Dit is de enige hooivijzel die letterlijk op de Omringdijk staat.
De vijzel is geplaatst in 1959 door de firma Haring uit Boskoop, de afmeting bedraagt 6x6 meter en de hoogte is 8 meter.
De vijzel staat achter een langgerekte dijkwoning die dateert ongeveer 1850.
Tot 2014 was Nico Praat eigenaar, hij heeft hier zeker tachtig jaar gewoond en geboerd.
In 2014 werd het pand gekocht door Ron Stoop. ‘Die vijzel was een van de redenen om deze woning te kopen,’ vertelt hij. ‘Hij werd toen gebruikt als veranda en al met al was het een idyllische plek. Nee, er was geen sprake van slopen, wij wilden de vijzel juist graag in stand houden. Misschien betrekken we hem in de toekomst bij het huis en wordt er zo nieuwe woonruimte gecreëerd met uitzicht op het land erachter.’
Anno 2020 is de vijzel in gebruik als veranda. Het dak is vastgezet en ook de nog wel aanwezig lier doet geen dienst meer.

De hooivijzel achter de woning Westfriesedijk 4 is de enige vijzel die op de Omringdijk staat.De hooivijzel achter de woning Westfriesedijk 4 is de enige vijzel die op de Omringdijk staat.
Het dak zit vast, de lier is nog goed te zien. Het geheel doet dienst als veranda.Het dak zit vast, de lier is nog goed te zien. Het geheel doet dienst als veranda.
Gezet in 1959 door de firma Haring uit Boskoop.Gezet in 1959 door de firma Haring uit Boskoop.