Het is 'Stichting De Westfriese Molens' gelukt de Westuit No. 7 weer maalvaardig te krijgen. Sinds 1993 heeft het stichtingsbestuur zich hiervoor ingezet onder leiding van de voorzitter Piet Roele.

Maarten Trompert van RTV-NH in gesprek met molenaar Jaap Grin en Piet Roele.Maarten Trompert van RTV-NH in gesprek
met molenaar Jaap Grin en Piet Roele.

De molen Westuit No. 7 staat bij de Kolk van Dussen vlak bij de Westfriese Omringdijk. Ooit maakte de molen deel uit van de 24 molens die de Vier Noorder Koggen bemaalden en droog wisten te houden. Deze Westuit No. 7 maalde als onderdeel van een gang van vier molens het water rechtstreeks op de voormalige Zuiderzee. Toen de stoom- en dieselgemalen werden uitgevonden werden de watermolens minder belangrijk. De molen werd onttakeld. Sinds 1908 stond hij zonder wieken. De molen bleef slechts een woning. Bomen groeiden rond de molen, de biotoop is verslechterd.

Burgemeester Nijpels en Jona Bruins Slot.Burgemeester Nijpels in gesprek met de toekomstig voorzitter van Stichting de Westfriese Molens Johan Bruins Slot.

Het windrecht werd niet meer van belang. Windrecht is een wettelijk recht waarin beschreven staat dat er rondom de molen niet hoog gebouwd mag worden. Uitgangspunt is dat de molen in een straal van 200 meter vrije windvang heeft.

De molen is hersteld, er kwamen weer wieken. Hij is draaibaar sinds 1997. De molenmuur in het water verschoof in 2004. Hij werd in 2005 geconsolideerd. Het volgende actiepunt werd het maalvaardig maken van de molen.

De bewoonster van West Uit 7.De bewoonster van West Uit 7 (de officiele naam van de molen).

Het resultaat was donderdag 5 november 2009 te zien. Burgemeester G.J. Nijpels van Opmeer lichtte de vang. De met vlaggen versierde wieken met de zeilen erop zetten zich in beweging. Een machtig gezicht en gehoor. Het mechaniek van hout en raderen draaiden rond. Velen waren getuige daar aan de molensloot, genoten van het eeuwenoude kraken van het hout en het zoeven van de wieken.




Het lichten van de vang.
De officiële opening van de molen door middel van het ophalen van de vang door burgemeester Nijpels.

De vrijwillige molenaar Jaap Grin stond er glunderend bij evenals de bewoners de familie De Vries-Beerepoot. Onderin bij het water was de houten vijzel te zien. Molens maakten het sinds de 17e eeuw mogelijk West-Friesland beter bewoonbaar en bewerkbaar te maken. De Molenstichting, in 1965 op initiatief van het Westfries Genootschap tot stand gekomen, heeft onverzettelijke werk verricht. Met de hulp van vele fondsen en de overheid is dit mogelijk gemaakt.

Later in café 'De Stompe Toren', werden lovende woorden gesproken.

De molen in volle glorie.
De molen in volle glorie.

De vijzel in de vijzelkom onder de molen waarmee het water wordt opgevoerd.
De vijzel in de vijzelkom onder de molen waarmee het water wordt opgevoerd.

De molen vanuit het zuiden gezien.
De molen vanuit het zuiden gezien.

De genodigden in café De Stompe Toren in Aartswoud.
De genodigden in café De Stompe Toren in Aartswoud.

Toespraak van Piet Roele.
Toespraak van Piet Roele.

Toespraak met gedicht van Ina Broekhuizen.
Toespraak met gedicht van Ina Broekhuizen.

Foto's Anton Reinders (molenaar van de molen 'De poldermolen van DE LAGE HOEK' te Hoogwoud) en Netty Zander.