Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Nieuws » 2009

Week van de Geschiedenis

Van 17 tot en met 25 oktober wordt de landelijke Week van de Geschiedenis gehouden. Het thema is Oorlog en vrede. Het genootschap organiseert in het kader daarvan twee zondagmiddag-lezingen over roerige oorlogstijden in ons gebied.

Klaas Bant en Gré Bakker-Bruin vertellen aan de hand van het leven van Zeger Davidson over de landing van de Engelsen en de Russen op de Noord-Hollandse kust in het jaar 1799. Davidson, boer, handelaar en Oranjeklant uit Venhuizen, leverde veevoer, hooi en stro aan de Engelse invasiemacht. Door de Franse bezetter werd dit gezien als landverraad. Zeger werd ter dood veroordeeld en in Sint Pancras werd hij geëxecuteerd.

Na de pauze staat de Tweede Wereldoorlog centraal. Pieter Jan de Vries belicht het ontstaan van de LO, de Landelijke Hulp aan Onderduikers, in oostelijk West-Friesland. Aan de orde komen onder meer bevrijdingsacties, overvallen op gemeentehuizen en voedselvoorraden, droppings en de illegale pers.

De beide lezingen worden twee keer gegeven: Op zondagmiddag 18 oktober in Schagen, in zaal Igesz en op zondagmiddag 25 oktober in café De Vriendschap in Wadway.
Inloop vanaf 13.30 uur, aanvang 14 uur, einde ongeveer 16 uur.
Entree: leden 2 euro, belangstellenden 3 euro.

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.