Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

Geja Baas uit Venhuizen nieuwe miss Westfriese markt

Het is donderdagavond 16 juni. De opbouw van de kermisattracties in Schagen is in volle gang. In restaurant Markt 15 wordt zoals gebruikelijk op deze avond de verkiezing gehouden van miss Westfriese markt 2011. Als we tegen achten binnenstappen, zit de zaal bomvol belangstellenden, de catwalk ligt uitnodigend klaar, de stoelen achter de jurytafel zijn nog niet bezet, maar links tegen achterwand zitten twintig dames in West-Fries kostuum al klaar, misschien enigszins zenuwachtig, wachtend op de dingen die komen gaan.

Alles wordt nauwgezet bekeken, zeker ook de onderrokken.
Alles wordt nauwgezet bekeken, zeker ook de onderrokken.

Jos van Leeuwen, spreekstalmeester van de folkloristische markt, heet iedereen welkom, sommige 'kostuum- en kappencoryfeeën' worden met naam en toenaam genoemd. De jury bestaat onder meer uit mevrouw Dicky Snijder, onder meer leidster van de kostuumcursus van ons genootschap en de heer Akkerman, deskundig op het gebied van antieke juwelen en bekend van het tv-programma 'Tussen kunst en kitsch'. Voorzitter van de Stichting Bevordering Schager Folkore, Rob Hogenes is benoemd tot juryvoorzitter en mag steeds de punten tellen en uiteindelijk de uitslag bekend maken.

Marja Huijberts in haar mooie japon.
Marja Huijberts in haar mooie japon.

Tijdens de eerste ronde wandelen alle kandidates gearmd met Jos over de catwalk, gezellig keuvelend, zodat iedereen de kostuums goed kan bekijken en meteen iets te weten komt over hun persoonlijke achtergrond. Hierna volgt de tweede ronde: de dames lopen alleen en showen met verve hun kostuum en hun onderrokken, terwijl lady speaker Tineke Waal op een plezierige manier uitgebreid uitleg geeft.

Nummer 2 van de verkiezing: Truus Apeldoorn uit 't Waarland.
Nummer 2 van de verkiezing: Truus Apeldoorn uit 't Waarland.

Wat een prachtige stoffen, zwierende rokken, fraaie bloedkoralen kettingen, keurige en kleurige beugeltassen, passende onderrokken, kostbare voorhoofdsnaalden en nauwkeurig geplooide kappenkanten. De jury staat voor een moeilijke taak, het niveau is hoog.

Na de pauze worden de zes beste kandidaten opgenoemd. Zij paraderen nogmaals over de catwalk en ze worden uiterst kritisch bekeken door de aanwezigen en door de juryleden. Die trekken zich even terug en daarna mag Rob Hogenes de uitslag bekend maken.
Nummer 3 is geworden Jessica de Vos uit Medemblik: 18 lentes jong, een schitterende frisse uitstraling, een spontane lach, mooie japon, in één woord een plaatje. Nummer 2 is Truus Apeldoorn uit 't Waarland: een rijzige, goed uitziende vrouw met een voorname japon van prachtige stof, passende sieraden en een vriendelijke, open uitstraling.

De nieuwe stralende miss: Geja Baas!
De nieuwe stralende miss: Geja Baas!

Miss Westfriese markt wordt Geja Baas uit Venhuizen: een perfect kostuum en bijpassende sieraden, rijk getooid en gekleed, fraaie kleuren: een combinatie van paars en zwart, een voorname uitstraling.
Geja, van harte gefeliciteerd met deze verkiezing!
En veel plezier tijdens de tien donderdagen in Schagen!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.