp - Herenweg 82 - Hoogwoud
De bebouwing op perceel Herenweg 82 te Hoogwoud bestaat uit een voorhuis met platte aanbouw en een daarachter gelegen stolp met aan de linker zijkant een veestalling.
De woning en de stolp verkeren in slechte staat. De woning voldoet niet meer aan de huidige hieraan te stellen wooneisen terwijl de stolp vanwege de beperkte ruimte niet meer voldoet als bedrijfsruimte voor een veehouderij.
De aanwezige veestalling blijft bestaan.
De woning en de stolp zijn in 2013 gesloopt waarna er op deze plaats een woning is gebouwd. PDF »
Stolp - nabij Koningspade 14 - Hoogwoud.
Stolp - nabij Koningspade 14 - Hoogwoud
De stolp op Koningspade te Hoogwoud, naast de woning op nummer 14, is een sterk vervallen stolp welke reeds jaren alleen als bedrijfsruimte is gebruikt.
Er zijn nog wel enkele kenmerken die aangeven dat hierin ook een woongedeelte is geweest maar de indeling hiervan is niet meer te herkennen.
De stolp is in 3013 gesloopt. PDF »
Stolp (herberg) - Winkelerweg 7 - Winkel.
Stolp (herberg) - Winkelerweg 7 - Winkel
Het boerderijtje aan de Winkelerweg is een van de weinige oude stolpjes met voorhuis, als voorloper van de westfriese stolp. Het bouwjaar is rond 1850 geweest in opdracht van Cornelis Peetoom. Vanuit de tekst in de overdrachtsakte van 1900 mogen we aannemen dat de boerderij, vanaf het begin tot aan de tijd dat paard en wagen en de hondenkar uit het straatbeeld verdwenen, als herberg met uitspanning heeft gefunctioneerd. PDF »
Woonhuis - De Goorn 19 - De Goorn.
Woonhuis - De Goorn 19 - De Goorn
Dit authentieke woonhuis met schuur dateert uit 1896. Het werd (vermoedelijk) gebouwd in opdracht van Klaas Groot.
Zijn zoon Jan Groot (1896-1978) trouwt in 1927 met Trien Langendijk (1894-1966). Jan Groot is tuinder. Jan en Trien gaan inwonen Jans ouders. Op 25 februari 1935 wordt hun dochter Anna Jacoba (Annie) Groot geboren. Zij blijft bij haar ouders wonen en verzorgt hen tot hun overlijden. Daarna woont Annie alleen in het huis tot november 2011. Zij vertelt over de woning waar ze haar hele leven in heeft gewoond. PDF »
Woning en timmerschuur - Schoolstraat 57 - Aartswoud.
Woning en timmerschuur - Schoolstraat 57 - Aartswoud
De woning en de erachter gelegen markante timmerschuur zijn beeldbepalende panden in Aartswoud. In het huis woonden zeker sinds 1854 timmerlieden.
In dat jaar kocht timmerman Jan Temme de woning.
Na hem kwamen: Cornelis Leeuw, Johannes Leeuw en Floris Kuiper.
In 1954 kocht veehandelaar Klaas van der Bel het pand. De schuur werd nadien gebruikt als veestalling. PDF »
Catharina Hoeve - De Burg 1 - De Goorn.
Catharina Hoeve - De Burg 1 - De Goorn
Deze monumentale boerderij is gebouwd in 1870. Het is een zeer fraaie stolp, riet gedekt, met dakkapel en ronde schoorsteen. Het vierkant en de muren staan op gemetselde bogen. Intern veel authentieke kenmerken, zoals plafond in Jugendstil met randversieringen en ornament. In het bedrijfsgedeelte bevinden zich de koestallen met groep en watergoot. De boerderij wordt intern gemoderniseerd en verbouwd, waarbij de eigenaar zoveel mogelijk de authentieke kenmerken wil bewaren.
De Catharina Hoeve is lange tijd in bezit geweest van de familie Smal, ongeveer vanaf 1790 tot 1919. Daarna werd Johannes van der Gulik eigenaar, in 1923 Bertus Tessel en in 1956 Jan Tessel. Sinds 2011 is Ed Peerdeman eigenaar. PDF »
Boerderij - Moerbeek 48 - Lutjewinkel.
Boerderij - Moerbeek 48 - Lutjewinkel
De boerderij is vrijwel zeker gebouwd begin 1800. In 1872 vond er een grondige verbouwing plaats met onder andere een nieuwe voorgevel en uitbreiding met een tweede vierkant.
Cornelis Bakker werd in 1902 eigenaar van de boerderij. In april 1946 kwamen Willem Bontekoning en z'n echtgenote Alie Stapel op de boerderij als huurders. De stolp kreeg toen de naam Nieuw Leven. Zes jaar later kocht Bontekoning de boerderij van Bakker. Bij de koop werd er ook gelijk verbouwd. De voorste twee stallen werden opgeofferd voor een woonkeuken. Het staltje waar ze 's zomers woonden werd permanente koestal. Er kwam een wc en een douche in de voormalige bedstee op de koegang. PDF »
Boerderij - Valkkogerweg 41 - Valkkoog.
Boerderij - Valkkogerweg 41 - Valkkoog
Het bouwjaar van deze boerderij is niet bekend, vermoedelijk voor 1887.
Het dak is rietgedekt met een pannenspiegel.
Opvallend is de brede voordeur.
Ook de rijke versiering van de voormuur – met vijf penanten (oorspronkelijk zes), bogen boven de ramen en versiering onder de goot – springt in het oog.

In 1966 is de boerderij uitgebreid met een keuken en een bijkeuken.
In dat jaar kwamen hier wonen: Arie Wit en Ma Wit-Kamp.
Nu wonen hun zoon Kees en schoondochter Annet hier.

De eerste bewoner was, voor zover bekend, Jan Bijpost. Hij trouwde in 1887 te Sint Maarten met Grietje Bood en zij gingen hier boeren.

De gegevens zijn vastgelegd in 2011.
De boerderij staat nog steeds in Valkkoog. PDF »
Boerderij - Koningspade 28 - Hoogwoud.
Boerderij - Koningspade 28 - Hoogwoud
Deze boerderij (uit ca. 1880) is van het West-Friese type.
Het was eerst een stolp met een overhangend vierkant aan de voorzijde.
Naderhand is er een tweede vierkant geplaatst.
Aan de dakbedekking is dat nog te zien: het voorste deel is met riet gedekt, het achterste deel met gesmoorde oudhollandse pannen.

De indeling is als gebruikelijk. De keuken was voor 1954 op 't staltje, 's winters moest de boerin 25 meter lopen van de keuken naar de woonkamer.
Voor 1954 stonden de koeien tot aan het voorraam naast de voordeur.
Na dat jaar is er veel verbouwd, mede tot bevordering van het wooncomfort.

Vanaf 1888 heeft de familie De Beurs hier geboerd. Jan de Beurs stopt in 1994 met de veehouderij. In 2008 (na 120 jaar) verkoopt hij de boerderij en het land aan Johan Schilder.

Deze stolp is vastgelegd in 2011. Kort daarna is hij gesloopt. PDF »

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.