II-17. Coöperatieve veiling Broek op Langedijk

Klik hier voor een grotere afbeelding.

De veiling in Broek op Langedijk is een begrip in Nederland. Het was de eerste veiling in Europa. De veiling is begonnen als zgn. vaarveiling: door de sloot kwamen de tuinders met schuiten vol tuinbouwprodukten en langs de kant stonden de handelaren, die er hun prijzen voor boden. Later werd over die sloot een overkapping gebouwd, maar nog steeds bleef het systeem van er doorheen varende schuiten gehandhaafd. Tegenwoordig is het een zeer moderne veiling, helemaal overdekt. De oude vaarveiling is nu als museum ingericht.
Oorspronkelijk is de veiling door tuinders opgezet om zich gezamenlijk te beschermen tegen de praktijken van handelaren. Deze gingen voordien alle tuinders afzonderlijk langs om groenten te kopen en waren dan vaak in staat om de prijzen zeer laag te houden. De tuinder wist vaak niet precies wat zijn produkten in de stad waard waren. Door de handelaren en de tuinders op één plek bij elkaar te brengen, werd elke dag opnieuw de prijs van de produkten vastgesteld en dit betekende voor de tuinders een veel vaster inkomen en concurrentiebeperking. De handelaren waren er in eerste instantie wat minder gelukkig mee, maar uiteindelijk is de veiling een goed en tot tevredenheid werkend systeem gebleken, dat tot vandaag de groente- en fruitprijzen bepaalt. Als je eens wilt zien hoe zo'n veiling van groenten in zijn werk gaat, moet je eens een bezoek aan het Broeker Museum brengen. Daar kun je zelf op allerlei groenten bieden!
Sinds 1983 staat in Zwaagdijk-Oost een mammoet-veiling, West-Friesland-Oost geheten. Het resultaat van het samengaan van veilingen, die te klein bleken om zelfstandig door te gaan. Door te fuseren is nu dit grote veiling-complex ontstaan.