Verzetsman

Geboren te Schagen op 8 december 1921. Overleden te Schagen op 26 oktober 1967. Gehuwd met Gré Kremer op 3 augustus 1946 te Schagen.

Beroep: voor de oorlog administratief ambtenaar bij de Landbouw-Voorlichtingsdienst te Alkmaar, na de oorlog tot aan zijn overlijden werkzaam bij de Schager Courant.

Gerrit Anneveldt was in de illegaliteit aangesloten bij de L.O. (Landelijke Organisatie voor onderduikers) waar hij onder meer tot taak had onderduikers naar hun bestemming te brengen. Verder verzorgde hij het samenstellen, drukken en rondbrengen van illegale bladen. In 1943 begon Gerrit met 'Het Nieuws', een stencil met informatie van Radio Oranje dat tot het einde van de oorlog als 'dagblad voor bezet gebied' door het illegale leven ging. Van 'Het Nieuws' zijn in totaal 182 afleveringen uitgekomen. Hij stencilde ze samen met zijn latere vrouw Gré en veelal bracht zij de vers gedrukte blaadjes naar contactadressen in Schagen.

Eerst had hij een stencilmachine bij zijn ouders in de Lauriestraat, maar op een gegeven moment durfden die het niet meer aan en verhuisde de machine - die naderhand werd vervangen door een uit het gemeentehuis gehaald apparaat - naar de Rijkslandbouwwinterschool. Later dook hij met Gré onder bij Piet Frans aan de Stroet en uiteindelijk zaten ze tot het einde van de oorlog in een boerderij van de familie Levendig in Dirkshorn.

Toen ze hoorden dat de bevrijding een feit was, drukten ze in de nacht van 4 op 5 mei 1945 snel wat krantjes. Dit haastig gemaakte nieuwsbericht 'De Moffen gaan eruit' eindigt met een in kapitaal getikte slotzin: “VRIJHEID IS HET KOSTBAARSTE BEZIT VAN DEN MENSCH!”

Hoewel ze van dag tot dag naar de bevrijding toe hadden geleefd, bracht die ook een teleurstelling: “Er was opeens geen eenheid meer. Veel mensen, die niets met de oorlog te doen hadden gehad, liepen met banden om de arm van de 'Ordedienst' en stonden met stenguns de orde te handhaven. Zwarthandelaren waren opeens de beste vaderlanders. En Gerrrit was des duivels, teleurgesteld in de mensheid”.
Hij pakte zijn biezen en vertrok naar zijn schoonouders in Drenthe. Toen ze terugkwamen in Schagen, ging hij werken bij De Nieuwe Schager van Menno Poldervaart. Doordat daar geen kapitaal was, ging de krant over naar de Schager Courant, waar Gerrit tot zijn dood werkte. In Schagen is een straat naar hem vernoemd: Gerrit Anneveldtstraat.

Bronnen:
Interviews met familieleden, vrienden en/of bekenden
Schager Courant
Barendregt, E.P., A.C. Jansen en F.G.J. van Zwam, 10 Jaar Muggenburg, van weiland tot woonland, Pirola 1994

Gegevens aangeleverd door:
Karel Numan te Schagen, Historische Vereniging Schagen e.o. (2010).