Deze vijzel dateert uit 1969. De stolpboerderij die hier toentertijd stond brandde af, er was dus nieuwe hooiopslag nodig. De hooivijzel is in mei of juni 1969 neergezet door de firma Haring uit Boskoop in opdracht van T. Balm uit Spaarndam, de grootvader van de huidige eigenaar. De prijs bedroeg ƒ 6.995,-. De opdrachtbevestiging is bewaard gebleven evenals de brochure van de firma Haring die vol staat met mogelijkheden voor de bouw van vier en zeshoekige hooibergen zoals ze door de firma worden genoemd.
Deze vijzel heeft drie roeden van schokbeton en is dus zeskantig. De hoogte bedraagt bovengronds 10,5 meter en de laanbreedte (tussen de roeden) is 6 meter. Het is dus een fors exemplaar. Eerst is hij gebruikt voor de opslag van los hooi en daarna voor balen, zeker tot 1994/95. Meteen na de oplevering zijn er schotten ingezet om het hooi beter bijeen te houden. Het hooi werd er namelijk met een hooikanon ingeblazen.
De vader van de huidige eigenaar herinnert zich de bouw nog goed. ‘Twee man kwamen er met een vrachtwagentje. Omdat we hier geen mogelijkheid hadden om ze te huisvesten, logeerden ze in de Gouden Karper. Met behulp van een houten driepoot zetten ze de vijzel in elkaar.’
Na de hooiopslag werd de vijzel gebruikt als onderkomen voor schapen en voor de trekker. In 2008 verbouwde de eigenaar het tot garage. De afmetingen bleven hetzelfde, de palen zijn ingekort en het dak is gezakt. Eén kant is gedraaid in verband met de krappe ruimte tussen de vijzel en het huis. De kabels zijn vernieuwd en er is een nieuwe windvaan gemaakt met het jaartal 1969 erin, het bouwjaar én het geboortejaar van de huidige eigenaar.

Het aanzicht van de totaal verbouwde vijzel met betonnen roeden.Het aanzicht van de totaal verbouwde vijzel met betonnen roeden.
De vijzel nu in gebruik als garage en bergruimte.De vijzel nu in gebruik als garage en bergruimte.
Strak gepotdekseld op een gemetselde onderzijde.Strak gepotdekseld op een gemetselde onderzijde.
De windvaan van de firma Haring met het jaartal 1969.De windvaan van de firma Haring met het jaartal 1969.
Een van de lieren.Een van de lieren.
De offerte van  de firma Haring is ingelijst en wordt bewaard.De offerte van de firma Haring is ingelijst en wordt bewaard.
Brochure van de firma Haring.Brochure van de firma Haring.
Mogelijkheden van vierroedige 'bergen'.Mogelijkheden van vierroedige 'bergen'.
Mogelijkheden van drieroedige 'bergen'.Mogelijkheden van drieroedige 'bergen'.
Mogelijkheden van vierroedige 'bergen' van een kleiner formaat.Mogelijkheden van vierroedige 'bergen' van een kleiner formaat.