Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Westfries Genootschap » Nieuws » 2009

Bericht van de Boerderijenstichting Noord-Holland

Europese aandacht voor de landelijke bouwkunst in Noord-Holland
Een filmploeg van de Italiaanse TV-zender Leonardo TV (Sky) maakte de afgelopen week opnamen in Noord-Holland met als hoofdonderwerp de stolpboerderij. Een en ander als onderdeel van de serie 'Abitare in Europa' (Wonen in Europa). In dit verband figureert per land een typerend, historisch bouwwerk dat in de huidige tijd andere (woon-)bestemmingen heeft gekregen waarmee het voortbestaan en de landschappelijke eigenheid kan worden gegarandeerd. Eerder werden programma's uitgezonden met voorbeelden in Noorwegen, Griekenland en Spanje.
Op uitnodiging hebben wij de filmploeg rondgeleid langs een aantal karakteristieke stolpen en inleiding en toelichtingen verzorgd in relatie met verantwoorde restauratie en bewoning. Dit tegen de achtergrond van bouwkundige ontwikkelingen, agrarische traditie en cultuurhistorische en landschappelijke aspecten. Binnen- en buitenopnamen zijn gemaakt in Beemster, Hoogwoud, Bergen, Waarland, Oostwoud, St.Maartensbrug,Twisk, Enkhuizen en langs de -als zeer indrukwekkend ervaren- Westfriese Omringdijk *).
De stolpen van Noord-Holland en hun bewoners acteren in het programma dat gepland staat voor september 2009.

*)
Beemster: Museumboerderij Westerhem en Museum Betje Wolff
Bergen: Secretariaat Boerderijenstichting en Baakmeerdijk 5 (fam. Kuit)
Hoogwoud: Koningspade 23 (fam. Kunis)
Waarland: B&B De Boereplaats (fam. Stoop)

Boerderijenstichting Noord-Holland

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.