Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Westfries Genootschap » Nieuws » 2009

Rondje Cultuur - Stedebroec, dinsdag 3 november

Dit is een klas van het Martinus College uit Grootebroek. Aan deze groep vertelden we over West-Friesland, over de kenmerken van deze streek, over het dialect en de klederdracht. Ook vulden de leerlingen hun eigen kwartierstaat in.

Dit was een bijzondere groep. Er bleken veel nationaliteiten vertegenwoordigd te zijn: ouders kwamen onder meer uit Marokko, Iran, Irak, Polen, Sri Lanka, Brazilië, Bosnië, Suriname, Nederland en ook uit West-Friesland.

Leukste ervaring was de vraag van een jongen uit Bosnië. Hij vroeg: 'Wat betekent boetje?' 'Een schuurtje', was het antwoord. 'Wat betekent dan pup?' 'Nou, dat is geen West-Fries, een jonge hond misschien.' Nee, dat bedoelde hij niet. De zin was: een pup met een boetje. En die zin kwam uit een liedje van [de West-Friese popgroep] Oôs Joôs. 'Oh, een buk met een boetje! Dat is een dikke buik!'

Aan het eind van de les draaiden we het lied 'Bier en swere sjek' waarin deze zin voorkomt. De Bosnische jongen zong de tekst 'woordelijk' mee. Later hoorden we hem nog in de gang zingen. 'Een pup met een boetje!' klonk het vrolijk.

foto's Netty Zander

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.