Bijvoet, Theodorus [Dirk] (1906-1974)
bron: St. Oud Wervershoof

Raadsman voor vele dorpsgenoten

Geboren te Wervershoof op 21 oktober 1906 te Wervershoof (N.H.) Overleden op 12 juli 1974 te Wervershoof. Zoon van Johannes Bijvoet en Catharina (Trijntje) Paay. Tijdens heel zijn leven woonachtig te Onderdijk (gem. Wervershoof).

Dirks vader overleed toen hij nog geen vier jaar oud was. Het ouderlijk tuindersbedrijf werd toen door een alleenstaande broer van zijn moeder, die bij hen kwam inwonen, overgenomen. Dirk was de tweede zoon. Hij volgde de lagere school in Wervershoof omdat de school van Onderdijk nog in ontwikkeling was. Daarna volgde hij de middelbare tuinbouwschool in Hoorn en later enkele cursussen onder andere in Duits en Stenografie. Ook verwierf hij de Tuinbouwakte waardoor hij les mocht geven in tuinbouwkunde aan leerlingen die de gewone tuinbouwschool niet konden volgen en toch tuinder wilden worden. Hij werkte tevens op het land van het familiebedrijf.
Hij trouwde op 16 juni 1930 met Cornelia Buijsman (overleden op 19 december 1959) en betrok een nieuw huis aan de 'Nieuwe Weg' (tegenwoordig Van Velzenstraat) in Onderdijk. Ze kregen samen negen kinderen.

Beroep: controleur bij de NAK ( Noordhollandse Agrarische Keuringsdienst). Voorzitter van de plaatselijke LTB. Lid van Schoolbestuur en Oranjevereniging. Raadsman voor veel dorpsgenoten. Als grote hobby beoefende hij de kaatssport.
Raadslid van de Gemeente Wervershoof van 1935 tot 1970.
Tevens was hij wethouder en loco-burgemeester van die gemeente (1945-1970).

In 1976 vereerd met het naar hem vernoemen van een doorgaande weg in de nieuwe verkaveling van De Vier Noorder Koggen, de Dirk Bijvoetweg. Voor die verkaveling had hij zich namelijk intens ingezet. Dat de meerderheid van de bevolking er eerst niet vóór was, stelde hem zeer teleur.

Onderscheiden met het ereteken “Pro Ecclesia et Pontifice” vanwege zijn langdurige steun, als lid van het r.-k. parochiebestuur van Onderdijk, aan pastoor J.J. van Sante.
Tevens koninklijk onderscheiden als “Ridder in de Orde van Oranje-Nassau”.
Op 25 maart 1972 kreeg hij de Dr. H. G. Oortwijn Botjes-penning van het Ministerie van Landbouw 'wegens verdiensten voor de keuring van landbouwgewassen in Noord-Holland'.

Gegevens aangeleverd door: Gerard Weel te Hoorn (2009).